NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Gaming: Παίζοντας χωρίς ακοή και όραση

Gaming: Παίζοντας χωρίς ακοή και όραση

​Eάν είχες ελάχιστη ακοή και ακόμη λιγότερη όραση, πόσο εύκολη θα ήταν αυτή η εμπειρία του gaming για εσένα; Guess what! Μπορείς να το ζήσεις! Η τεχνολογία μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια που αρχικά φαίνονται ανυπέρβλητα.

Μπορεί ο ήχος να γίνει εικόνα και η εικόνα να μεταμορφωθεί σε ήχο στο gaming; Hell YES!!! Τα Gaming studios φαίνεται ότι δε θέλουν να αφήσουν κανέναν εκτός και αυτό είναι σπουδαίο. Συγκεκριμένα, ο ήχος έρχεται να αντικαταστήσει την εικόνα όταν η όραση είναι περιορισμένη. Πρωτοβουλίες όπως εκείνη του Sci-FY αναπτύσσουν games για blind users και τα διαθέτουν δωρεάν, ώστε να απαντήσουν στις ανάγκες των χρηστών σήμερα.

Το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις επαυξημένες ή περιορισμένες αισθήσεις μας μπορεί να αποτελέσει παρελθόν με την αξιοποίηση πιο εξελιγμένων Video games. H αφήγηση μέσα στο video game σε βοηθάει να φανταστείς όσα δε διακρίνεις εύκολα με την όρασή σου. Τα text-based or audio-adaptive games σε βάζουν στον κόσμο του video game ολοκληρωτικά ώστε τα γραφικά δεν είναι πλέον απαραίτητα.

Τα μοτίβα δόνησης (vibration patterns), σε βοηθάνε να αντιληφθείς το περιβάλλον του video game που θες να παίξεις. Ο ήχος και η δόνηση λειτουργούν ως όραση και υπερευαίσθητη κεραία κάθε αλλαγής.

Ηχητικές περιγραφές των οπτικών εφέ, της θέσης που έχει ο παίκτης μέσα στο game, η ηχητική πλοήγηση και η αντίληψη του χώρου ισοσταθμίζουν την όραση.

Ο παίκτης με περιορισμένη ακοή μπορεί να παίξει ανενόχλητος αξιοποιώντας τη δυναμική της τεχνολογίας. Εδώ τα οπτικά εφέ, οι εκφραστικές φιγούρες (animation), η καλλιτεχνική εστίαση στη λεπτομέρεια της εικόνας βοηθάνε τον παίκτη να παρακολουθήσει και να βυθιστεί στο παιχνίδι χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τον ήχο.

Ο ήχος μετατρέπεται σε εικόνα, δόνηση και κείμενο. Το ότι απειλείσαι από τον εχθρό το αντιλαμβάνεσαι επιστρατεύοντας τα γραφικά και την εικόνα, η οποία γίνεται ο ήχος σου.

Πόσο σημαντικοί είναι οι υπότιτλοι σε ένα Video game; Απολύτως, είναι η απάντηση. Σαν μια άλλη μορφή εικόνας, λειτουργούν ως ήχος εκεί που η όραση δε μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς. Μέσα από τις περιγραφές τους οι υπότιτλοι συμβάλλουν στη δική σου μοναδική gaming εμπειρία.

Οι υπότιτλοι είναι ON ακόμη και στα games που παίζουν χρήστες χωρίς τις παραπάνω δυσκολίες. Συγκεκριμένα, η Ubisoft αναφέρει ότι το 60% από όσους έπαιξαν το Assassin’s Creed Origins είχαν ενεργούς υπότιτλους διότι τους βοηθούσε να είναι πιο απορροφημένοι στο παιχνίδι.

Μπορεί η τεχνολογία να φέρει τους παίκτες πιο κοντά μέσα από τη δημιουργία κοινοτήτων που ασχολούνται με τις προκλήσεις που συναντούν συγκεκριμένες ομάδες παικτών; Φυσικά! Ομάδες παικτών με δυσκολίες στην όραση και την ακοή συνδράμουν στην επίλυση δυσκολιών στο gaming και επιδιώκουν να δώσουν λύσεις ο ένας στον άλλο. Ειδικά tutorials και remappable controls είναι μερικά από τα εργαλεία που αξιοποιούν αυτές οι κοινότητες.

Ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι το collaborative gaming όπου παίκτες με διαφορετικές δυνατότητες και ταλέντα συνεργάζονται σε co-op games και η αδυναμία του ενός γίνεται ο άσος στο μανίκι του συμπαίκτη στην ίδια ομάδα.

Αυτή η αξιοποίηση της τεχνολογίας προάγει την ενσυναίσθηση, την ευαισθητοποίηση και τη συνειδητοποίηση ότι η τεχνολογία μπορεί να χτίσει γέφυρες και να τινάξει στον αέρα προκαταλείψεις-βαρίδια. Είναι το καλό-gaming που ανοίγει προοπτικές και διαλύει το “δε γίνεται” σε χιλιάδες μικροκόκους σκόνης.

Games όπως το The Last of Us-Part-2 έχει 60 διαφορετικές accessibility choices που “ανοίγουν” το παιχνίδι σε ένα ευρύτερο κοινό.

To CyberPunk 2077 στο interface menu προσφέρει επιλογές και ρυθμίσεις για παίκτες με αχρωματοψία.

A blind legend είναι ένα παιχνίδι για παίκτες χωρίς όραση με τόσο εντυπωσιακό σχεδιασμό που ακόμη κι εκείνοι που βλέπουν θέλουν να παίζουν με τα μάτια κλειστά αξιοποιώντας τον 3D ήχο.

To Gaming έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τη μάθηση και την κοινωνική ζωή ΕΑΝ χρησιμοποιηθεί σωστά. Το “καλό gaming” είναι μια εμπειρία που ανοίγει δρόμους και προοπτικές. Είσαι έτοιμος να το ανακαλύψεις;

Σε αυτό το Gaming πιστεύουμε στο The Pouma Academy, όπου μαθαίνουμε Αγγλικά μέσα από το Gaming.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr