NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Οι προσεκτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές στις εκπτώσεις... και ο ρόλος των ασφαλών κωδικών πρόσβασης

Οι προσεκτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές στις εκπτώσεις... και ο ρόλος των ασφαλών κωδικών πρόσβασης

Καθώς οι εκπτώσεις στην Ελλάδα διαρκούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οι καταναλωτές σχεδιάζουν, ίσως πιο διστακτικά μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, κάποια αγορά.

Όλο και περισσότεροι βέβαια είναι αυτοί που επιλέγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για τις αγορές τους, μέσω των σύγχρονων εργαλείων που προσφέρει η τεχνολογία.

Γνωρίζετε όμως πως περίπου 1 στους 5 Έλληνες καταναλωτές δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα απάτης ηλεκτρονικών αγορών σε εορταστικές περιόδους;

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα της Klarna με την Nepa, το 18% των Ελλήνων καταναλωτών δήλωσε ότι έχει υποστεί απάτη σε ηλεκτρονικές αγορές σε εορταστικές περιόδους στο παρελθόν, με το ηλικιακό group με το υψηλότερο ποσοστό να είναι το 18-26 (26%).

Την ίδια στιγμή το 19% των καταναλωτών παγκοσμίως απάντησαν θετικά, δείχνοντας ότι ο κίνδυνος διαδικτυακής απάτης κατά τις ηλεκτρονικές αγορές είναι εμφανής, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλής αγοραστικής κίνησης, όπως η περίοδος των εκπτώσεων.

Μερικές συμβουλές από την Klarna για την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων

Υπερβολικά υψηλές εκπτώσεις

Ηλεκτρονικά καταστήματα που προσφέρουν πολύ υψηλές εκπτώσεις (ιδιαίτερα σε γνωστές μάρκες) μπορεί να είναι ένδειξη απάτης και οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις πολύ χαμηλές τιμές.

Το όνομα και το περιεχόμενο των fake shops

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των ψεύτικων καταστημάτων (fake shops) είναι η χρήση ονομάτων ιστότοπων που μοιάζουν με γνωστές μάρκες αλλά έχουν μικρές παραλλαγές. Αν το όνομα του ιστότοπου δεν ταιριάζει με τα προϊόντα που προσφέρονται από το κατάστημα, αυτό θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη ψεύτικου καταστήματος. Επιπλέον, ένα άλλο δείγμα μη αυθεντικού καταστήματος είναι τα λάθη (ορθογραφικά, τυπογραφικά, λανθασμένες φράσεις) στα κείμενα και το περιεχόμενο του ιστότοπου.

Τρόποι πληρωμής

Τα ύποπτα ηλεκτρονικά καταστήματα μπορούν μερικές φορές να αναγνωριστούν από τους τρόπους πληρωμής που προσφέρουν ή που δεν είναι διαθέσιμοι. Τα καταστήματα αυτά προτιμούν συχνά την προκαταβολή, καθώς δυσκολεύει τους αγοραστές να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Από την άλλη πλευρά, οι τρόποι πληρωμής όπως η πάγια χρέωση ή οι αγορές μέσω Klarna, δεν γίνονται δεκτοί, κυρίως επειδή η τελευταία παρέχει πρόσθετη προστασία στον αγοραστή. Με τις αγορές μέσω Klarna, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα για ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας κατά τις ηλεκτρονικές αγορές, γεγονός που τον προστατεύει από ύποπτα καταστήματα.

Ασαφείς πολιτικές επιστροφής χρημάτων

Ένα αξιόπιστο κατάστημα θα παρέχει σαφείς οδηγίες για το πώς γίνονται επιστροφές προϊόντων και τι πρέπει να κάνει ο καταναλωτής αν είναι δυσαρεστημένος από την αγορά. Αντίθετα, τα ψεύτικα καταστήματα έχουν συχνά πολιτικές επιστροφής χρημάτων που είναι δύσκολο να κατανοηθούν, να βρεθούν στον ιστότοπο ή μπορεί και να μην υπάρχουν.

…βέβαια απαιτείται ασφάλεια όλο τον χρόνο

Κατά τα άλλα το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας δεν είναι θέμα μόνο ηλεκτρονικών συναλλαγών, εκπτώσεων κλπ. Καθένας άλλωστε είναι ευάλωτος ανά πάσα στιγμή: Πολίτες, απλοί χρήστες, εταιρείες, οργανισμοί...

Μια καλή συνήθεια σε κάθε περίπτωση για να αποφύγουμε «κακοτοπιές» είναι η σωστή διαχείριση κωδικών πρόσβασης. Μια συνήθεια που εν τέλει μπορεί να μας σώσει από στεναχώριες, απώλειες χρημάτων ή προσωπικών δεδομένων. Μερικά tips από την Kaspersky:

Κατάργηση συνδυασμών όπως "1234" και "admin" στον κωδικό πρόσβασης

Τέτοιοι κωδικοί πρόσβασης είναι βολικοί και απλοί για τους χρήστες, αλλά δυστυχώς και για τους εισβολείς, καθώς παραβιάζονται εύκολα από αλγορίθμους που ταξινομούν τους πιθανούς συνδυασμούς χαρακτήρων. Για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιείτε πιο σύνθετους και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, που αποτελούνται από διάφορα σύμβολα, αριθμούς και γράμματα (τόσο κεφαλαία όσο και πεζά).

Είναι προτιμότερο να μην περιλαμβάνονται προσωπικές πληροφορίες σε κωδικούς πρόσβασης

Η χρήση ημερομηνίας γέννησης ή επετείου γάμου, ονόματος του δρόμου του σπιτιού ή της πόλης διαμονής καθιστά έναν κωδικό πρόσβασης πιο προφανή για έναν εισβολέα. Ο κωδικός πρόσβασης δεν πρέπει να περιέχει προσωπικές πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη του λογαριασμού, ειδικά αυτές που είναι ήδη διαθέσιμες. Αντ' αυτού, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τυχαίους συνδυασμούς λέξεων και γραμμάτων που δεν βγάζουν νόημα ως λέξεις και φράσεις. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για το πώς να δημιουργείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε μια συσχετιστική μέθοδο ή μια προσέγγιση με emoji κ.λπ.

Ασφαλής μέθοδος είναι η χρήση μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε λογαριασμό

Ακόμη και αν η υιοθέτηση των προηγούμενων συμβουλών δεν βοήθησε στην προστασία ενός λογαριασμού από το χακάρισμα, τότε αυτός ο κανόνας μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή επιπλέον ατυχίας. Η αλληλουχία γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων πρέπει να είναι μοναδική για κάθε λογαριασμό, επομένως ακόμα κι αν συμβεί το μοιραίο, δεν θα καταλήξουν όλες οι πληροφορίες σας στα χέρια των χάκερ.

Η μέθοδος συσχετισμού για τους κωδικούς πρόσβασης θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη και ασφαλής πρακτική

Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την επιλογή μερικών λέξεων ή φράσεων που συνδέονται με γεγονότα, μέρη ή πρόσωπα που είναι για κάποιον σημαντικά. Στη συνέχεια, συνδυάζοντας αυτές τις λέξεις ή φράσεις, δημιουργείται ένας μοναδικός κωδικός πρόσβασης που είναι εύκολο να τον θυμάστε αλλά δύσκολο να σχηματιστεί. Είναι σημαντικό η φράση να έχει νόημα μόνο για εσάς και να μην περιλαμβάνει κοινές εκφράσεις τύπου "Iloveyou".

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr