NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

ΝΕΟΝ: 10 χρόνια μεγάλων εκθέσεων στο αστικό-καλλιτεχνικό περιβάλλον

ΝΕΟΝ: 10 χρόνια μεγάλων εκθέσεων στο αστικό-καλλιτεχνικό περιβάλλον

Ο πολιτιστικός οργανισμός ΝΕΟΝ που έχει ιδρύσει ο συλλέκτης και επιχειρηματίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια καλλιτεχνικής δραστηριότητας, με τόπο την πόλη, χώρο την σύγχρονη τέχνη και σκοπό τη διάδοση της σε ένα όσο το δυνατόν διευρυμένο κοινό.

Από το αστικό περιβάλλον στο καλλιτεχνικό τοπίο του ΝΕON

Μεγάλες εκθέσεις, αναμνήσεις από δράσεις σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας και της Ελλάδας και η υποστήριξη του έργου εκατοντάδων καλλιτεχνών και δημιουργών με προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών οικοδόμησαν από το 2013 μια νέα καλλιτεχνική υφή, νέες εικόνες και βιώματα, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης σε, συχνά, απροσδόκητους χώρους στην Αθήνα.

Πρώτα από όλα το ανακαινισμένο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο που ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων και η έκθεση «Portals», το 2021, το Αστεροσκοπείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, ο Κεραμεικός και η Δήλος είναι μόνο μερικά από αυτά τα μέρη ενώ πολυάριθμες συνεργασίες με μουσεία και πολιτιστικούς θεσμούς συνετέλεσαν στην πολιτιστική περιουσία του τόπου.

Ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος επισήμανε στη συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ωδείο Αθηνών με αφορμή την επέτειο των δέκα ετών: «Ο σκοπός που ίδρυσα και χρηματοδοτώ σταθερά τον ΝΕΟΝ ήταν ότι ήθελα να συνεισφέρω ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, που βίωνε η Ελλάδα, που ήταν κατά την άποψή μου πολιτισμική και όχι οικονομική. Ο σκοπός μου ήταν ένας και μοναδικός: να δώσει ο ΝΕΟΝ στο κοινό στην Ελλάδα, στον κάθε πολίτη την ευκαιρία να εκτεθεί στις προκλήσεις και στις συγκινήσεις της σύγχρονης τέχνης».

Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει σταθερά μαζί με τη διεύρυνση του κοινού της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα να συμβάλλει και στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, των επιλογών και της καθημερινότητας των πολιτών.

Η διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη ανέφερε επίσης: «H δράση του ΝΕΟΝ συνοψίζεται στη φράση “ο χώρος μας είναι η Πόλη”. Μας ενδιαφέρει η τέχνη στο δημόσιο χώρο. Από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εμπιστοσύνης με την κοινωνία και με τους θεσμούς κι ένα χώρο συνύπαρξης. Ποτέ δεν σκεφτόμασταν μόνο το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα. Μας ενδιέφερε πάντα να αφήσουμε πίσω μας και έργα υποδομής, όπως έγινε με το Ωδείο Αθηνών και το Πρώην Καπνεργοστάσιο, τόσο για τους καλλιτέχνες, όσο και για το κοινό, τους επισκέπτες και την κοινωνία. Σκοπός μας ήταν να εμπλακούμε εποικοδομητικά με τις ιστορίες και τις αφηγήσεις των πόλεων, παρέχοντας στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν με το κοινό μέσα από ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, χώρων, αστικών και κοινωνικών συμφραζόμενων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πράξη της ανάκτησης του δημόσιου χώρου (ιστορικά κτίρια, αρχαιολογικοί χώροι), του αστικού χώρου μας ως πολίτες. Θέλαμε δηλαδή να δημιουργήσουμε χώρους συνύπαρξης, όπου θα μπορούμε να βρισκόμαστε, να ανταλλάσουμε ιδέες, ακόμη και να διαφωνούμε».

* Στα 10 χρόνια δραστηριότητάς του, ο ΝΕΟΝ έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε 28 διαφορετικές τοποθεσίες, σε μουσεία, αρχαιολογικούς, ιστορικούς και αστικούς χώρους. Έχει παρουσιάσει έργα 253 καλλιτεχνών (94 ελλήνων και 159 από το εξωτερικό) και έχει πραγματοποιήσει 93 αναθέσεις νέων έργων σε 70 καλλιτέχνες. Έχει συνεργαστεί με 22 επιμελητές τέχνης (14 έλληνες και 8 από το εξωτερικό).

Με τομέα δραστηριότητας την Πόλη, ο ΝΕΟΝ συνεργάστηκε με κρατικούς πολιτιστικούς φορείς και αξιοποίησε εμβληματικά ιστορικά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους για να τα φέρει στο προσκήνιο της πολιτιστικής δραστηριότητας. Αποκορύφωμα ήταν η ανακαίνιση 6.500 τ.μ. του κτιρίου του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, μια επένδυση €1,4 εκατ., και δημιουργία του σύγχρονου κέντρου πολιτισμού που παρέδωσε στη Βουλή των Ελλήνων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr