NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Social media: Ο παράδεισος των απατεώνων... και 10 τρόποι να τους εντοπίσετε

Social media: Ο παράδεισος των απατεώνων... και 10 τρόποι να τους εντοπίσετε

​Το γεγονός ότι από το 2021 οι Αμερικανοί υπολογίζεται πως έχασαν 2,7 δισ. δολάρια λόγω διάφορων απατεώνων (scams) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου αποτελεί από μόνο του ένα ανησυχητικό γεγονός στις (σύγχρονες) μέρες μας

Χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να πέφτουν θύματα απάτης δεδομένου ότι οι εγκληματίες έχουν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούν για να βρουν τη λεία τους: από «online ραντεβού», αγορές προϊόντων (ρούχα, ηλεκτρονικά είδη κλπ) μέχρι ψεύτικες υπηρεσίες, επενδύσεις κ.α

Το γεγονός πως αυξάνονται οι κυβερνοαπειλές χρόνο με το χρόνο την ώρα που σχεδόν το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού (όπως υπολογίζεται) έχει έστω και έναν λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί ιδιαίτερα προοπτικές μεγάλων κινδύνων

Ψεύτικοι φίλοι και ακόλουθοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Οι κίνδυνοι

Εκτιμάται πως οι χρήστες του διαδικτύου διεθνώς περνούν περίπου δυόμισι ώρες κάθε μέρα διαβάζοντας ειδήσεις, μοιράζοντας ιστορίες και ανταλλάσσοντας φωτογραφίες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της επιλογής τους.

Με άλλα λόγια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανυπολόγιστη επίδραση στη ζωή μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο συναναστρεφόμαστε και αλληλοεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την ESET, όπως συμβαίνει γενικά με το διαδίκτυο, οι πλατφόρμες αυτές έχουν γίνει εστία απατεώνων και διακινητών ψευδών ειδήσεων.

Ο τεράστιος όγκος των χρηστών, η δυναμική φύση του περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες και η ευελιξία των κακόβουλων παραγόντων καθιστούν την επιτήρηση αυτών των μέσων εξαιρετικά δύσκολη για τους παρόχους. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες απειλές που πρέπει να προσέχετε είναι οι φίλοι και οι ακόλουθοι που δεν είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ, τα οποία συχνά καταχωρούνται και διαχειρίζονται από αυτοματοποιημένα ρομπότ, για να στέλνουν spam στους χρήστες με προσφορές που είναι υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές, ιστορίες clickbait, ρομαντικές απάτες και πολλά άλλα...

10 συμβουλές για να εντοπίσετε τους απατεώνες

Ένα ασυνήθιστο βιογραφικό: Μπορεί οι ψεύτικοι λογαριασμοί να έχουν βιογραφικά που έχουν αντιγράψει από αλλού, οδηγώντας σε ένα αταίριαστο μείγμα προτάσεων. Επίσης, προσέξτε για τυπογραφικά λάθη, υπερβολικά emojis ή/και γλώσσα που είναι ενδεικτική ενός bot.

Catfishers: Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ακριβώς κάνουν και στις ιστοσελίδες γνωριμιών, με σκοπό να συνάψουν online μια ρομαντική σχέση με το θύμα, πριν ζητήσουν να τους μεταφερθούν χρήματα. Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή. Ελέγξτε επίσης για κάποια από τα άλλα σημάδια ενός απατεώνα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

Αναντιστοιχία μεταξύ "followers" και "following": Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο Instagram. Οι λογαριασμοί spam θα ακολουθήσουν αυτόματα εκατοντάδες ή χιλιάδες χρήστες, αλλά λίγοι θα τους ακολουθήσουν πίσω.

Φωτογραφία προφίλ φίλου: Μερικές φορές οι απατεώνες προσπαθούν να κλωνοποιήσουν το λογαριασμό ενός φίλου σας. Στη συνέχεια, μπορεί να στείλουν ένα επείγον μήνυμα προσποιούμενοι ότι ο φίλος σας έχει πρόβλημα και να ζητήσουν χρήματα. Συμβαίνει πολύ εύκολα και ξεγελά πολλούς ανυποψίαστους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πάντα να επικοινωνείτε με τον φίλο σας για να μάθετε αν όντως σας έστειλε ένα τέτοιο μήνυμα. Στείλτε τους μήνυμα μέσω άλλου μέσου. Εναλλακτικά, εξετάστε προσεκτικά τον λογαριασμό που στέλνει το μήνυμα. Εμφανίζει κάποιο από τα σημάδια απάτης που αναφέρονται εδώ;

Spam άμεσων μηνυμάτων (Direct message - DM): Συχνά ένας απατεώνας θα προσπαθήσει να σας στείλει απευθείας μήνυμα με ψεύτικες προσφορές και θα σας ενθαρρύνει να στείλετε DM σε κάποιον άλλο ή να επισκεφθείτε μια ιστοσελίδα για να μάθετε περισσότερα. Αυτοί οι λογαριασμοί είναι ψεύτικοι και χρησιμοποιούνται για να πλασάρουν οτιδήποτε, από απάτες σε επενδύσεις κρυπτογράφησης μέχρι απάτες λιανικής πώλησης.

Δεν υπάρχει επίσημο σήμα: Το Instagram, το Facebook και το X (Twitter) διαθέτουν σήματα ή σημάδια ελέγχου για την αναγνώριση των επίσημων λογαριασμών επιχειρήσεων, διασημοτήτων και άλλων. Αν δείτε έναν λογαριασμό που υποτίθεται ότι είναι ένας οργανισμός ή ένα διάσημο άτομο, αλλά δεν διαθέτει κανένα από αυτά, είναι πιθανό να είναι απατεώνας.

Δραστηριότητα: Συχνά οι ψεύτικοι λογαριασμοί δημοσιεύουν αρκετό περιεχόμενο με τη μία - ίσως με παρόμοιες ή πανομοιότυπες λεζάντες - και στη συνέχεια σιωπούν. Ή μπορεί ακόμη και να μην κάνουν καθόλου αναρτήσεις. Ελέγξτε λοιπόν την ποσότητα, την ποιότητα και τον ρυθμό των αναρτήσεων.

Προσφορές δώρων: Προσοχή σε λογαριασμούς που σας προσφέρουν δώρα ή/και μετρητά - ίσως σε αντάλλαγμα για τη συμπλήρωση μιας έρευνας. Μπορεί να υποδυθούν μια μεγάλη επώνυμη μάρκα για να το κάνουν αυτό. Θέλουν απλώς τις προσωπικές σας πληροφορίες.

Είδη με μεγάλη έκπτωση: Οι ψεύτικοι λογαριασμοί μπορεί επίσης να προωθούν είδη πολυτελείας που έχουν μειωμένη τιμή. Να θυμάστε, αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως δεν είναι.

Άσχετα σχόλια: Εάν ένας λογαριασμός αφήνει σχόλια στις δημοσιεύσεις σας που δε σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δημοσίευση, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr