NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Βαμβακού: Χριστούγεννα στο χωριό

Βαμβακού: Χριστούγεννα στο χωριό

Οι χιονισμένες βουνοκορφές, τα αναμμένα τζάκια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, οι λαχταριστές “γεύσεις” των γιορτών, οι μυρωδιές των γλυκών από τους ξυλόφουρνους, τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, η θαλπωρή και η ζεστασιά της κοινότητας, του μοιράσματος, του μαζί, είναι τα βασικά συστατικά που συνθέτουν τα Χριστούγεννα στο χωριό.

Στα 900μ. υψόμετρο, βρίσκεται το χωριό Βαμβακού Λακωνίας αλλά και το πεδίο δράσης του οργανισμού Vamvakou Revival που ιδρύθηκε το 2018 από μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό, και την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και έχει ως σκοπό της την πολύπλευρη αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη και αναζωογόνηση του τόπου, την επιστροφή μόνιμων κατοίκων και το να χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου ξανά.

Χριστούγεννα στην καρδιά του Πάρνωνα

Φώτα, στολίδια, μουσική, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα αλλά και τα ήθη, τα έθιμα του χωριού γίνονται τις ημέρες των γιορτών ένα με τις πρωτότυπες δραστηριότητες και τις θεματικές εμπειρίες της Vamvakou Revival.

Xmas-VR-tree2.jpg?mtime=20231220220732#asset:453117


Φωτεινά Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα στον Πάρνωνα

Μία μουσική παράσταση για όσους νιώθουν παιδιά και «το ταξίδι της παπλωματούς» (23/12), ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο (23/12) αλλά και ένα εργαστήρι κατασκευής κούκλας με τη γυναίκα του Άγιου Βασίλη (24/12), μας οδηγούν στα μελωδικά Χριστούγεννα και στο εστιατόριο – καφέ Βουρέικο (25/12). Ενώ την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων (26/12), μία παράσταση κουκλοθεάτρου θα μας αποκαλύψει της προ-προ-προγιαγιάς τη χριστουγεννιάτικη συνταγή και τα μυστικά της.

Τα Βαμβακίτικα κάλαντα και το πρώτο τραπέζι της χρονιάς

Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, ξεπροβοδίζουμε το 2023 με των ξωτικών τα χάχανα και των παιδιών τα γέλια (30/12), σε ένα θεματικό εργαστήρι χημείας στο εορταστικό V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF). Τα Βαμβακίτικα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς (31/12) αναβιώνουν μαζί με γέλια και μελωδίες, πλημμυρίζοντας το χωριό με νότες, ενώ η μουσική Πρωτοχρονιά στο Βουρέικο (01/01) στρώνει το πρώτο τραπέζι της χρονιάς με ένα λαϊκό και ρεμπέτικο πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών.

Τα Φώτα κι ο Φωτισμός στη Βαμβακού

Ανήμερα των Φώτων (06/01), εξερευνούμε το φαινόμενο του φωτός και παίζουμε μαζί του σε ένα εργαστήριο φυσικής στο V. Lab, ενώ στις 07/01, ανακαλύπτουμε τα βότανα του Πάρνωνα και μαθαίνουμε για τις μοναδικές ιδιότητές τους.

VR όπως … Vamvakou Revival

Κάθε Σαββατοκύριακο, οι επισκέπτες του V.Lab, μέσω των Oculus Quest, έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν σε τρισδιάστατους κόσμους και να απολαμβάνουν παιχνίδια υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών μέσα από τον εξοπλισμό Virtual Reality της Vamvakou Revival, στο Σχολείο της Βαμβακούς.

Και αν κάθε φορά που φεύγετε για εκδρομή, αισθάνεστε ότι σας λείπει το gaming, η Vamvakou Revival έχει φροντίσει και για αυτό. Στο PC Lab του V.Lab, θα βρείτε όλα τα αγαπημένα pc games, όπως League of Legends, Player Unknown Battlegrounds, Minecraft, Dota 2 και Roblox για ατελείωτο παιχνίδι στα 950 μέτρα υψόμετρο.

Credits-Vamvakou-Revival_Pelagia-KaranikolaAZ6I8166.jpg?mtime=20231220221139#asset:453118


Tα φυτά και τα βότανα του Πάρνωνα

Μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια έρευνα, παροιμίες, αινίγματα και μύθους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τα πιο χαρακτηριστικά φυτά και βότανα του Πάρνωνα, τα συνδέουν με την καθημερινότητά τους, πειραματίζονται με τις γεύσεις τους και γνωρίζουν τις θεραπευτικές ιδιότητές τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr