NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Μικρές & Οικογενειακές Επιχειρήσεις: «Δίκοπο μαχαίρι» η αύξηση των εξόδων (μισθολογικά, ενέργεια)

Μικρές & Οικογενειακές Επιχειρήσεις: «Δίκοπο μαχαίρι» η αύξηση των εξόδων (μισθολογικά, ενέργεια)

Η μείωση της κατανάλωσης κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο) ήταν ενδεικτική της «κόπωσης» της ελληνικής οικονομίας από τους ρυθμούς πληθωρισμού.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δεχθεί τα καμπανάκια που εκπέμπουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αλλά παρόλα αυτά δεν μπορεί να ελαφρύνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οι μισθολογικές αυξήσεις, «ευχή και κατάρα» για τις μικρές επιχειρήσεις

Η πρόσφατη πρόθεση αύξησης των μισθών κατά 5% θα σημάνει ένα 10-15% αύξηση του μισθολογικού κόστους στις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Ένα κόστος που πολλές ή θα αναγκαστούν να το περάσουν στο τελικό προϊόν με αποτέλεσμα την μείωση στην κατανάλωση ή θα το απορροφήσουν.

Όμως μετά από μία διετή πανδημία, είναι ελάχιστες μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα νέα αυξημένα κόστη.

Το δεύτερο κύμα ενεργειακού κόστους

Το δεύτερο πάγιο κόστος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα είναι η αναζωπύρωση του ενεργειακού κόστους.

Τα νέα «χρωματιστά» τιμολόγια ουσιαστικά σηματοδοτούν μία άνοδο των τιμών / mwh. Οι επικαλύψεις των χρεώσεων με «ευέλικτες» τιμολογήσεις ουσιαστικά δεν αλλάζουν την ουσία ότι οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα αυξήσεων τιμολογίων μέσα σε δύο χρόνια απ' το πρώτο. Εάν το πρώτο αντιμετωπίστηκε με κρατικές επιδοτήσεις, το δεύτερο κύμα δεν θα έχει κρατικές επιδοτήσεις οπότε οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Τα στατικά στοιχεία που παρουσιάζει το υπουργείο οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, δυστυχώς δεν απεικονίζουν επακριβώς τις κατανομές του κόστους.

Τα παρουσιάζουν σωρευτικά και έτσι η πορεία των μεγάλων και εξωστρεφών επιχειρήσεων επισκιάζει την εικόνα της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας. Εάν γίνει ο επιμερισμός του παραμέτρων κόστους ανά μονάδα προιόντος / κατηγορία επιχείρησης, τότε τα μηνύματα για τους μικρούς επιχειρηματίες δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα το 2024.

Αν στην αύξηση του παγίου κόστους / μονάδα προϊόντος προστεθεί και η εκτιμώμενη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και στην Ελλάδα, τότε η κατανάλωση το 2024 θα βαίνει συνεχώς μειούμενη τουλάχιστον για τα δύο πρώτα τρίμηνα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr