NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Θεσσαλονίκη, on and off stage: Νοέμβριος 2023

Θεσσαλονίκη, on and off stage: Νοέμβριος 2023

Το ετήσιο Summit του ΣΒΕ, τα μυστικά του branding, η… διαχρονικά ξεχασμένη Ανάπλαση της ΔΕΘ, τα ελληνοτουρκικά επιχειρηματικά φλερτ, οι νέες επενδύσεις της Εuromedica και η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης των Βιοτεχνών.

Thessaloniki Summit 23: H ώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η… ώρα των πολιτικών

Εύστοχη θεματική επικαιρότητα. Μεγάλη – ίσως πολύ μεγάλη - συμμετοχή πολιτικών. Άρτια οργάνωση όπως πάντα.

Εννέα Έλληνες Υπουργοί και εννέα Υπουργοί από 7 Βαλκανικές χώρες, 80 ομιλητές διεθνούς κύρους - κορυφαίοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και περισσότερες από 20 θεματικές ενότητες συνθέτουν το προφίλ του 7ου Thessaloniki Summit «Χάραξη νέας πορείας προς την ευημερία και τη σταθερότητα: Η ώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που πραγματοποιείται στις 20 και 21 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Yπό την αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη συμμετοχή του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, και με επίσημο ομιλητή στο δείπνο της πρώτης μέρας τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, το φετεινό Thessaloniki Summit οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Εστιάζει σε σειρά κομβικών θεμάτων για την περιοχή που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη Γεωπολιτική σταθερότητα, την Ενεργειακή Κρίση, τις Υποδομές και το Μεταναστευτικό, αλλά και τις προκλήσεις που φέρνουν η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η Πράσινη Μετάβαση. Στο επίκεντρο, επίσης, η προσέλκυση Επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα, ο ρόλος του Τραπεζικού συστήματος στην Ανάκαμψη και οι ανισορροπίες στην Αγορά Εργασίας, θέμα στο οποία πάντα επιμένει ο ΣΒΕ - και όχι αναιτιολόγητα.

Πώς να γίνετε Export Experts: Branding και Re-branding

Οι βασικές αρχές branding που απαιτούν τα Γρήγορα Κινούμενα Καταναλωτικά Αγαθά (FMCG), αλλά και τα Διαρκή Αγαθά, καθώς επίσης και το πώς το digital marketing μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας επιτυχημένης εταιρικής ταυτότητας για την επέκταση και εδραίωση της μάρκας στις αγορές του εξωτερικού, αναλύονται στο Ψηφιακό Εργαστήριο ExportReady Master που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με θέμα «Πώς να γίνετε ExportExperts: Branding και Re-branding» στις 23 /11.

Το αποτελεσματικό marketing και το ισχυρό branding αποτελούν ουσιαστικά το διαβατήριο για την επιτυχημένη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές του εξωτερικού, καθώς συμβάλλουν στη διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό και στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας στις τοπικές αγορές, τονίζουν οι διοργανωτές.

ΕΒΕΘ: Ελλάδα –Τουρκία. Στα επιχειρηματικά πάμε καλά

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να έχασε την ευκαιρία να γίνει το κέντρο της συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη - Ερντογάν (λένε ότι η αλλαγή είχε σχέση με το πολυπρόσωπο της συνοδείας του Τούρκου Προέδρου και γενικότερα θέματα security) αλλά οι επιχειρηματικές συναντήσεις Τούρκων και Ελλήνων Επιχειρηματιών καλά κρατούν.

Νέα επιχειρηματική αποστολή από την Τουρκία επισκέφθηκε πρόσφατα το ΕΒΕΘ, σε συνέχεια προηγούμενης επιτυχημένης οργάνωσης Β2Β αντίστοιχων επαφών. Ειδικότερα, 15 περίπου επιχειρηματίες - μέλη του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Τουρκίας (TUGIAD), με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνδέσμου - ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και συνάντησαν ομολόγους τους από τους κλάδους Εμπορίου Βιομηχανίας, Τουρισμού, Εκπαίδευσης, Ενέργειας και Κατασκευών.

Ο Σύνδεσμος TUGIAD, με έδρα στην Κωνσταντινούπολη, λειτουργεί από το 1986 και αριθμεί περίπου 1.000 επιχειρήσεις - μέλη, που απασχολούν συνολικά πάνω από 500.000 εργαζόμενους.

Η HELEXPO πετάει, αλλά η Ανάπλαση έχει μείνει στις υποσχέσεις

Τέσσερεις Κλαδικές Εκθέσεις με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Οκτώβριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, καταγράφοντας ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα που έφτασε μέχρι 30% πάνω από την περισυνή χρονιά. Πρόκειται για τη “ναυαρχίδα” του κλάδου του κοσμήματος, τη 37η Διεθνή Έκθεση Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού “KOSMIMA”, τη Thessaloniki Boat and Fishing Show 2023, τη Sea and Tourism Expo 2023 και τη PHARMApoint,

Ο Κλάδος των Κλαδικών Εκθέσεων στη Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει έντονη κινητικότητα τελευταία και προδιαγράφει ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις για τα επόμενα χρόνια, όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά στελέχη της HELEXPO, θέτοντας, όμως, επί τάπητος την καθυστέρηση στο μεγάλο project της Ανάπλασης του εκθεσιακού φορέα, που έχει μείνει στις υποσχέσεις εδώ και χρόνια και αποτελεί φρένο για την εξέλιξη του.

Είναι επίσης γνωστό το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το παραπάνω έργο από μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους, οι οποίοι ζητούν να αναλάβουν και το management της νέας ΔΕΘ, προοπτική, ωστόσο, που δεν έχει καν μπει στο τραπέζι του διαλόγου από την Κυβέρνηση.

Euromedica: νέο Διαγνωστικό Κέντρο στο Λευκό Πύργο

Euromedica-Leukos-Pyrgos.jpg?mtime=20231120153534#asset:446862

Με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και μηχανήματα που για πρώτη φορά εγκαθίστανται στην Ελλάδα, όπως ο Μαγνητικός Τομογράφος MAGNETOM Free.Max της Siemens Healthineers, ξεκινά τη λειτουργία του το νέο Διαγνωστικό Κέντρο της Euromedica στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με Απεικονιστικό, Καρδιολογικό και Εργαστηριακό Τμήμα

Το 8ο Κέντρο του Ομίλου στην πόλη (Euromedica Λευκός Πύργος) έρχεται να προστεθεί στο πολυδύναμο δίκτυο της Εuromedica, που πλέον αριθμεί 23 Διαγνωστικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, 6 Κλινικές, ένα Κέντρο Αποκατάστασης και μία μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Βαρόμετρο ΒΕΘ: Μόνον 4 από τις 10 Βιοτεχνίες είναι ασφαλισμένες

Μόλις τέσσερεις στους δέκα Βιοτέχνες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν ασφαλίσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης τους, ενώ μόνον το 4,8% θεωρεί τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ) ως τη σημαντικότερη απειλή για μια επιχείρηση.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο (Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου) που διενήργησε η εταιρεία Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά σε δείγμα 345 επιχειρήσεων - μελών του ΒΕΘ και επεξεργάστηκε θέματα άμεσης επικαιρότητας, καταγράφοντας, παράλληλα, την επιχειρηματική πορεία των Βιοτεχνιών.

Πιο συγκεριμένα, στην ερώτηση «έχετε ασφαλίσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης σας;» 62% απαντά όχι, ενώ το 38% ναι.

Περισσότερο «υποψιασμένες» σχετικά με την Ασφάλιση εμφανίζονται οι Μεταποιητικές επιχειρήσεις καθώς το 47,4% απαντά θετικά στην ερώτηση, ενώ το 42,6% απαντά αρνητικά. Στις Μικτές επιχειρήσεις το ποσοστό των θετικών απαντήσεων αγγίζει το 46% ενώ των αρνητικών το 54%. Οι λιγότερο ασφαλισμένες επιχειρήσεις είναι αυτές που ανήκουν στην κατηγορία των Υπηρεσιών. Μόλις το 10% από αυτές έχει ασφαλιστεί.

Και μια ανάσα Πολιτισμού…

Η διαχρονική Θεσσαλονίκη

Diaxroniki-Thessaloniki.jpg?mtime=20231120152607#asset:446852

«Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: Μωσαϊκό Πολιτισμών» είναι ο τίτλος του πολύ προσεγμένου και αισθητικά άρτιου Λευκώματος που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας- Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκη με θέμα το διαχρονικό στίγμα της πόλης στην ιστορία και την πολυπολιτισμικότητα.

Το παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σε πανηγυρική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO, στην οποία ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως «ένα πολύμορφο, πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό που γοητεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη..» ενώ η κ. Πατουλίδου μίλησε για την πόλη που «απλώνεται από την Ανατολή ως τη Δύση και φοράει τ' αρχαία της και σύγχρονα στολίδια, για να προσελκύσει τον ταξιδιώτη…»

Τα κείμενα στο λεύκωμα είναι της Εύας Μάντακα και οι Φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου.

Art in Glowing Darkness

Μια νέα γκαλερί έργων Τέχνης, εκτός από εικαστικός πυρήνας, είναι και ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό εγχείρημα. Η καλλιτέχνις Χριστίνα Μιχαλοπούλου εγκαινίασε πρόσφατα ένα σύγχρονο εικαστικό χώρο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα Art Studio που θα φιλοξενεί ενδιαφέρουσες δουλειές και συλλογές καλλιτεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και τις δημιουργίες της ίδιας της εικαστικού, αρχής γενομένης από τη νέα σειρά έργων της με τίτλο «Glowing Darkness».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr