NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Προβλήματα πάνω στα παλιά προβλήματα δημιουργεί ο πόλεμος στο Ισραήλ

Προβλήματα πάνω στα παλιά προβλήματα δημιουργεί ο πόλεμος στο Ισραήλ

Η «μέρα της Μαρμότας» για την ενέργεια στις διεθνείς αγορές και το «mission imposible» για τις Κεντρικές Τράπεζες.

Νέα προβλήματα πάνω στα παλιά προβλήματα δημιουργεί ο νέος πόλεμος στο Ισραήλ. Νέος ως προς τον παλιό πλέον πόλεμο της Ουκρανίας που συνεχίζει να δυναμιτίζει την παγκόσμια οικονομία. Πάνω που είχε αρχίσει να ελέγχεται το ενεργειακό κόστος μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, ήρθε η επίθεση της Χαμάς το Σάββατο για να εκτοξευτεί και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το Βrent νωρίς το πρωί της Δευτέρας αυξάνονταν κατά 4% φτάνοντας στα 87,5 δολάρια ενώ το φυσικό αέριο έχει εκτοξευτεί πάλι κοντά στα υψηλά έτους.

Το ενεργειακό κόστος για βιομηχανίες και επιχειρήσεις μεταποίησης είχε μειωθεί κάπως το 2023 και είχε αυξήσει τα περιθώρια κέρδους των περισσότερων επιχειρήσεων όπως φάνηκε στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2023. Επίσης ο πληθωρισμός μεσοσταθμικά στην Ευρωζώνη είχε υποχωρήσει στο 5% , πλέον οι νέες εξελίξεις και για όσο διάστημα κρατήσει η άνοδος του πετρελαίου (και σε συνδυασμό με την μείωση της ζήτησης αγαθών) αναμένεται να δώσουν νέα εκτίναξη στο ενεργειακό κόστος και ιδιαίτερα στο κρίσιμο δ’ τρίμηνο που οι ανάγκες για ενέργεια ,βιομηχανική και θέρμανση θα είναι αυξημένες.

Τα στοιχεία αυτά έχουν μπει πλέον στην ανάλυση των Κεντρικών Τραπεζών που πρέπει να λάβουν υπόψιν τους το ‘ταχυδακτυλουργικό’ ενδεχόμενο νέας συγκρατημένης αύξησης επιτοκίων χωρίς να θιχτεί η κατανάλωση και η ανάπτυξη. “Mission Impossible” σχεδόν για τις Κεντρικές Τράπεζες ή μία άλυτη εξίσωση.

Η ισραηλινή οικονομία και η Ευρωζώνη

Σε ότι αφορά την ισραηλινή οικονομία, η συσχέτιση με τις ευρωπαϊκές είναι πολύ μεγάλη αφού πέρα από το ότι τα ισραηλινά τεχνολογικά και γεωργικά προϊόντα διαμορφώνουν ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο με τις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει και ο παράγοντας τουρισμός (ειδικά για την Ελλάδα) η οποία είχε γίνει πλέον ο αγαπημένος προορισμός των ισραηλινών τουριστών, ειδικά οι περιοχές με αυξημένη -στο παρελθόν- ισραηλιτική παρουσία όπως για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr