NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Βιβλία
ανάγνωση

Η επίσημη βιογραφία του Elon Musk… με τις άγνωστες πτυχές της ζωής του

Η επίσημη βιογραφία του Elon Musk… με τις άγνωστες πτυχές της ζωής του
13_11_2023 | 11:00 13_11_2023 | 18:28
epixeiro icon Ειδήσεις | Βιβλία

Θέλω να πω, σε όποιον έχω προσβάλει, πως επανεφήυρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα στείλω διαστημόπλοια με ανθρώπους στον Άρη. Πιστεύατε δηλαδή ότι θα ήμουν ένας τύπος χαλαρός και φυσιολογικός;

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη σήμερα. Μια ισχυρή αλλά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που πρωταγωνιστεί στα σύγχρονα οικονομικά, επιχειρηματικά και πολιτικά τεκταινόμενα… πολλές φορές προκαλώντας συμπάθειες, αντιπάθειες και πάθη.

Ο λόγος φυσικά για τον Ίλον Μασκ, τον ιδιόρρυθμο μεγιστάνα που κάθε του κίνηση στις μέρες μας γίνεται viral...

Άγνωστες ιστορίες και ιδιαίτερες πτυχές της πολυτάραχης μέχρι τώρα προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του Μασκ φέρνει για πρώτη φορά στο φως ο Γουόλτερ Άιζακσον.

Ο συγγραφέας των βιογραφιών των Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Στιβ Τζομπς, Άλμπερτ Άινσταϊν και άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων, φέρνει στο φως μια αποκαλυπτική ιστορία γεμάτη εκπληκτικές αφηγήσεις για θριάμβους και θύελλες, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: Άραγε οι δαίμονες, η κινητήριος δύναμη του Μασκ, είναι αυτό που οδηγεί στην καινοτομία και την πρόοδο;

Για δυο χρόνια περίπου ο συγγραφέας έγινε σκιά του δαιμόνιου επιχειρηματία, τον παρακολουθούσε στις συναντήσεις του, τον συνόδευε στα εργοστάσιά του και περνούσε ώρες παίρνοντας συνεντεύξεις από τον ίδιο, την οικογένειά του, τους φίλους, τους συναδέλφους και τους αντιπάλους του.

Το αποτέλεσμα είναι μια αποκαλυπτική προσωπική ιστορία, ειπωμένη εκ των έσω, γεμάτη απίθανα περιστατικά για θριάμβους και θύελλες.

Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια… στις μεγάλες επιχειρηματικές επιτυχίες

Όταν ο Ίλον Μασκ ήταν ακόμα παιδί στη Νότια Αφρική, έτρωγε συχνά ξύλο από νταήδες. Μια μέρα άρχισαν να τον κλοτσούν ανελέητα στο κεφάλι. Έμεινε μία εβδομάδα στο νοσοκομείο. Οι σωματικές ουλές όμως ήταν ασήμαντες μπροστά στις συναισθηματικές που του είχε προκαλέσει ο πατέρας του, ένας μηχανικός, πανούργος, χαρισματικός οραματιστής. Όταν ο Ίλον επέστρεψε στο σπίτι, ο πατέρας του τον επέπληξε. «Στεκόμουν για μία ώρα, ενώ μου φώναζε και με αποκαλούσε ηλίθιο και άχρηστο», θυμάται ο Ίλον.

Ο πατέρας του θα επηρέαζε καθοριστικά την ψυχοσύνθεση του. Ο Ίλον εξελίχθηκε σε έναν σκληρό αλλά ευάλωτο άντρα-παιδί με εξαιρετικά υψηλή ανοχή στον κίνδυνο, δίψα για δράματα, την επική αίσθηση ότι είχε κάποια αποστολή και μια μανιώδη ένταση που ήταν ανάλγητη και μερικές φορές καταστροφική.

Στις αρχές του 2022 –έναν χρόνο αφού η SpaceX εκτόξευσε τριάντα έναν πυραύλους, η Tesla πούλησε ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα και ο ίδιος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γη– ο Μασκ μίλησε θλιμμένος για τον καταναγκασμό του να προκαλεί δράματα. «Πρέπει να αλλάξω νοοτροπία, να μην είμαι συνεχώς σε λειτουργία αντιμετώπισης κρίσεων, κάτι που συμβαίνει εδώ και δεκατέσσερα χρόνια ή, μάλλον, σε όλη μου τη ζωή», είπε.

Ήταν ένα καυστικό σχόλιο, όχι ένας ειλικρινής στόχος. Ακόμη και όταν έδινε την υπόσχεση, αγόραζε κρυφά μετοχές του Twitter, της υπέρτατης παιδικής χαράς του κόσμου. Με τα χρόνια, όποτε ένιωθε απελπισμένος, θυμόταν την εποχή που ήταν θύμα εκφοβισμού στην παιδική χαρά. Τώρα είχε την ευκαιρία να αγοράσει την παιδική χαρά…

Στο πολυσέλιδο βιβλίο του ο συγγραφέας περιγράφει βήμα βήμα την πορεία του πολυσχιδή μεγιστάνα μέχρι σήμερα, με ιστορίες που περιλαμβάνουν οικογενειακές χαρές και λύπες, μέρες διασκέδασης και θλίψης.

Κόντρες και ανταγωνισμό με άλλους μεγιστάνες, επιχειρηματικές νίκες και ήττες. Το βιβλίο προβάλλει την ίδια ώρα τα σύνθετα θέματα που οι εταιρείες του Μασκ καταπιάνονται (η σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Διάστημα, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α)

Οι 750 σελίδες του βιβλίου, πέρα από τη δύσκολη σχέση με τον πατέρα του, τα παιδικά χρόνια στη Νότια Αφρική, και το παρασκήνιο της ιδιωτικής του ζωής, σκιαγραφούν πάνω απ’ όλα τις αντιθέσεις ενός προσώπου το οποίο έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη και επιρροή…

Ποιο θα είναι το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή του ιδιόρρυθμου Ίλον Μασκ;

*Η επίσημη βιογραφία του Elon Musk κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο και στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr