NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Νεοϊμπρεσιονισμός: Μια έκθεση-ψηφιδωτό με τα χρώματα της Μεσογείου

Νεοϊμπρεσιονισμός: Μια έκθεση-ψηφιδωτό με τα χρώματα της Μεσογείου

Η νέα έκθεση του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή συνδέεται με μια ιστορία που ξεκινά το 1891 και μοιάζει τόσο έντονα οικεία σε εμάς σήμερα, όσο ζωηρά φαίνονται και τα χρώματα στα έργα της.

Τελίτσα τελίτσα, κομμάτι- κομμάτι, πίνακα στον πίνακα αυτό που μας κερδίζει δεν απλά είναι οι όμορφες εικόνες και ο θαυμασμός για μια ιδιαίτερη και ρηξικέλευθη για τα δεδομένα εκείνης της εποχής τεχνική αλλά μια διάχυτη αίσθηση εγγύτητας με έναν “τόπο” δημιουργημένο με τα υλικά μιας εσωτερικότητας που γιορτάζει την ανθρώπινη ύπαρξη καθώς ανθίζει σε μέρη που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα.

Συνδέοντας τα “κενά” αυτό που μένει είναι ένα συναίσθημα πληρότητας, όμοιο με εκείνο που αναζητάμε μακριά από τα βιομηχανικά περιβάλλοντα και τον υπερτουρισμό. Κοντά στη θάλασσα και σε έναν τρόπο ζωής, μεστό, που αν και φτιάνχεται μέσα από πολλά ενωμένα μικρά κομματάκια και ρυθμούς αργούς, παραμένει σφρυγηλός, γεμάτος ζωτικότητα.

Η έκθεση βήμα-βήμα, τελίτσα- τελίτσα

07.-Maximilien-Luce.jpg?mtime=20240112140203#asset:455577

Για την δημιουργία της νέας έκθεσης που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού και εστιάζει στην περιοχή της Μεσογείου, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή συνεργάστηκε με κορυφαία μουσεία της Ευρώπης και σημαντικούς ευρωπαίους ιδιώτες συλλέκτες.

Μεταξύ άλλων συνεργαάστηκε με τα Musée d’Orsay, National Gallery του Λονδίνου, Centre Pompidou, Musée des Beaux-Arts de Besançon, Musée de l’Annonciade, Musée de Grenoble, Musée national d’archéologie, d’histoire et d’art – Luxembourg και Musée des Arts Décoratifs.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Paul Signac, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce, Théo van Rysselberghe, Henri Matisse, Henri Manguin και Louis Valtat, τα περισσότερα από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.Επιμελήτριες της έκθεσης είναι η Marina Ferretti Bocquillon, Επίτιμη Επιστημονική Διευθύντρια του Μουσείου Ιμπρεσιονισμού του Ζιβερνύ και η Μαρία- Κουτσομάλλη Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Καρτ Ποστάλ από την Μεσόγειο

Γύρω στο 1891 τα μέλη της ομάδας του Νεοϊμπρεσιονισμού,συγκεκριμένα οι Paul Signac, Henri- Edmond Cross, Maximilien Luce και Théo Van Rysselberghe, αναζητούν να διευρύνουν τα όρια της τέχνης του και κινούνται από το Παρίσι προς τις ακτές της Μεσογείου.

03.-Paul-Signac.jpg?mtime=20240112140229#asset:455578


Αναζητώντας κάποιο απομονωμένο μέρος που να έχει γλιτώσει από την επέλαση της βιομηχανίας και του τουρισμού, το 1891 εγκαθίσταται στο Καμπασόν, κοντά στο Λαβαντού, και κατόπιν οριστικά στο Σαιν-Κλαιρ. Το 1892 τον ακολουθεί ο Signac, ο οποίος ονειρεύεται να ζει μακριά από το Παρίσι για μέρος του χρόνου και διαλέγει το Σαιν-Τροπέ, ένα μικρό λιμάνι ψαράδων εκείνη την περίοδο, που δεν απέχει πολύ από το Σαιν-Κλαιρ.

Ιδιαίτερα, ο Signac, επικεφαλής της ομάδας, την οδηγεί προς νέους ορίζοντες, τόσο γεωγραφικούς όσο και καλλιτεχνικούς.Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στην ουσία άνθισε στα παράλια της Μεσογείου και την παραμελημένη καλλιτεχνικά εκείνη την εποχή ακτογραμμή των Guy de Maupassant, Stendhal, Théodore de Banville…

Σταδιακά το μεσογειακό κλίμα, που αρχικά το προτιμούσαν άνθρωποι με προβλήματα υγείας, προσελκύει όλο και περισσότερους φίλους της τέχνης που γοητεύονται από μια ζωγραφική βαθιά πλέον ριζωμένη στις αισθήσεις και στην υποκειμενικότητα.

16.-Henri-Edmond-Cross.jpg?mtime=20240112140252#asset:455579


Περνώντας μπροστά από τους πίνακες, ανακαλύπτουμε το Λαβαντού, την Κολιούρ, το Κασσί, το Σαιν-Τροπέ, την Αντίμπ, τη Μασσαλία, την Καβαλιέρ, το Αγκαί, το Αντεόρ αλλά και τη Βενετία και την Κωνσταντινούπολη. Αυτό που βλέπουμε είναι στην ουσία η εικαστική διαδρομή της νεοϊμπρεσιονιστική τεχνικής.

Η προφυλαγμένη ακόμη φύση, ένωσε τους καλλιτέχνες, τους προσφέρει έμπνευση και ένα παράδοξο είδος ανάπαυσης μέσα από το οποίο εκπνέει η δημιουργία, ελευθέρωσε τη σχέση τους με το χρώμα αλλά και με τις ζωτικές αντιθέσεις.

Ξεναγήσεις &; Παράλληλες Δράσεις

Ξεναγήσεις για το κοινό στην περιοδική έκθεση πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ενώ μια ειδικά σχεδιασμένη διαδραστική ξενάγηση, με τίτλο Καρτ ποστάλ απ’ τη Μεσόγειο, υλοποιείται κάθε Σάββατο.

Παράλληλα, ο νέος κύκλος της ειδικά σχεδιασμένης δράσης του Ιδρύματος για άτομα 60+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή Παιχνίδι για Μεγάλους, που προσφέρεται δωρεάν σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω και την υποστήριξη της Alpha Bank.

01.-Paul-Signac.jpg?mtime=20240112140354#asset:455580


Ενώ και ο νέος κύκλος της δημοφιλούς σειράς συναυλιών Jazz στο Μουσείο εμπνέεται από την έκθεση και εξερευνά διαφορετικές πτυχές της περιοχής της Μεσογείου.

Πληροφορίες έκθεσης:

Διάρκεια: 10 Ιανουαρίου -7 Απριλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη,

Σάββατο & Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή: 10.00- 20.00

Τρίτη κλειστά

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr