NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Το Desired Landscapes μόλις άνοιξε “εντός στοάς”

Το Desired Landscapes μόλις άνοιξε “εντός στοάς”

Μια πόλη κάτω από την πόλη. Στενά περάσματα, περιστροφικές κατηφοριές, υπόγεια συναπαντήματα θεμελίων πολυκατοικιών που χτίστηκαν την δεκαετία του 60 με ένα κομμάτι των αρχαίων τειχών της Αθήνας. Τα μυστικά των στοών της πόλης είναι πολλά και εν πολλοίς ανεξερεύνητα.

Πάνε μερικά χρόνια που η Νατάσα Παππά με είχε προσκαλέσει στο ιδιαίτερο walking tour της “Athens Walkthrough” στις αθηναϊκές στοές. Τότε ιστορίες άρχισαν να ξεπηδούν, κρυμμένες κάτω από ασβετωμένους τοίχους, μυστικά υπόγεια περάσματα που οδηγούσαν σε “αφανή” ιστορικά μικρά καταστήματα και πόρτες που έμοιαζαν κλειστές άνοιξαν μεταφέροντας από στενάκια απρόσμενα μονομιάς στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.

Στα χέρια μας κρατούσαμε τον οδηγό πόλης που η ίδια έχει δημιουργήσει, το “Εντός Στοάς”, ένα κάπως απαραίτητο εργαλείο για να περιηγηθεί κάποιος στις στοές της πόλης, ξέροντας, περίπου, που πάει.

Εδώ και λίγες ημέρες όμως η Νατάσσα άνοιξε ένα κατάστημα με τα βιβλία, τις περιοδικές εκδόσεις Desired Landscapes και τα χρηστικά ημερολόγια που λειτουργεί παράλληλα και ως αφετηρία για τα tours της.

Που άλλου; Εντός στοάς, στην Στοά Ανατολής στο κέντρο της Αθήνας σε ένα λιλιπούτειο γωνιακό χώρο που παλιότερα πουλούσε γραφομηχανές.

Ένα μοβ χώρο που μοιάζει με τα χρώματα των περιοδικών της και δένει κάπως εντελώς ανάρμοστα και ταυτόχρονα εντελώς αρμονικά με τις παλιές επιγραφές των τριγύρω τυπογραφείων, των παλιών καταστημάτων με βαπτιστικά και μερικές γλάστρες σε διάταξη στο νοητό επίκεντρο της στοάς.

desired-landscapes.jpg?mtime=20240110211944#asset:455205


Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015 που πρωτσχεδιάστηκε ο οδηγός υπήρχαν 40 διαμπερείς στοές και μετρημένες παλιές επιγραφές, κάτι το απόλυτα ρευστό για τα αθηναΙκά δεδομένα, καθώς σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστες. Την ρώτησα αν τις μαζεύει, μου είπε πως όχι και τελικά της πρότεινα να τοποθετήσει μια φωτογραφία του παλιού καταστήματος με τις γραφομηχανές στο δικό της, τιμής ή συνέχειας ιστορίας, ένεκεν. Το υποσχέθηκε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr