NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Furoshiki: Το περιτύλιγμα ως οικο-λογική ουσία

Furoshiki: Το περιτύλιγμα ως οικο-λογική ουσία

Ο Δεκέμβριος είναι ήδη εδώ και δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που τα Σαββατοκύριακα ήδη αναζητάμε τα πιο ταιριαστά, χρήσιμα και πρωτότυπα δώρα για τους αγαπημένους μας.

Και αν αυτή η ασχολία και το μοίρασμα είναι που φέρνει χαρά, οι καιροί αλλάζουν. Η κατασπατάληση των πόρων και η αδιαφορία ως προς το περιβάλλον αποτελεί ένα μελανό σημείο κάπου στο βάθος του χαμόγελου μας καθώς επιλέγουμε δώρα.

Και αν ακόμα και τα δώρα μας στρέφονται σε πιο πράσινες επιλογές και πτυχές και αν ακόμα έχουν δημιουργηθεί με ανακυκλωμένα υλικά και υλικά που σέβονται την φύση, τι συμβαίνει με το περιτύλιγμα;

Bρήκαμε τον πιο οικολογικό τρόπο για να τυλίξουμε τα δώρα μας

Ατελείωτα μέτρα από χριστουγεννιάτικα χαρτιά περιτυλίγματος, σελοτέιπ και κορδέλες που θα πεταχτούν αμέσως μόλις αποκαλυφθούν τα δώρα μας. Όσο όμορφα και είναι τα σχέδια τους οι μεγάλες ποσότητες, οι άμορφες μάζες τους αμέσως μετά το άνοιγμα του όποιου δώρου κρύβει κάτι το μελαγχολικό.

Και όμως υπάρχει μια ιαπωνική πρακτική που ακολουθεί ή καλύτερα γιορτάζει τη φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης στο 100%. Πρόκειται για το λεγόμενο furoshiki, τα παραδοσιακά γιαπωνέζικα υφάσματα που κανονικά χρησιμεύουν για την μεταφορά ρούχων και τροφίμων αλλά και για το τύλιγμα των δώρων.

Πρόκειται για μια παράδοση της χώρας με βαθιές ρίζες αφού τα πρώτα furoshiki χρησιμοποιήθηκαν σε ναούς κατά την περίοδο Nάρα (710-794 μ.Χ.) προκειμένου να προστατεύσουν διάφορα πολύτιμα αντικείμενα.

Αργότερα, οι Ιάπωνες συνήθιζαν να τυλίγουν με αυτά τα ρούχα τους όταν επισκέπτονταν τα δημόσια λουτρά και τις ιαματικές πηγές. Ενώ κατά την περίοδο Έντο, η χρήση των furoshiki ήταν ευρέως διαδεδομένη στο τύλιγμα των δώρων.

Ένα δώρο γύρω από το δώρο

Σήμερα, αυτά τα τετράγωνα υφάσματα ανανεώνουν την σχέση τους με τον δυτικό κόσμο, καθώς προσφέρουν μια καλαίσθητη, zero waste εναλλακτική λύση στη συσκευασία των δώρων.

Στην ουσία με αυτό τον τρόπο το ίδιο κομμάτι από ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τυλίξει και πάλι ένα άλλο δώρο, να μεταφέρει τρόφιμα, γλυκά ή ένα μπουκάλι κρασί ή ακόμα και να στολίσει κάποια εμφάνιση στον ρόλο ενός μαντηλιού, να τυλίξει μια ανθοδέσμη ή ένα yoga mat. Οι δυνατότητες τελειώνουν κάπου εκεί που στερεύει η φαντασία.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν και πολλές παραλλαγές για να δέσουμε το furoshiki, αλλά ο πιο απλός τρόπος είναι να τυλίξουμε τις αντίθετες γωνίες του πάνω από το δώρο και να φτιάξουμε έναν όμορφο κόμπο με τις άλλες δύο.

Το περιτύλιγμα ενός δώρου πέρα από την αδημονία που προκαλεί μας επιτρέπει να δεχθούμε μια όμορφη χειρονομία χωρίς να κρίνουμε το αντικείμενο της. Η κίνηση της προσφοράς και το συναίσθημα προηγούνται της υλικότητας θυμίζοντας μας, κάπως έτσι, το ποιά είναι τα πραγματικά δώρα.

Καλό μας μήνα!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr