NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Ο αμοργιανός φουτάς σε έναν εικαστικό διάλογο στην Αθήνα

Ο αμοργιανός φουτάς σε έναν εικαστικό διάλογο στην Αθήνα

O αέρας των νησιών ανέμιζε ανέκαθεν τα υφάσματα, τα κεντημένα μαντήλια που προστάτευαν τα γυναικεία μαλλιά…

Και συνεχίζει να κινεί τις λεπτές κλωστές, την εικαστική έκφραση, να ανακαινεί με τρόπο ευαίσθητο τις αιθέριες συνδέσεις της παράδοσης και της δημιουργίας, με το σήμερα.

Η γυναικεία ενδυμασία της Αμοργού, με τα μεταξωτά πουκάμισα, τις δαντέλες, τα φορέματα και τις τζάκες (τα γιλέκα) από μεταξωτή στόφα, τα κεντημένα μαντήλια μέσης και, κυρίως, το λειτουργικό ναι μεν σε άλλες εποχές, αλλά περίτεχνο και απέριττο δε στόλισμα του κεφαλιού από βαμβακερά και μεταξωτά μαντήλια, αποτελεί ακόμα και σήμερα μια πολύτροπη, σχεδόν συγκινητική έμπνευση.

Λίγα λόγια για την έκθεση στον πολιτιστικό χώρο Βρυσάκι στην Πλάκα

Ο φουτάς, το άσπρο γυναικείο μαντήλι που φορούσαν οι γυναίκες της Αμοργού, με μια ματιά φανερώνει την επίπονη εργασία της κεντητικής, μια παράδοση του νησιού που συνεχίζεται ως σήμερα.

amorgianos-foutas.jpg?mtime=20231124191047#asset:448056


Με πεδίο συνομιλίας τη φόρμα και την ύλη, τα μοτίβα και τους συμβολισμούς του παραδοσιακού αμοργιανού μαντηλιού, του φουτά, σχεδιάστηκε ένας εικαστικός διάλογος μεταξύ παλαιότερης και νεότερης δημιουργίας, με πηγή έμπνευσης το γυναικείο μαντήλι της παραδοσιακής ενδυμασίας της Αμοργού.

Η έκθεση, σε διοργάνωση του Δήμου Αμοργού και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και επιμέλεια της αρχαιολόγου και ιστορικού της τέχνης Ίριδος Κρητικού, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 στις 19.00 σε διοργάνωση του Δήμου Αμοργού και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, στο ατμοσφαιρικό Βρυσάκι της Αθήνας.

FOUTAS-CHIOTINIS.jpg?mtime=20231124190130#asset:448063


«Η ζωτική σύνδεση του φουτά με την παραδοσιακή αμοργιανή γυναικεία ενδυμασία και την κεντητική παράδοση, με το Αμοργιανό σπίτι και τη γυναικεία υπόσταση αιωρούμενη μεταξύ θεατού και αθέατου, επιτρεπτού και απαγορευμένου, η κατανόηση της επίπονης χειρονακτικής διαδικασίας και η αποτίμηση της ενδοχώρας του μοναχικού γυναικείου χρόνου, η διάσωση ενός πρωτογενούς αλφαβηταρίου συμβόλων και η αποτύπωση της διαχρονίας που διαπνέει τον διάκοσμο και τη χρήση, αποτελούν τους κύριους άξονες αναφοράς και έμπνευσης των συμμετεχόντων εικαστικών από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και από την Αμοργό, που εργαζόμενοι με διαφορετικά μέσα (κεντητική, ύφανση, ζωγραφική, γλυπτική, decoupage, μεταλλοτεχνία, design, ψηφιακά μέσα, εγκατάσταση κ.ά.), σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές, χειροποίητη διαδικασία και πληθώρα υλικών, δημιουργούν πρωτότυπα έργα ιστορικής και ενδυματολογικής αναφοράς με εξέχουσες διαφορετικότητες. Τα έργα τους τοποθετούνται ως μικρές εμβόλιμες πτυχές παρουσίας και διαλόγου ανάμεσα στα μόνιμα εκθέματα του μουσείου», σημειώνει η Ίρις Κρητικού με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης.

Στην έκθεση συμμετέχουν

Ειρήνη Βεκρή, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Χάρις Γαύρου, Μαρία Γέρουλα, Ειρήνη Γκόνου, Κρίστι Γρηγορίου, Μαρία Διακοδημητρίου, Ειρήνη Ζαΐμη, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Τίνα Καραγεώργη, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Μαρία Κώτσου, Σοφία Λαμπροπούλου, Λούλα Λεβέντη, Βαρβάρα Μαλτέζου, Μηνάς Μαυρικάκης, Ποθητή Μεντρινού, Άγαθα Μίγγου, Φραντζέσκα Μπούτση, Αλέκα Μυρίλλα Σοφία Πάσχου, Βιβή Περυσινάκη, Κλάρα Πουλαντζά, Ιφιγένεια Σδούκου, Ελένη Σιούστη, Νίκος Τριανταφύλλου, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά, Εύη Φωστιέρη, Νίκος Χιωτίνης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια παραδοσιακής αμοργιανής κεντητικής για ενήλικες

FOUTAS-TRIANTAFYLLOU.jpg?mtime=20231124190255#asset:448064

Παράλληλα στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους, ομιλίες και εκπαιδευτικά εργαστήρια παραδοσιακής αμοργιανής κεντητικής για ενήλικες, ενισχύουν με τρόπο διαδραστικό την ουσιαστική έννοια της κατανόησης της εξακολουθητικά αναβλύζουσας παράδοσης και την πολύτιμη διαχρονία των μέσων, των κωδίκων και των συμβόλων έκφρασης.

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου & το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί σύντομη ξενάγηση από την επιμελήτρια ενώ θα ακολουθήσει εργαστήριο παραδοσιακής αμοργιανής κεντητικής διάρκειας 2.5 περίπου ωρών από την συμμετέχουσα Ειρήνη Βεκρή.

Το εργαστήριο παρέχεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους με τη στήριξη του Δήμου Αμοργού, με θέσεις περιορισμένες και δήλωση συμμετοχής για μία από τις δύο προγραμματιζόμενες ημερομηνίες απαραίτητη (τηλ επικοινωνίας: 6976 712159).

FOUTAS-SIOUSTI.jpg?mtime=20231124190437#asset:448065


Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, με αφορμή τη λήξη της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 μικρή αμοργιανή γιορτή με ξενάγηση από την επιμελήτρια, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αμοργού κ. Πόπη Δεσποτίδη και εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 23.11.2023 19.00-22.00

Γιορτή λήξης & ξενάγηση: Κυριακή 3.12.2-23 στις 18.00 Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 23 Νοεμβρίου – Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

2023.

Εργαστήρια κεντητικής για ενήλικες: Σάββατο 25 Νοεμβρίου & Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 11.00 (για συμμετοχή: 6976 712159).

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12.00-20.00 με ελεύθερη είσοδο.

Διεύθυνση: ΒΡΥΣΑΚΙ, Βρυσακίου 17, Πλάκα

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr