NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Πόσο καλά γνωρίζουμε το στόχο μας;

Πόσο καλά γνωρίζουμε το στόχο μας;

​Πλησιάζει το ολοκαίνουριο 2017 και ο καινούριος χρόνος μας κλείνει παιχνιδιάρικα το μάτι! Και ξεκινάμε και εμείς (άλλοι νωρίτερα και άλλοι την τελευταία στιγμή) να μπαίνουμε σε σκέψεις αξιολόγησης της χρονιάς που πέρασε καθώς και να δημιουργούμε «στόχους» που θέλουμε να πραγματώσουμε τη χρονιά που έρχεται... Πώς και πότε όμως ορίστηκε αυτή η συνήθεια και γιατί έχουμε την ανάγκη να χωρίσουμε το χρόνο σε παλιό και καινούριο μετατρέποντάς τον σε «πριν», «τώρα» και «μετά»?

Σε πρώτη φάση. αστρονόμοι και μαθηματικοί ανακάλυψαν ότι η πραγματική διάρκεια του ηλιακού έτους είναι 365,242199 και αποφάσισαν έτσι να δημιουργήσουν ημέρες και μήνες. Γύρω στο 46 π.χ. ο αιώνιος εχθρός του Γαλατικού χωριού, ο Ιούλιος Καίσαρας έθεσε το Ιουλιανό ημερολόγιο σε ισχύ και όρισε την 1η του Γενάρη  (έχοντας πάρει το όνομα του από τον Ιανό - θεό κάθε αρχής στη ρωμαϊκή μυθολογία) ως επίσημη νέα ημερομηνία κάθε νέου έτους. Επί τη ευκαιρία δεν παρέλειψε να ονομάσει και ένα μήνα προς τιμήν του!

Έπειτα, ο «νέος» χρόνος της κάθε μιας και του κάθε ένα μας ορίζεται την ημέρα που ξεκινήσαμε να υπάρχουμε, να απορροφούμε πληροφορίες, να τις επεξεργαζόμαστε μέσα από φίλτρα και κανόνες και να τους προσδίδουμε νόημα δημιουργώντας έτσι τον δικό μας χάρτη για το ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και για ποιον λόγο, δημιουργώντας και όλες τις προϋποθέσεις για το τι θέλουμε να κάνουμε κατά την διάρκεια του δικού μας χρόνου!  Πριν από δέκα και κάτι ημέρες ήρθε στον κόσμο η 2η μας κόρη! Στις 13 Δεκεμβρίου του 2016μ.χ. ξεκίνησε ο δικός της χρόνος...

 

Δεν είναι όμως μόνο οι άνθρωποι όμως που έχουν «νέους» χρόνους. Είναι και τα ζευγάρια, οι μαθητές, οι φιλίες καθώς και οι επιχειρήσεις μας από την στιγμή που συνελήφθηκαν σαν ιδέα, δραστηριότητα η καταστατικό η ακόμη και η καριέρα μας.

Το ελαφρά βαθύτερο νόημα του διαχωρισμού σε παλιό (περασμένο) και νέο (αρχή) είναι και αυτό στρατηγικά πλασμένο. Αποτελεί την ανθρώπινη ανάγκη του εγκεφάλου μας να επεξεργαστεί τα πράγματα σε μικρότερα κομμάτια προκειμένου να μπορέσει να αξιολογήσει την πρόοδο, να εντοπίσει επιτυχίες και αστοχίες, καθώς και να ορίσει νέους (διαφορετικούς) τρόπους αλλά και τα βήματα που χρειάζονται προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μιας και ήρθε η ώρα λοιπόν να υποδεχθούμε τον «Νέο» Χρόνο καλό είναι να ξέρουμε και τρόπους με τους οποίους θέτουμε τους στόχους μας έτσι ώστε να αυξάνουμε τις πιθανότητες επιτυχίας τους!

Η αποτελεσματική στοχοθεσία είναι ένα απαιτητικό κομμάτι των EQtraining® και EQworkshop® της EQnomics® το οποίο βέβαια μετατρέπεται σε απλό και καθημερινό με την κατανόηση και την εξάσκηση όπως όλα, υπάρχουν όμως κάποια σημαντικά στοιχεία που εύκολα μπορούν να ενσωματωθούν στις σκέψεις σας των επόμενων ημερών.

Το κλασσικό μοντέλο SMART, που πολλοί ξέρετε ήδη, είναι μια πολύ καλή αρχή αλλά περιορισμένο σε αποτελεσματικότητα και συνεπώς δεν θα αναφερθώ σε αυτό.

Αρχικά λοιπόν, θεωρούμε ότι -όσο και αν αυτό τσούξειJ- κάνετε  μια ειλικρινή προς τον εαυτό σας αξιολόγηση του παρελθόντος χωρίς να επενδύσετε σε αυτό πολύτιμο χρόνο. Ω γεγοναι γεγοναι και η πραγμάτωση της λύσης είναι μπροστά. Θυμηθείτε πως η αξιολόγηση θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το μέλλον.

Παράθεση - epixeiro.gr

Φροντίστε οι στόχοι σας να έχουν μια ακολουθία, μια συσχέτιση και μια ολότητα

Κοιτώντας λοιπόν μπροστά, καταρχάς ΣΕΒΑΣΜΟΣ στην έννοια του χρόνου! Οι στόχοι μας απαιτούν υπομονή και η πραγμάτωση κάποιων να απαιτήσει ίσως πολλές «νέες» χρονιές, επαναχάραξη πορείας...Αναλογιστείτε ότι οι προαγωγή δεν έρχεται αύριο, το ίδιο και τα χρήματα. Η αναβίωση της επιχείρησής μας ή η αλλαγή τακτικής στις σχέσεις μας καθώς και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι όλα αποτελέσματα πολλαπλών κινήσεων που χρειάζονται χρόνο.

Κάντε το παρακάτω απλό τεστ για να το πιστοποιησετε. Αποφασιστε να αλλάξετε μια πολύ απλή συνήθεια, π.χ. αντί να εκφράζεστε αρνητικά (μην κάνεις κάτι, μην σκεφτείς κάτι, μην γίνεις σαν και αυτήν/τον) να εκφράζεστε κατευθυντήρια (τι να κάνεις, τι να σκεφτείς, σαν ποια/ον να γίνεις κ.τ.λ.). Μπορείτε να ζήσετε χωρίς μην για 2 εβδομάδες? Πόσο εύκολο ήταν στην αρχή και πόσο στο τέλος? Πόσος χρόνος χρειάστηκε να το συνηθίσετε και πόσο σας βοήθησε αυτή η νέα τακτική στη διαμόρφωση του στόχου σας?

Πόσο καλά γνωρίζουμε το στόχο μας? Τόσο μετρήσιμα (πόσα λεφτά, ΝΙΑΤ, ROI, μισθό, τίτλο κ.τ.λ.) όσο και ανθρώπινα (τι βλέπω έχοντας επιτύχει τον στόχο μου, τι ακούω, πως νιώθω, τι αγγίζω και πως είναι το περιβάλλον μου πλέον). Άρα, κατά την διάρκεια της σκέψης (και ιδανικά και της καταγραφής) του στόχου σας, είτε με κλειστά είτε με ανοιχτά τα μάτια, βιώστε τον στόχο σας, νιώστε ότι σας «τραβά» όπως τις προηγούμενες φορές που είχατε νιώσει κάτι παρόμοιο και το κατακτήσατε.

Μιας και χρονικά είστε εκεί, στον στόχο σας, ρίξτε μια ματιά στο σήμερα και δείτε και κάποια, αν όχι όλα, από τα βήματα που χρειάστηκε να κάνετε για να φτάσετε εκεί. Είναι πολύ σημαντικά τα μικρά βήματα, όπως και η αποτύπωση του χρόνου σε μικρότερα κομμάτια!

Αποφασίστε τον τρόπο, ΠΩΣ δηλαδή, πραγματοποιείτε αυτά τα κομμάτια καθώς και επιμεληθείτε του να εξαρτώνται ΜΟΝΟ από εσάς! Όπου εμπλέκονται άλλοι, σκεφτείτε ΠΩΣ θέλετε να το διαχειριστείτε.

Πολύ σημαντικό είναι ο στόχος σας να είναι βιωματικός και όχι συναισθηματικός! Το να είμαι ευτυχισμένη/ος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ στόχος. Δεν ξέρω αν γνωρίζατε πως τα ανθρώπινα συναισθήματα παραγόμενα από νευροπεπτιδια και νευροδιαβιβαστές δεν διαρκούν πολύ και επηρεάζονται στιγμιαία. Με πιο απλά λόγια, φανταστείτε ότι έχετε επιτύχει όλα όσα έχετε σχεδιάσει (άρα είστε μάλλον ευτυχισμένοι ικανοποιημένοι η οτιδήποτε άλλο) και ξαφνικά χτυπά το τηλέφωνο με ένα άσχημο νέο. Είναι ανθρώπινο να συναισθανθείτε την νέα αυτή πληροφορία και ενδεχομένως να αισθανθείτε λύπη, θύμο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχετε επιτύχει τον στόχο σας! Άρα ο στόχος σας προκύπτει ως κάτι περισσότερο από το συναίσθημα που τον περιβάλλει.

Και για να μην αυτό-πυροβολειστε στο πόδι, κάντε ένα πολύ σημαντικό check: είναι ο στόχος σας π.χ. στο επαγγελματικό σας κομμάτι συμβατός με τα αλλά σας πλαίσια (οικογενειακό, συναισθηματικό...)

Θυμάμαι κατά την διάρκεια ενός EQcoaching® οπού ο καταπληκτικός στόχος ενός ανώτατου στελέχους πρόεκυπτε σε πλήρη ανακολουθία με τους προσωπικούς και οικογενειακούς του στόχους και «θέλω», τουλάχιστον αρχικά έτσι όπως τους αντιλαμβανόταν. Ήταν σαφές γιατί ο υπέροχος στόχος του παρέμενε χιλιοστά μακριά του όπως και ο Αδάμ στον πίνακα του Μιχαήλ Άγγελου. Κάθε βήμα του προς αυτόν τον απομάκρυνε από τους υπόλοιπους!

Άρα, φροντίστε οι στόχοι σας να έχουν μια ακολουθία, μια συσχέτιση και μια ολότητα.

Στο τέλος της ημέρας είμαστε εμείς, εγώ και εσύ, και η αρχή, η πραγμάτωση και η ανταμοιβή του στόχου που ορίσαμε: θέλουμε να ταξιδέψουμε - περνώντας καλά - σε μια διαδρομή που μας ικανοποιεί με άλλους στόχους που ολοένα ορίζουμε και φέρνουμε εις πέρας.

Και όλα αυτά, στο δικό σου χρόνο! Have fun doing it!

Υγεία λοιπόν για να μπορούμε, το focus μπροστά και, παραφράζοντας ελαφρά τον Master Yoda, May Your Force Be With You.

Bring on 2017! Καλή χρονιά!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr