NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

Τάσεις ESG 2024: Ναι στη διαφάνεια, τέλος στο greenwashing

Τάσεις ESG 2024: Ναι στη διαφάνεια, τέλος στο greenwashing

H υποστήριξη πρωτοβουλιών για την άρση των φραγμών στην κλιματική πρόοδο είναι κοινός παρονομαστής για τις δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (Environment, Social Governance -ESG) που πραγματοποιούνται από τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης.

Αυτό τουλάχιστον φάνηκε και από την πρόσφατη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα «COP28», όπου συναντήθηκαν πέραν των εκπροσώπων κυβερνήσεων και φορέων, πολλές εταιρείες που μίλησαν από τη δική τους σκοπιά για τη βιωσιμότητα στην επιχειρηματική πρακτική. Σε αυτή τη διάσκεψη ανακοινώθηκε το πρώτο Global Stocktake, μια μορφή απογραφής δράσεων για το κλίμα, μέσω του οποίου θα αξιολογείται η πρόοδος που σημειώνεται προς τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και οι εταιρείες καλούνται να γίνουν μέρος της λύσης καθώς και το δικό τους αύριο μπορεί να διακυβεύεται από την κλιματική κρίση. Για αυτό τα ESG κριτήρια γίνονται σταδιακά αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής τους.

Τι άλλαξε το 2023

Ποιες είναι όμως οι κύριες αλλαγές που καταγράφηκαν αναφορικά με τα κριτήρια ESG κατά το 2023; Όπως αναφέρει η κα Αναστασία Βάρτη, Manager, Consulting, KPMG στην Ελλάδα, το τοπίο φαίνεται πως αλλάζει. Η παρακολούθηση της ενσωμάτωσης των ESG κριτηρίων για τις επιχειρήσεις εντάθηκε, καθώς σταδιακά ενισχύθηκε η αντίληψη των CEOs ανά τον κόσμο σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με τα επιχειρηματικά οφέλη και ευκαιρίες που διαμορφώνονται. Αυτό επιβεβαιώνεται μέσω ορισμένων ευρημάτων της πρόσφατης έρευνας της KPMG, "CEO Outlook 2022", που αφορά στις απόψεις των CEOs, παγκοσμίως, όπου διαφαίνεται ότι:

  • Κατανοούν όλο και περισσότερο ότι οι επιχειρήσεις που ενσωματώνουν ESG κριτήρια είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ταλέντα, να ενισχύσουν την αποδοτικότητα των εργαζομένων, να προσελκύσουν πιστούς πελάτες και να αντλήσουν κεφάλαια.
  • Συμφωνούν σε ποσοστό 45% (έναντι 37% το 2021) ότι τα προγράμματα ESG βελτιώνουν τις οικονομικές επιδόσεις.
  • Επιθυμούν να επενδύσουν τουλάχιστον το 6% των εσόδων τους σε προγράμματα που επιτρέπουν στον οργανισμό τους να γίνει πιο βιώσιμος.
  • Αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα διαφάνειας στις ESG επιδόσεις τους και την αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και ότι οι ψηφιακές και ESGστρατηγικές επενδύσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Βιώσιμες επενδύσεις vs παραδοσιακές επενδύσεις

Η εφαρμογή των ESG κριτηρίων στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων δεν αποτελεί απλά τάση της εποχής, αλλά αναγκαία συνθήκη, που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να συνεχίζουμε να παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να επιβαρύνουμε τον πλανήτη.

Το ερώτημα που τίθενται είναι αν οι εταιρείες είναι σε θέση να προχωρήσουν σε βιώσιμες επενδύσεις σε σχέση με τις επενδύσεις όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Και ποιοι είναι οι κλάδοι που πρωτοπορούν σε αυτό; Όπως σημειώνει η κα Βάρτη, η Ελλάδα παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, παρά την αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της δραματικής αύξησης των τιμών της ενέργειας. Οι τομείς της οικονομίας όπου η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι ο αγροδιατροφικός, οι μεταφορές και τα logistics, καθώς και οι υπηρεσίες λογισμικού και πληροφορικής, οι οποίες απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων. Αυτή η βελτίωση στη σύνθεση των επενδύσεων είναι σημαντική καθώς συμβάλλει στο μετασχηματισμό της οικονομίας και στον αναπροσανατολισμό της σε νέες δυναμικές δραστηριότητες.

Οι τάσεις ESG για το 2024

Το 2024 αναμένουμε μια σημαντική στροφή προς την ενίσχυση των εκθέσεων ESG και βιωσιμότητας, με τις υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις να γίνονται ο κανόνας, σύμφωνα με την κα Βάρτη. Το 2024 θα είναι η χρονιά που θα δούμε τις εταιρείες να αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το ESG, όχι απλώς ως άσκηση συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνου, αλλά ως ευκαιρία να επανασχεδιάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα από το μηδέν. Η πραγματική ενσωμάτωση του ESG σημαίνει ότι οι διαδικασίες σχεδιασμού θα ανακατασκευαστούν, οι στρατηγικές προμηθειών θα ξαναγραφτούν και οι προσπάθειες μάρκετινγκ και επικοινωνίας θα αλλάξουν οριστικά. Το ESG δεν θα είναι πλέον απλώς ένα «πρόσθετο», αλλά μάλλον ένα βασικό μέρος της επιχειρηματικής στρατηγικής.

Όχι άλλο Greenwashing

Το Greenwashing, το οποίο αναφέρεται σε ανεπαρκείς ή ψευδείς πρακτικές παραγωγής που ακολουθούν ορισμένες εταιρείες προκειμένου τα προϊόντα τους να φαίνονται πιο βιώσιμα από ότι είναι στην πραγματικότητα, θα μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2024, καθώς βασικός της στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές, αλλά και οι επενδυτές, θα έχουν πλήρη και ορθή ενημέρωση για προϊόντα και υπηρεσίες.

Η αποκάλυψη πρακτικών που δεν είναι θεμιτές βάσει των ESG κριτηρίων, θα μπορούσαν να σημαίνουν απώλεια πελατών, επενδυτών και καλής εικόνας μιας επωνυμίας. Άρα τα ESG κριτήρια για το 2024 είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διαφάνεια στις πρακτικές λειτουργίας των εταιρειών.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τάσεις ESG δεν είναι μόνο μια μόδα, αλλά βιώσιμες και αποτελεσματικές επιχειρηματικές τακτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επέκταση μιας επιχείρησης, αλλά και των προσπαθειών προς τη βιωσιμότητα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr