NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Στοά Μπολάνη: Ο μικρόκοσμος ενός στολισμένου γιορτινά περάσματος

Στοά Μπολάνη: Ο μικρόκοσμος ενός στολισμένου γιορτινά περάσματος

Σκεφτείτε την απότομη αλλαγή στην Αθήνα, τις δεκαετίες που οι πολυκατοικίες ξεπρόβαλαν η μία μετά την άλλη, που όλο και περισσότερος κόσμος κατέφθανε από κάθε μέρος της Ελλάδας για να ζήσει το αστικό όνειρο.

Το κέντρο της, αλλά και το πως η τάση αστυφιλίας διαμορφώθηκε, επεκτάθηκε και γιγαντώθηκε, ξεκινώντας όμως από την καρδια της. Τον κόσμο να πληθαίνει και την ανάγκη, από ένα σημείο και μετά, να εξοικονομηθεί χώρος αλλά και την δημιουργία των δεκάδων στοών που παραμένουν δροσερές το καλοκαίρι παρά τον δυνατό ήλιο και που προστατεύουν από τη βροχή ή και το χιόνι τον χειμώνα.

Πολλές από τις οποίες κρύβουν ένα διατηρημένο στον χρόνο υπόγειο ή απλά “σκεπαστό” κομμάτι της παλιάς Αθήνας και των περασμένων δεκαετιών που συνομιλεί καθημερινά με το σήμερα και τους περαστικούς που θα κοντοσταθούν ή θα προσπεράσουν βιαστικά προς την έξοδο. Ένα κομμάτι γεμάτο εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, καφέ, εστιατόρια, bar και πολλά δυναμικά ψήγματα ή στοιχεία αρχιτεκτονικής περασμένων ετών.

Ένα μπες-βγες στις στοές αυτές, αν γίνει συνειδητά, με την πολυτέλεια του λίγου παραπάνω χρόνου των ημερών, χαρίζει την δυνατότητα να "αναπνεύσουμε” λίγη από την πόλη, να παρατηρήσουμε τις στρώσεις των ετών, των αλλαγών, των γεγονότων.

Τις μέρες αυτές, κάναμε και εμείς αυτό το απολαυστικό και χορταστικό πέρασμα στη στολισμένη για τα Χριστούγεννα Στοά Μπολάνη. Και θα το ξανακάνουμε.

Η στοά Μπολάνη φέτος τα Χριστούγεννα

low-profile.jpg?mtime=20231222191608#asset:453630

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με μια επιγραφή με ρετρό ταξιδιάρικη στο χρόνο επιγραφή που αναγράφει “Στοά Μπολάνη”, στολισμένη με φυλλωσιές, χριστουγεννιάτικά στολίδια, μπάλες και λαμπιόνια. Ο κόσμος περαστικός και βιαστικός, πηγαινοέρχεται για ψώνια για τα χριστουγεννιάτικα δώρα, εξωτερικές δουλειές ή κάνει διάλειμμα από τα τριγύρω γραφεία.

Ένα θρυλικό ζαχαροπλαστείο γεμάτο με σοκολατάκια, ενίοτε σε μπολάκια να θυμίζουν τα γιορτινά οικογενειακά τραπέζια, με χριστουγεννιάτικα σοκολατένια γλυπτά μεγάλων διαστάσεων να στολίζουν την είσοδο του και με κόκκινες-πράσινες κορδέλες κατά τόπους, το Αριστοκρατικόν.

Αλλά και μια ευκαιρία για ζεστά ροφήματα και πλούσιες με βελούδινη υφή ζεστές σοκολάτες που φτιάχνονται στο μπρίκι, στο ομώνυμο Σοκολάτα 56.

Ένα στέκι πιο νεό με πρόσοψη σε χρώμα βαθύ τιρκουάζ με σκωτσέζικα, ιρλανδικά, αμερικανικά και ιαπωνικά ουίσκι και τζαζ μουσικές, τo Low Profile. Ένα μικρό, cozy στέκι για φαγητό και ποτό, το Cicchetto Cantina.

Μια μπουτίκ ενός αποστακτηρίου από το Ρέθυμνο με εμφιαλωμένες τσικουδιές, συσκευασίες με ωραίο design που μας δίνει την ευκαιρία, να τις γευτούμε πριν τις πάρουμε σπίτι, το 35Ν.

Ένας οίκος τσαγιού που ξεχωρίζει μέσα στο πέρασμα με τα επαναλαμβανόμενα σε συστοιχίες μεταλλικά κουτάκια, γεμάτα με ευωδιαστές ποικιλίες τσαγιού και μείγματα βοτάνων, το γνωστό κατάστημα Madras.

Μια καλή ευκαιρία για καφέ στο χέρι που προτιμούν καθημερινά πολλοί εργαζόμενοι από τα εκατοντάδες τριγύρω γραφεία του κέντρου, το Kaya.

Ενώ η στοά “βγάζει” σε αγαπημένα bars της πόλης εδώ και χρόνια όπως το 42 Barstronomy με τα περίτεχνα cocktails και το Barreldier με το ζεστό του για τις ημέρες gluhwein.

Αλλά και μικρές επιχειρήσεις και μικρομάγαζα, για επιδιορθώσεις παπουτσιών και για χριστουγεννιάτικα στολίδια, σύγχρονα μπαρμπέρικα και μαγαζάκια διακοσμητικά αντικείμενα αλλά, κυρίως, η αίσθηση μιας χριστουγεννιάτικης μικρής γειτονιάς και ενός περάσματος στον νέο- χρόνο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr