NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ιδιωτική Υγεία: Μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια αλλά και εκτόξευση του λειτουργικού κόστους

Ιδιωτική Υγεία: Μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια αλλά και εκτόξευση του λειτουργικού κόστους

Έρχονται νέες εξελίξεις στον κλάδο υγείας, ο οποίος θα συσσωρευτεί σε μεγάλους ομίλους.

To τέλος της πανδημίας έφερε μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές κλινικές και ως δομές λειτουργιών και παρόχων ιατρικών υπηρεσιών και ως επιχειρήσεις. Η ζήτηση για υπηρεσίες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εκτοξεύθηκε, ενώ αυξήθηκε και το ενδιαφέρον επενδυτών για να αποκτήσουν πλειοψηφικά πακέτα στις κλινικές και στους ομίλους. Όμως από το 2021 ήρθε ένας άλλος απρόσμενος παράγοντας που άλλαξε το σκηνικό.

Ήταν η εκτίναξη του πληθωρισμού και ειδικά οι τιμολογιακές ανατιμήσεις τόσο στα αναλώσιμα, στην ενέργεια και στις ιατρικές υπηρεσίες. Η εκτίναξη του ‘ιατρικού πληθωρισμού’ όπως λέγεται δημιούργησε και επιχειρηματικές ‘δεύτερες σκέψεις’ ως προς τις αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων των κλινικών και εάν πλέον συμφέρει να προχωρούν σε τοποθετήσεις τα funds ή οποιδήποτε άλλοι φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, τα μεικτά περιθώρια κερδοφορίας φαίνεται ότι έχουν μειωθεί καθώς οι τιμολογιακές αυξήσεις που δέχονται στα μηχανήματα, στα αναλώσιμα, στα πρωτόκολλα και στην ενέργεια είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις που κάνουν αυτές στους βασικούς τους πελάτες. Το ελληνικό δημόσιο και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Ειδικά, το ελληνικό δημόσιο με την διαδικασία του claw back και του rebate που καθιερώθηκε το 2013, έχει καθυστερήσει πληρωμές προς τις κλινικές που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα οι ασφαλιστικές διαμαρτύρονται ότι οι χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών είναι υπέρογκες και έτσι αναγκάζονται να προχωρούν με την σειρά τους σε αυξήσεις ασφαλίστρων.

Η ζήτηση για ιδιωτική υγεία αυξάνεται παρά τα κόστη

Παρά τα αυξανόμενα κόστη, η ζήτηση για υπηρεσίες ιδιωτικής υγείας είναι ανελαστική, δηλαδή όσο και εάν αυξάνονται οι τιμές η ζήτηση παραμένει υψηλή. Αυτό το γεγονός συντηρεί την επιχειρηματικότητα στον κλάδο και υπάρχουν αρκετοί που ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν. Ιδιαίτερα από την πλευρά των funds. Ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μικρές αυτόνομες ιδιωτικές κλινικές που λόγω των οικονομικών εξελίξεων και της εκτίναξης του λειτουργικού κόστους, λειτουργούν με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους, το 2024 αναμένεται να υπάρξουν εξαγορές αρκετών απ’ αυτές τις μικρές κλινικές (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Περιφέρεια) από τους μεγάλους ομίλους.

CVC Capital Partners - HHG

O Όμιλος Hellenic Healthcare Group, είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. O Όμιλος διαθέτει 8 μεγάλα θεραπευτήρια: το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ, το CretaInterClinic στην Κρήτη και τα νοσοκομεία Απολλώνειο και Αρεταίειο στην Κύπρο. Επίσης, διαθέτει τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Γονιδιωματικής A-Lab, την Κλινική City Hospital στην Καλαμάτα, τα διαγνωστικά κέντρα Πlaton Δiagnosis σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, την εταιρεία εμπορίας ιατροτεχνολογικών προϊόντων Y-Logimed, την εταιρεία Business Care με υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας στην εργασία σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, και το σύγχρονo Εκπαιδευτικό Κέντρο Heal Academy για εκπαίδευση, κατάρτιση και έρευνα σε θέματα ιατρικής, νοσηλευτικής και όλων των επιστημών υγείας.

Το Hellenic Healthcare Group ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό να πρωταγωνιστήσει στη συνεχή ανάπτυξη της ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης, ενός τομέα που παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές στην Ελλάδα. Στόχος του Ομίλου είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα και η ανάδειξη της Ελλάδας σε πρωτοπόρο στην ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη, διεθνώς.

Ο Όμιλος διαθέτει και αναπτύσσει πρότυπες νοσηλευτικές μονάδες και κέντρα (Center of Excellence) που προσφέρουν υψηλής ποιότητας και διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες υγείας, επενδύουν σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό και αποτελούν πόλο έλξης για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC δημιουργεί νέες συνεργασίες με την Εθνική Ασφαλιστική αλλά ταυτόχρονα ενισχύει τις συνεργασίες και με τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς ομίλους οι οποίοι δεν θέλουν να μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό.

Η απόκτηση του Υγεία ήταν η αρχή των εξαγορών

Υπενθυμίζεται πως το CVC είχε υποβάλλει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του Υγεία το Μάιο του 2018. Η πρόταση έγινε μέσω της θυγατρικής Hellenic Healthcare, η οποία επίσης αποτέλεσε το "όχημα" για τις προηγούμενες κινήσεις στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, την απόκτηση του νοσοκομείου Metropolitan και της γενικής κλινικής Iaso General. Η υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση των μετοχών της MIG στο Υγεία στην εταιρεία Hellenic Healthcare πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2018 και το τίμημα της πώλησης του Υγεία έγινε με όρους συνολικής αξίας (enterprise value) που αντιστοιχούσε σε 12,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη της προηγούμενης χρήσης. Η συνολική αποτίμηση του ομίλου ανήλθε σε 420 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την HHG, η δυναμική του ομίλου σε αριθμούς είναι: 1.438 κλίνες νοσηλείας, 91 χειρουργικές αίθουσες και 14 αίθουσες τοκετού, όπου πραγματοποιούνται πάνω από 88 χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως και 8 χιλιάδες τοκετοί. Οι συνεργαζόμενοι γιατροί υπολογίζονται σε 6.357, ενώ απασχολούνται περισσότεροι από 4 χιλιάδες εργαζόμενοι.

Oaktree Capital - ΙΑΣΩ: Η είσοδος του αμερικανικού fund στην ελληνική ιδιωτική υγεία

Το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree Capital Management (μέσω της OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l) κατέθεσε δημόσια πρόταση για την απόκτηση της μαιευτικής και γυναικολογικής κλινικής Ιασώ τον Απρίλιο του 2019. H OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a.r.l. απέκτησε τον Ιούλιο του 2019 ποσοστό 83,37% του συνόλου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Με βάση την προσφορά του Oaktree, το τίμημα εξαγοράς για το 100% του Ιασώ έφτασε τα 182 εκατ. ευρώ.

Για την Oaktree, η εν λόγω επένδυση χαρακτηρίστηκε μέρος της ευρύτερης επενδυτικής στρατηγικής στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες ήθελαν το επενδυτικό κεφάλαιο να εξετάζει και άλλες επενδυτικές κινήσεις στην αγορά της ιδιωτικής υγείας. Όμως οι οικονομικές εξελίξεις και ο ιατρικός πληθωρισμός φαίνεται αποτελούν ένα αντικίνητρο επενδύσεων. Ίσως το 2024 ο επενδυτικός όμιλος προχωρήσει σε εξαγορές μικρότερων ιδιωτικών κλινικών.

Ιατρικό Αθηνών: Αυτονομία και εξωστρέφεια

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1984, με την ίδρυση του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι από τον Δρ. Γεώργιο Β. Αποστολόπουλο.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παραμένει πιστός στη διαρκή του δέσμευση να βρίσκεται «πάντα ένα βήμα μπροστά», προσφέροντας κορυφαίες και καινοτόμες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με τις πιο αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές και πιστοποιήσεις.

Σήμερα, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διαθέτει 6 υπερσύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, το Ιατρικό Ψυχικού, το Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, το Ιατρικό Δάφνης και το Ιατρικό Περιστερίου.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διαθέτει συνολικά 1.200 κλίνες, απασχολεί πάνω από 3.000 εργαζόμενους, συνεργάζεται με περισσότερους από 2.800 κορυφαίους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με διεθνή εμπειρία, διαθέτει 4 ιδιόκτητα διαγνωστικά κέντρα στη Ρουμανία.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών επενδύει σταθερά στην επιστημονική πρωτοπορία και την τεχνολογία αιχμής, με σκοπό να ανεβάζει διαρκώς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Πιστός στο όραμα του ιδρυτή του να αναστρέψει το κύμα ροής Ελλήνων ασθενών προς το εξωτερικό τη δεκαετία του ’80, ο Όμιλος έχει πλέον περάσει «ένα βήμα μπροστά», θέτοντας ως προτεραιότητα την προσέλκυση διεθνών ασθενών στην Ελλάδα, συνεισφέροντας, έτσι, στην εθνική οικονομία με συντονισμένες ενέργειες ιατρικού τουρισμού.

Τέλος, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, συντεταγμένα, παρέχει κίνητρα στους επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό και απέκτησαν σημαντικές εμπειρίες, τους κινητοποιεί και συντονίζει την επιστροφή τους στη χώρα μας, ούτως ώστε να βοηθήσουν και να πρωτοστατήσουν στο χτίσιμο της καινούριας Ελλάδας και στην αναστροφή του φαινομένου του brain drain.

Ευρωκλινική - Εξαγορά μέσω Management Buyout

Τον Ιούνιο του 2020 το South East Europe Fund LP ("SEEF”), fund που συμβουλεύει η Global Finance, ανακοίνωσε συμφωνία για την πώληση της Ευρωκλινικής Αθηνών σε ομάδα επενδυτών, στην οποία συμμετέχει η διοικητική ομάδα της εταιρείας, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ενώ μεγαλύτερος μέτοχος είναι το fund LPE II LP, το οποίο διαχειρίζεται η ΒΜΟ Private Equity, εταιρεία της ΒΜΟ Global Asset Management.

Η Ευρωκλινική Αθηνών ιδρύθηκε από την Interamerican και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998. Το 2002 ιδρύεται η Ευρωκλινική Παίδων και το 2008 ολοκληρώνεται μεταβίβαση των μετοχών των δύο κλινικών στο "South Eastern Europe Fund (SEEF)" από την Eureko B.V (μητρική εταιρεία της Interamerican). Το 2017 υλοποιείται η μεταφορά της Ευρωκλινικής Παίδων από την Αχαρνών όπου βρισκόταν, στο καινούργιο, πλήρως ανακαινισμένο κτήριο, δίπλα ακριβώς από την Ευρωκλινική Αθηνών και αποτελεί το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομείο για παιδιά στο κέντρο της Αθήνας, μόλις 2 λεπτά από το μετρό των Αμπελοκήπων. Το ίδιο έτος ξεκινά και η λειτουργία του Πολυιατρείου της Ευρωκλινικής Σημείο ΔΥΟ (Διάγνωση – Υγεία – Ομορφιά).

Το 2022, η Ευρωκλινική Αθηνών είχε 135.137 εξωτερικούς ασθενείς, πραγματοποίησε 8.717 χειρουργεία, 33.933 ημέρες νοσηλείας. Η Ευρωκλινική Παίδων δέχθηκε 23.056 εξωτερικούς ασθενείς, είχε 672 χειρουργεία και 5.425 μέρες ασθενείας.

H HMIΘΕΑ Μ.Α.Ε. (ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ) εξαγόρασε τον Δεκέμβριο 2023 τον βασικό κορμό του EUROMEDICA

Η εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Μ.Α.Ε., ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με την Farallon για την εξαγορά του βασικού κορμού του Ομίλου EUROMEDICA, μετά την απόσχιση των Διαγνωστικών Κέντρων. Η εξαγορά αφορά 6 Γενικές και Μαιευτικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, 1 Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και συμμετοχές σε άλλα Κέντρα Αποκατάστασης και εταιρείες Προμηθειών, Πληροφορικής και Εκμετάλλευσης Ακινήτων.

Στόχος της εξαγοράς είναι να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους υγείας στην Ελλάδα που θα προσφέρει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης μέσα από ένα δίκτυο νοσοκομείων και κλινικών με ευρεία γεωγραφική κάλυψη της Ελληνικής επικράτειας.

Ο νέος αυτός όμιλος θα απασχολεί πάνω από 2.500 εργαζομένους, διαθέτοντας περισσότερες από 1.380 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελληνίως, έχοντας τη δυνατότητα να νοσηλεύει πάνω από 120.000 περιστατικά τον χρόνο και να εξυπηρετεί περισσότερα από 750.000 εξωτερικά περιστατικά στο δίκτυο των κλινικών του.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εξαγοράς είναι σε εξέλιξη και η ολοκλήρωσή της τελεί υπό την έγκριση της αρμόδιας Αρχής Ανταγωνισμού και τη λήψη των προβλεπόμενων από το Νόμο εγκρίσεων.

Βιοιατρική: Συνδυασμός Διαγνώσεων και Νοσηλείας

Ο Όμιλος Εταιρειών Υγείας ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ δραστηριοποιείται στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας από το 1981. Σήμερα αποτελεί ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με 70 αυτόνομα Διαγνωστικά Κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία δέχονται περισσότερες από 3.000.000 επισκέψεις το χρόνο. Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διαθέτει επίσης δυο Κλινικές, την Βιοκλινική Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι οποίες αποτελούν πρότυπα σύγχρονων νοσοκομειακών μονάδων υψηλής ποιότητας, ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών και 7 Οδοντιατρικές Μονάδες (σε Αθήνα, Άλιμο, Καλλιθέα, Κηφισιά, Περιστέρι, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά). Ο Όμιλος συνεργάζεται με περισσότερες από 400 ιδιωτικές εταιρείες, τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και με όλα τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Όμιλος κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, του μεγαλύτερου Κλινικού εργαστηρίου της Κύπρου, της YIANNOUKAS MEDICAL LABORATORIES LTD, με έδρα την Λευκωσία στην Κύπρο, και έχει εξαγοράσει πλήρως το απεικονιστικό εργαστήριο «ΑΛΦΑ ΕΥΡΕΣΙΣ». Κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο ανέθεσε στο Χημείο Γιαννουκά | ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ τον εξοπλισμό, επάνδρωση και λειτουργία του κλινικού εργαστηρίου εντός των εγκαταστάσεών του.

AFFIDEA: Αυξάνει την παρουσία της στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Η Affidea είναι ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών διαγνωστικής απεικόνισης, εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και ακτινοθεραπείας στην Ευρώπη, που δραστηριοποιείται μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου μονάδων υγείας σε 15 χώρες. Μέσα από το διαρκώς αυξανόμενο δίκτυό μας, διασφαλίζουμε ότι οι ασθενείς μας λαμβάνουν κατάλληλη και εξατομικευμένη φροντίδα από εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρικό προσωπικό. Το επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο της Αffidea απαρτίζεται από καταξιωμένους ιατρούς της Ευρώπης. Οι διεθνώς αναγνωρισμένες ιατρικές μονάδες μας, η εκτεταμένη γεωγραφική κάλυψη και η ποιότητα παρεχόμενης φροντίδας καθιστούν την Affidea τον πλέον αξιόπιστο πάροχο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, των ασθενών και των ιατρών.

Η Affidea στην Ελλάδα ξεκίνησε την λειτουργία της το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους. Τα εργαστήριά της είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001. Eπιπλέον, τα βιοπαθολογικά της εργαστήρια είναι διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.

Σήμερα λειτουργεί ένα εκτεταμένο Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Εργαστηρίων τα οποία είναι εγκατεστημένα σε πρότυπους ιατρικούς χώρους με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, άνεσης και αισθητικής και ιατρικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής. Ταυτόχρονα, είναι στελεχωμένα από καταξιωμένους ιατρούς με άρτια επιστημονική κατάρτιση και συνδεδεμένα μεταξύ τους με το πλέον σύγχρονο σύστημα τηλεϊατρικής στην Ελλάδα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr