NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Γιατί και πόσο ανεβαίνουν οι τιμές στα επαγγελματικά ακίνητα

Γιατί και πόσο ανεβαίνουν οι τιμές στα επαγγελματικά ακίνητα

​Οι τιμές στα ακίνητα δεν έχουν πάρει την ανιούσα μόνο σε ότι αφορά την στέγαση. Παρόμοιο είναι το σκηνικό και σε επίπεδο επαγγελματικών ακινήτων, καθώς μήνα με το μήνα οι τιμές ανεβαίνουν.

Υπενθυμίζεται πως το 2022 στην ελληνική αγορά οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2021. Το τελικό ύψος των κεφαλαίων που επενδύθηκαν άγγιξαν τα 1,65 δισ. ευρώ, δείγμα της διάθεσης και των ισχυρών προοπτικών της αγοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius, τα ξενοδοχεία εμφάνισαν 36 συναλλαγές αξίας 620 εκατ. ευρώ, ενώ στους γραφειακούς χώρους σημειώθηκαν 46 deals αξίας 410 εκατ. ευρώ.

Η αγορά καταστημάτων και εμπορικών κέντρων σημείωσε 32 συναλλαγές ύψους 327 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 200%.

Από την άλλη πλευρά, ο τομέας των αποθηκευτικών χώρων (logistics) και των βιοµηχανικών ακινήτων προσείλκυσε επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου ίσης αξίας ποσό επενδύθηκε και σε αγορές γης µε σκοπό την ανάπτυξη χώρων logistics.

Οι βασικοί λόγοι; Η ζήτηση παραμένει υψηλή τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές (ανάγκη για logistics κλπ), την ώρα που υπάρχει ακόμη έλλειμμα ποιοτικού αποθέματος.

Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική. Επίσης οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα παραμένουν ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, στοιχείο που δημιουργεί σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον.

Βέβαια, σε όλα αυτά πρέπει να συμπεριληφθούν και οι πληθωριστικές πιέσεις στα δομικά υλικά και την διαδικασία της κατασκευής, κάτι που αναμένεται να φανεί και στις τιμές το επόμενο διάστημα, ισχυρίζονται ειδικοί του κλάδου.

Πώς πήγε το α' εξάμηνο του 2023

Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για το α' εξάμηνο του έτους δείχνουν άνοδο στις τιμές τόσο σε γραφεία όσο και καταστήματα

Για τα γραφεία: Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2023 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,8% για το σύνολο της χώρας σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 1,8% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, υποχώρησαν κατά 0,4% στη Θεσσαλονίκη και αυξήθηκαν κατά 4,9% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2022 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 3,5%. Ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 5,9%, για τη Θεσσαλονίκη 5,7%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Το α΄ εξάμηνο του 2023, τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 3,8% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν κατά 1,7% το α΄ εξάμηνο του 2022 και 1,8% το β΄ εξάμηνο του 2022, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2022, τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,9%.

katastimata2023.jpg?mtime=20231219141750#asset:452649


Για τα καταστήματα: Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2023 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 4,9% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 4,2% στη Θεσσαλονίκη και 2,9% στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2022 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε στο 6,1% για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν 8,5% για την Αθήνα, 6,3% για τη Θεσσαλονίκη και 2,1% για την υπόλοιπη Ελλάδα. Κατά το α΄ εξάμηνο του 2023, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2022 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα μισθώματα καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 2,8% το α΄ εξάμηνο του 2022 και κατά 1,7% το β΄ εξάμηνο του 2022, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2022 τα μισθώματα των καταστημάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 4,4%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr