NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παίρνουν κονδύλια, ο στόχος της κυβέρνησης

Περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παίρνουν κονδύλια, ο στόχος της κυβέρνησης

Να κλείσει το χάσμα μεταξύ των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια τόσο στις επιδοτήσεις όσο και στις χρηματοδοτήσεις από το ευρωπαϊκά προγράμματα προσπαθεί το υπουργείο οικονομικών.

Τα νέα ΕΣΠΑ που ξεκινούν απευθύνονται ιδιαίτερα στις μικρές (μέχρι 10 άτομα ) προσωπικό επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει να κινηθούν σε διάστημα 30 ημερών προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες. Ιδιαίτερα εστιάζουν στους τομείς τεχνολογίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, «πράσινης ανάπτυξης» και δράσεων ευρύτερου κοινωνικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα (ESG).

Ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε μια μεταρρύθμιση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με νέο νόμο που θα έρθει στις αρχές του 2024 και το οποίο θα συνοδεύεται από την αναβάθμιση του e-ΠΑΔ.

Τα δύο νέα ΕΣΠΑ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως ξεκίνησε η προδημοσίευση των 2 νέων δράσεων του ΕΣΠΑ που θα κρατήσει 30 ημέρες.

Το πρώτο με τίτλο «Επιχειρηματική Έναρξη» με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ και θα αφορά τη γενική επιχειρηματικότητα, ενώ όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός το πιο σημαντικό είναι πως θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι επαγγελματίες.

Το δεύτερο με προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ με τίτλο «Τουριστική Έναρξη» θα αφορά και πάλι νέα ΑΦΜ για τουριστικές δράσεις. Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης θα γίνεται με συγκριτική αξιολόγηση, ενώ οι δαπάνες θα αρχίσουν να μετρούν από την προκήρυξη του προγράμματος.

Χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη διεύρυνση των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.

«Έχουμε να απορροφήσουμε πολλά δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, χρειαζόμαστε περισσότερες υγιείς επιχειρήσεις», είπε ο κ. Παπαθανάσης σημειώνοντας πως στόχος με την ΕΑΤ είναι οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό να αυξηθούν κατά 60.000 από 45.000 επιχειρήσεις που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα. «Τα τελευταία χρόνια έγινε μια σημαντική δουλειά με το KYC», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης προσθέτοντας πως τα 4,5 δισ. της ΑΕΤ μοχλεύονται με συντελεστή 2,7 με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό διαθέσιμο για επιχειρήσεις μέσω δανείων φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ.

Eθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης

«Το διάστημα 2023-2025 έχουμε προϋπολογίσει ότι η απορρόφηση πόρων από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης θα είναι κατά 100% αυξημένη σε σχέση με την περίοδο 2017-2019 και την περίοδο 2020-2022. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης συμπληρώνοντας πως και στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ΠΔΕ αναμένεται πως η απορρόφηση μέχρι το 2026 θα φτάσει στα 5,3 δισ. ευρώ.

Αυξάνονται οι δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές

«Αρχίζουμε να επεξεργαζόμαστε και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030. Συνολικά οι πόροι με την υπερδέσμευση του 30% φτάνουν στα 13,67 δισ. ευρώ. Οι εντάξεις ανέρχονται στο 75% και οι νομικές δεσμεύσεις στα 5,4 δισ. Το πρόγραμμα φυσικών καταστροφών στο ΕΠΑ φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ με τις υπερδεσμεύσεις», σημείωσε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr