NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Τεχνητή Νοημοσύνη: Όποιος μείνει πίσω χάνεται;

Τεχνητή Νοημοσύνη: Όποιος μείνει πίσω χάνεται;

Η μάχη ανάμεσα στους κολοσσούς της τεχνολογίας φουντώνει γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη και την πρωτοπορία που επιδιώκουν σε κλάδους και ειδικότερους τομείς δραστηριότητας.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση θα αφορούν προφανώς κάθε οικονομική και επιχειρηματική έκφανση στο μέλλον. Κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας...

Δεν είναι τυχαίο δε πως 9 στις 10 εταιρείες πληροφορικής ήδη χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους.

Την ίδια ώρα, καθώς οι εταιρείες εισάγουν την τεχνητή νοημοσύνη στις διαδικασίες τους, οι ρόλοι στην εργασία αναμένεται να διαφοροποιηθούν, υπογραμμίζει τελευταία μελέτη Bain & Company.

Άραγε, οι εταιρείες που ακόμη τηρούν στάση αναμονής στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης κινδυνεύουν να χάσουν πολύτιμο έδαφος;

Καταφατική φαίνεται πως είναι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οποία φωτίζει διάφορες τάσεις και οπτικές που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες. Πιο αναλυτικά:

  • Το 75% από περισσότερα από 570 στελέχη που πρόσφατα ερωτήθηκαν από την Bain & Company δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες τους. Σύμφωνα με την 4η ετήσια παγκόσμια μελέτη για τον κλάδο της Τεχνολογίας η υπάρχουσα γενιά εργαλείων και μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν το 20% των εργασιών των εργαζομένων τους, χωρίς απώλειες στην ποιότητα.
  • Καθώς η τεχνολογία έχει κάνει σχετικά εύκολη την επίδειξη νέων προϊόντων που βασίζονται στη τεχνητή νοημοσύνη, η μελέτη της Bain & Company διαπίστωσε ότι το 89% των εταιρειών λογισμικού χρησιμοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη για να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους - 15 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω σε σύγκριση με άλλους κλάδους. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εταιρείες που χρησιμοποίησαν πρώτες την τεχνητή νοημοσύνη παρατηρούν ήδη το θετικό αποτύπωμα και τα οφέλη στην παραγωγικότητά τους, ενώ αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους για την περαιτέρω αξιοποίηση της.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) ενισχύει την αναζήτηση ταλέντου

Καθώς οι εταιρείες ενσωματώνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στις διαδικασίες τους, οι ρόλοι στην εργασία αναμένεται διαφοροποιηθούν. Οι κλάδοι της μηχανικής, των πωλήσεων και του μάρκετινγκ είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη τους επόμενους 18 μήνες.

Οι εταιρείες θα χρειαστούν περισσότερα ταλαντούχα στελέχη στον κλάδο της μηχανικής για να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και μηχανικής μάθησης (ML), ιδιαίτερα με εμπειρία στη δημιουργία ή στην ενσωμάτωση Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων (LLM).

Επενδύσεις: Υπήρξε κάμψη... αλλά οι προοπτικές είναι μεγάλες

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο της τεχνολογίας έχει αποδυναμωθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2022. Με μειωμένο όγκο συναλλαγών, χαμηλές τιμές εξόδου και μια σειρά από συμφωνίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων τεχνολογίας άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αγοράστηκαν μεταξύ 2018 και 2021, οι χρόνοι διατήρησης των χαρτοφυλακίων εταιρειών τεχνολογίας έχουν αυξηθεί.

Το 2023, σχεδόν το μισό χαρτοφυλάκιο εταιρειών τεχνολογίας διατηρείται για περισσότερα από τέσσερα χρόνια και για πρώτη φορά από το 2012, πάνω από το 40% για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Αυτή η συσσώρευση μακροχρόνιων περιουσιακών στοιχείων χαρτοφυλακίου αυξάνεται ταχύτερα από το επίπεδο ρεκόρ του «dry powder» που παραμένει σταθερό, γεγονός που θα δημιουργήσει μια αγορά αγοραστών όταν η δραστηριότητα αυξηθεί.

Οι επενδυτές αξιολογούν τις εταιρείες τεχνολογίας διαφορετικά με βάση το πλαίσιο και το σημείο του κύκλου ζωής τους, σύμφωνα με την μελέτη της Bain & Company.

Ορισμένοι επενδυτές προσελκύονται από νέες, πρωτοπόρες εταιρείες με βάση τις δυνατότητες ανάπτυξής τους. Καθώς οι εταιρείες και οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται ωριμάζουν, οι επενδυτές αναμένουν ένα μείγμα ανάπτυξης και αποδόσεων. Οι ώριμες εταιρείες με αποδεδειγμένο ιστορικό σε σταθερές αγορές αναμένεται να έχουν βραδύτερη ανάπτυξη, ενώ οι επενδυτές τους επικεντρώνονται στην κερδοφορία.

Οι κατασκευαστές τεχνολογίας διαφοροποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις τοποθεσίες της έρευνας και ανάπτυξης (R&D)

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το παγκόσμιο αποτύπωμα της τεχνολογικής αλυσίδας αξίας είναι πιθανό να διαφοροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, σε μια δεκαετία από τώρα.

Τα μακροοικονομικά σοκ που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, ώθησαν τους κατασκευαστές τεχνολογίας να κάνουν πιο ανθεκτικές τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, επεκτείνοντας κυρίως το γεωγραφικό τους αποτύπωμα σε νέες περιοχές στην Ασία, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στις δεξαμενές ταλέντων τους.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr