NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο 2023 - Δράσεις από το ΥΠΕΝ και το Δ. Γαλατσίου

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο 2023 - Δράσεις από το ΥΠΕΝ και το Δ. Γαλατσίου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο 2023, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να αναγνωρίσουν, μέσα από δημιουργικά, εικαστικά, αθλητικά και θεατρικά παιχνίδια, την ευθύνη που μας αναλογεί, ως πολίτες, στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων μετακίνησης.

Περισσότερα από 400 παιδιά με τις οικογένειές τους συμμετείχαν, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο Άλσος Βεΐκου, σε ειδική εκδήλωση, με βιωματικές και ψυχαγωγικές δράσεις αλληλεπίδρασης, μέσα από τις οποίες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πώς μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς να επιβαρύνουμε τον πλανήτη.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια γιορτή που καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ευαισθητοποιήσει την Κοινωνία των Πολιτών στην ασφαλή μετακίνηση και τη χρήση των μέσων της βιώσιμης κινητικότητας. Βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπου στα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρείται κορεσμός, υπάρχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Πολύ σύντομα το ΥΠΕΝ αναμένεται να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στις ελληνικές πόλεις. Ήδη, η προσπάθεια για την κλιματική ουδετερότητα έχει ευδοκιμήσει, καθώς περισσότερες από 80 πόλεις που έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο εγκαθιστούν συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας, με αστικές αναπλάσεις, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, δημιουργία ποδηλατόδρομων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το ΥΠΕΝ έχει διαθέσει πιστώσεις 360 εκατ. ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις».

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, τόνισε από την πλευρά του: «Ο Δήμος Γαλατσίου δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια του ΥΠΕΝ, το οποίο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας πραγματοποιεί αυτήν την εξαιρετική εκδήλωση ευαισθητοποίησης στον χώρο μας: εδώ στο Άλσος Βεΐκου, ένα άλσος που σύμφωνα με το WWF είναι ένα από τα πέντε καλύτερα άλση της Ελλάδας».

Η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου, σε πόλεις σε όλον τον κόσμο, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να αφήσουν στην άκρη το αυτοκίνητο και να μετακινηθούν με ποδήλατα, με μέσα μαζικής μεταφοράς ή και με τα πόδια, αν αυτό είναι εφικτό. Η ημέρα εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας, την προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, που οργανώθηκαν από το ΥΠΕΝ στο Άλσος Βεΐκου, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικά δρώμενα, ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές και ψυχαγωγικές δράσεις, που ενίσχυσαν την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της μείωσης της κυκλοφορίας και την αποτροπή της ατμοσφαρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης, καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της προσβασιμότητας στους δρόμους και τα πεζοδρόμια των πόλεων. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με όμορφες χειροτεχνίες και κατασκευές, που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά συμμετέχοντας στις δραστηριότητες και πήραν μαζί τους, ως αναμνηστικά.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», στο πλαίσιο του έργου: «Σχέδιο δράσεων επικοινωνίας του ΥΠΕΝ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του: https://www.ypengreenpolicy.gr/

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr