NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Οι Έλληνες CEOs επενδύουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη - οι cyber κίνδυνοι αυξάνονται

Οι Έλληνες CEOs επενδύουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη - οι cyber κίνδυνοι αυξάνονται

Και αν το βασικό μήνυμα της τελευταίας έρευνας της KPMG για τους CEOs στην Ελλάδα ήταν πως παραμένουν αισιόδοξοι σε βάθος τριετίας (και με μεγάλο ποσοστό, κατά 84%), ένα άλλο στοιχείο ήρθε να προσδώσει μια διαφορετική πτυχή για τις εξελίξεις σε τεχνολογία, κοινωνία και επιχειρήσεις: το γεγονός πως το 74% των Ελλήνων CEOs επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη!

Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει σχεδόν κάθε τομέα της ανθρώπινης εργασίας και ενσωματώνεται σε όλο και περισσότερες πτυχές της καθημερινής ζωής, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Καθώς εργαλεία όπως το Bard και το ChatGPT αποκτούν όλο και μεγαλύτερη προβολή, οι CEOs παγκοσμίως αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τις αμέτρητες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και παραμένουν σε εγρήγορση όσον αφορά τις επενδύσεις τους και την εξερεύνηση της τεχνολογίας, επισημαίνει στην έρευνα της η KPMG.

H τεχνητή νοημοσύνη ως κορυφαία επενδυτική προτεραιότητα

Η έρευνα δείχνει ότι σε ποσοστό 70% των CEOs παγκοσμίως και 74% των Ελλήνων επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το μέλλον, με τους περισσότερους (52% παγκοσμίως και 42% των Ελλήνων) να αναμένουν να δουν απόδοση της επένδυσής τους σε τρία έως πέντε χρόνια. Μάλιστα, η αυξημένη κερδοφορία αναφέρθηκε ως το βασικό όφελος από την εφαρμογή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σε μια εταιρεία (22% παγκοσμίως και 20% των Ελλήνων).


KPMG_CEO_AI_2023.JPG?mtime=20231107182156#asset:444596


Ηθική & Τεχνητή Νοημοσύνη: Υπάρχουν προβληματισμοί...

Σύμφωνα με την πρόσφατη Παγκόσμια έκθεση για την τεχνολογία της KPMG, το 55% των οργανισμών ανέφερε ότι η πρόοδος προς την αυτοματοποίηση έχει καθυστερήσει λόγω των ανησυχιών τους για το πώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνουν αποφάσεις.

Παρά την προθυμία να προχωρήσουν με τις επενδύσεις τους, οι CEOs παγκοσμίως αναγνωρίζουν ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε κινδύνους που χρήζουν αντιμετώπισης.

Σε ποσοστό 57% των CEOs παγκοσμίως και 48% των Ελλήνων αναφέρουν τις ηθικές προκλήσεις ως το κύριο μέλημά τους όσον αφορά την υλοποίηση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ακολουθεί με μικρή διαφορά η έλλειψη κανονισμών. Καθώς αυξάνονται ο έλεγχος και οι ρυθμίσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, οι επιχειρήσεις ίσως χρειαστούν πολιτικές και πρακτικές τις οποίες θα μπορούν να διατυπώσουν και να εφαρμόσουν με σιγουριά.

9 στους 10 Έλληνες managers βλέπουν πιθανούς κυβερνοκινδύνους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, οι CEOs έχουν να διαχειριστούν την αύξηση των κινδύνων κυβερνοασφάλειας που δημιουργούν οι τεχνολογίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης των κυβερνοεπιθέσεων, το 82% των CEOs παγκοσμίως και 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέους κινδύνους καθώς προσφέρει νέες στρατηγικές επίθεσης στους αντιπάλους.

Παρά την επικέντρωση στην κυβερνοασφάλεια τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από το ένα τέταρτο (27%) των CEOs παγκοσμίως, αλλά μόνο το 2% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν είναι προετοιμασμένοι για πιθανή κυβερνοεπίθεση (έναντι 24% των CEOs παγκοσμίως και 10% των Ελλήνων πέρυσι) ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53% των CEOs παγκοσμίως και 88% των Ελλήνων) δηλώνουν ότι είναι προετοιμασμένοι.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η KPMG, είναι σημαντικό για τους CEOs να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, διασφαλίζοντας ότι οι οργανισμοί τους υιοθετούν υπεύθυνα και ισχυρά πλαίσια για την τεχνητή νοημοσύνη, προσδίδοντας την αντίστοιχη βαρύτητα στην προστασία και τη διακυβέρνηση.


hackers2023.jpg?mtime=20231107183846#asset:444598


Περισσότερες επιθέσεις με κόστος άνω του 1 εκατ. δολ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως υπήρξε σημαντική αύξηση (από 27% σε 36%) στο ποσοστό των επιχειρήσεων που έπεσαν θύμα παραβίασης δεδομένων με κόστος άνω του 1 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ειδική έρευνα της PwC.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι εταιρείες αντιμετωπίζουν την άνοδο του Generative AI με ένα μείγμα σκεπτικισμού και ενθουσιασμού.

Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις αυξάνουν σημαντικά τις επενδύσεις τους στην κυβερνοασφάλεια, προκειμένου να προστατευθούν από κυβερνοεπιθέσεις.

Απειλές σε Υγεία, Τεχνολογία, Επικοινωνίες και Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Υγεία, Τεχνολογία και Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι στην κορυφή των κλάδων που απειλούνται και έχουν επί της ουσίας πέσει πέσει θύματα παραβίασης δεδομένων περισσότερο.

Με βάση τα ευρήματα, κατά το 2023 το μέσο κόστος μιας κυβερνοεπίθεσης παγκοσμίως ήταν 4,4 εκατ. δολάρια, ενώ ειδικά στον τομέα της υγείας το κόστος ήταν 25% υψηλότερο φτάνοντας τα 5,3 εκατ. δολάρια.

Αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, όσο αυξάνεται το μέγεθος της εταιρείας, αναλόγως αυξάνεται και το μέσο κόστος από τις κυβερνοεπιθέσεις.

Εταιρείες με αξία μεγαλύτερη των 10 δισ. δολαρίων αναφέρουν ότι το σχετικό κόστος ανέρχεται σε 7,2 εκατ. δολάρια, ενώ εκείνες με αξία χαμηλότερη από 1 δισ. δολάρια αναφέρουν ζημιές 1,9 εκατ. δολαρίων κατά μέσο όρο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr