NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Η συνάντηση του χθες και το σήμερα στα Καλάβρυτα φτιάχνεται με πηλό

Η συνάντηση του χθες και το σήμερα στα Καλάβρυτα φτιάχνεται με πηλό

Είναι μέρη σαν και αυτό που επιλέγουμε για τις εκδρομές του Σαββατοκύριακου. Με τα παραδοσιακά προϊόντα, το τσάι του βουνού, τα ξερά σύκα, τις χυλοπίτες, τις τυρόπιτες με χειροποίητο φύλλο γεμιστές με μια γενναία δόση από φορμαέλα και το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο, λεγόμενο και ως “ροδοζάχαρη”.

Με τις βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια που στολίζονται ενίοτε με χιόνι, με το τελεφερίκ, το όμορφο σαλέ, το χιονοδρομικό κέντρο και τον οδοντωτό, το ταξίδι με τρένο που αποτελεί μια εμπειρία από μόνο του. Είναι τα Καλάβρυτα.

Αλλά και η Ανθή που συνδέει το χθές του κεντρικού πεζοδρόμου των Καλαβρύτων που αναβλύζει παράδοση με το σήμερα. Με τα καλαίσθητα χειροποίητα αντικείμενα που δημιουργεί με λιγοστά εργαλεία, τα οποία πλένει στην πηγή ακριβώς απέναντι από το εργαστήριο-showroom της, έναν ειδικό φούρνο με τιρκουάζ χρώμα και τα χέρια της. Και το brand της με το όνομα Κοmοkoi.

Η Ανθή, ο πηλός και τα Καλάβρυτα

Η Ανθή Ζησιμοπούλου μεγάλωσε στα Καλάβρυτα, έφυγε στο Λύκειο και επέστρεψε μετα απο χρόνια για να ξεκινήσει την ενασχόληση της με την κεραμική τέχνη, πλέον επαγγελματικά.

Ο πηλός είναι το υλικό που χρησιμοποιεί με δημιουργικότητα και ελευθερία για να δημιουργεί αντικείμενα χρηστικά αλλά και όχι μόνο. Κούπες, πιάτα, πιατέλες, σουβέρ, κηροπήγια, διακοσμητικά ρόδια, κεραμικά στολίδια για το δέντρο ακολουθούν την μινιμαλιστική καλαισθησία και την γραμμική προσθήκη του χρώματος που φαίνεται να προσδίδει μια ταυτότητα στο στυλ των αντικειμένων αλλά και του χώρου της Ανθής.

Το γεγονός ότι τα Καλάβρυτα είναι ένας τουριστικός προορισμός την βοήθησε να σταθεί σαν επαγγελματίας. Διαφορετικά όπως μου είπε, δεν θα το τολμούσε να ανοίξει ένα αντίστοιχο κατάστημα σε ένα μέρος που απλά θα συνδεόταν μόνο με την καταγωγή της.

Αν βρεθούμε στα Καλάβρυτα η ίδια μας προτρέπει να φτάσουμε ως εκεί με τον οδοντωτό, να επισκεφτούμε το Μουσείο του καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αλλά και να κάνουμε μια βολτα με τα ποδια στο χωριό. Προσθέτει ότι μια στάση για φαγητό, για κόκορα με χυλοπίτες ή αρνάκι λαδορίγανη, ποτό και καφέ επιβάλλεται όπως και άλλη μία στα ορεινά και την λίμνη Τσιβλού.

Και άλλη μία στο κατάστημα της για να αγοράσουμε κούπες στις οποίες θα απολαύσουμε τα τοπικά άνθη από τσάι του βουνού της περιοχής επιστρέφοντας σπίτι.

Καλό Σαββατοκύριακο!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr