NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Το 2024 δεν θα είναι «βόλτα στο πάρκο» για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα

Το 2024 δεν θα είναι «βόλτα στο πάρκο» για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα

Το 2024 θα είναι ένα πραγματικό τεστ για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα γιατί θα συγκρίνεται διαρκώς με τα πεπραγμένα ενός πολύ καλού 2023. Όμως επί της ουσίας, οι οικονομικές βοήθειες ‘δεκανίκια’ θα αρχίσουν να μειώνονται μέχρι να εξαφανιστούν το 2025-2026.

Ήδη στην Ενέργεια έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι ενισχύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και πλέον οι καταναλωτές καλούνται να επιλέξουν κάποιο από τα ‘χρωματιστά’ τιμολόγια, παίρνοντας ένα απροσδιόριστο ρίσκο αφού οι τιμές καθορίζονται στο τέλος του μήνα και όχι στην αρχή. Επίσης στο επίπεδο της ζήτησης, είναι εμφανής η κάμψη στο 11μηνο 2023 σε σχέση με το 11μηνο 2022 και αυτό παρά την μείωση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πρόβλημα μέχρι το 2025. Αν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια στο α’ τρίμηνο 2023, τότε οι επιχειρήσεις θα ανασάνουν αλλά οι τράπεζες θα βαριανασάνουν.

Η ελληνική οικονομία και αρκετές επιχειρήσεις δείχνουν ενδείξεις κόπωσης από την πλευρά ζήτησης (εγχώριας και διεθνούς) και αυτό πρέπει να το προσέξουν οι διοικήσεις τους. Η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων μπορεί να φέρει κάποιες ανάσες στους δανειολήπτες αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ζήτηση η οποία φέρνει και άμεση ρευστότητα. Η πτώση των ρυθμών δανεισμού επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση στις ευρωπαϊκές οικονομίες δεν είναι στρωμένη με ρόδα αλλά, ενίοτε, με αγκάθια.

Αlpha Bank: Απέφυγε τελικά την ύφεση η Ευρωζώνη. Το 2025 η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Δεκεμβρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναφέρει σε έκθεσή της, η Ζώνη του Ευρώ (ΖτΕ) απέφυγε την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει ρυθμό μεγέθυνσης 0,6%, το 2023, και 0,8%, το 2024, αναθεωρημένες όμως επί τα χείρω, και για τα δύο έτη. Η Γερμανία, η ατμομηχανή της ΖτΕ τα προηγούμενα έτη, αποτέλεσε τον «ασθενή», λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης των επενδύσεων, της αδύναμης ζήτησης από το εξωτερικό και του περιορισμού των επιδοτήσεων για την πράσινη μετάβαση. Αναμφίβολα, η πρωτοφανής αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 450 μονάδες βάσης, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023, η οποία μπορεί να συνέβαλε καταλυτικά στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,4%, το 2023, ενώ αναμένεται να προσεγγίσει τον στόχο του 2%, στα τέλη του 2025.

Όμως, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι μισθολογικές αυξήσεις και το δημοσιονομικό κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων, παραμένουν στην ΖτΕ.

Μεγάλο το ράλι των ελληνικών ομολόγων και θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παραμένουν τα πλέον κερδοφόρα στην Ευρωζώνη αφού, το 10ετές (το μόνο που έχει ουσιαστικά μεγάλη ζήτηση στα ξένα χαρτοφυλάκια) σήμερα (Πέμπτη 28/12) έσπασε τα επίπεδα των 3% και διαπραγματεύονταν κοντά στο 2,9%. Έχει πραγματοποιήσει την πλέον θεαματική μηνιαία αποκλιμάκωση από το 4% προς το 2,91%. Στελέχη του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να συνεχιστεί και τον Ιανουάριο 2024 , εάν τα στοιχεία της οικονομίας δείξουν βελτίωση. Όμως το ζητούμενο είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει η απόδοση του 10ετούς αφού στα επίπεδα του 2,45% διαπραγματεύονται και τα γαλλικά. Μία τέτοια προσέγγιση (των ελληνικών προς τα γαλλικά) θα είναι μάλλον παράδοξη αφού τα γαλλικά ανήκουν στην σφαίρα αξιολόγησης των ΑΑ ενώ τα ελληνικά στο ΒΒ.

Περισσότερα και χαμηλότερου κόστους εταιρικά ομόλογα το 2024

Μία νέα παράμετρος για τους επενδυτές θα είναι η αναβίωση και η ενίσχυση των εταιρικών ομολόγων. Τα εταιρικά ομόλογα είχαν ατροφήσει μετά το 2020 αλλά σταδιακά επέστρεψαν δριμύτερα. Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά και στην διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια αλλά και στον χαμηλότοκο δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από εταιρικά ομόλογα.

Μέσα στον Ιανουάριο, θα έχουμε έκδοση από την Autohellas ύψους περίπου 200-250 εκατ. ευρώ και η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη (πριν καν ανοίξει το βιβλίο προσφορών).

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν άλλες 4 εταιρίες που φέρεται ότι έχουν ενημερώσει το ελληνικό χρηματιστήριο ότι θα βγουν με εταιρικά ομόλογα μέχρι το τέλος α’ εξαμήνου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr