NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Αισχροκέρδεια και κακή δόμηση της αγοράς ευθύνονται για την ακρίβεια

Αισχροκέρδεια και κακή δόμηση της αγοράς ευθύνονται για την ακρίβεια

Oι δύο αλήθειες πίσω από το δελτίο τύπου του ομίλου Jumbo και η μία αλήθεια που δεν φαίνεται.

Με την ανακοίνωση του τζίρου χρήσης 2023 (ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ) ο όμιλος Jumbo έκανε μερικές τολμηρές επισημάνσεις σχετικά με την ακρίβεια. Τόνισε ότι κάποιοι από τους μεγάλους διεθνείς μεταφορικούς ομίλους logistics, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, για να υπερδιπλασιάσουν το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, ενώ είναι σε ισχύ ετήσια εκατέρωθεν δεσμευτικά συμβόλαια για το 2024.

Ταυτόχρονα δεσμεύεται -ο όμιλος Jumbo- ότι δεν πουλά -και συνεπώς δεν προτίθεται να προσφέρει- συγκυριακά υπερτιμημένα προϊόντα που θα επιβαρύνουν τον Έλληνα καταναλωτή περαιτέρω στην ήδη δυσανάλογη αύξηση τιμών.

Απ' αυτά τα δύο στοιχεία, καταλαβαίνουμε ότι η αγορά χονδρικής και λιανικής είναι έρμαιο στις αισχροκερδείς διαθέσεις (οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν τον κομψό όρο Greedflation δηλαδή «πληθωρισμός της απληστίας») αφ' ενός των μεγάλων εταιρειών logistics που δεν θέλουν να απορροφήσουν τις όποιες ζημιές προκαλούν οι γεωπολιτικές καταστάσεις, πρώτα στην πανδημία, μετά στην Ουκρανία και τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα και τις μετακυλούν στους πελάτες τους και αφ' ετέρου, οι εγχώριοι χονδρέμποροι και λιανέμποροι προχωρούν σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις αισχροκερδώντας εκ νέου πάνω στους καταναλωτές. Αυτό έχει ως συνέπεια την μεγάλη μείωση της κατανάλωσης από την πλευρά των νοικοκυριών.

Το δεύτερο σκέλος του δελτίου Τύπου του ομίλου Jumbo, υπονοεί σαφώς ότι πολλοί έμποροι εκμεταλλεύονται την αρνητική συγκυρία για να πουλήσουν συγκυριακά υπερτιμημένα προϊόντα. Συνεπώς η αισχροκέρδεια πολλαπλασιάζεται εκθετικά αφού μπαίνει «καπέλο» πάνω στο «καπέλο» των μεταφορών.

Γιατί τα pass και τα «καλάθια του νοικοκυριού» είναι ασπιρίνες στην πνευμονία

Η αλήθεια που ίσως δεν φαίνεται είναι ότι η ελληνική αγορά είναι δομημένη πάνω σε μία πυραμίδα μεσαζόντων που ξεκινά από την παραγωγή, περνά στις μεταφορές και την αποθήκευση, στην χονδρική και τέλος στη λιανική. Οι απανωτές ανατιμήσεις και στις 4 φάσεις δημιουργούν υπερτιμολογήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλά μέτρα.

Εκτός εάν τα μέτρα της κυβέρνησης κτυπήσουν στη ρίζα του προβλήματος που θα είναι οι εναλλακτικές επιλογές στις μεταφορές (νέοι οδικοί άξονες, κρατικά μέσα μεταφορών) και στη διανομή των προϊόντων. Τα διάφορα pass και τα «καλάθια του νοικοκυριού» είναι «ασπιρίνες στην πνευμονία».

Η μείωση της κατανάλωσης θα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις το 2024

Σε πρόσφατα στοιχεία για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, φαίνεται μία αύξηση πωλήσεων της τάξης του 9%. Αυτή όμως είναι αύξηση τιμαριθμική, δηλαδή προέρχεται από την αύξηση των τιμών και όχι τον όγκο των πωλήσεων ο οποίος εάν λάβουμε υπόψιν ότι ο πληθωρισμός το 2023 ήταν μεσοσταθμικά στα ράφια των σούπερ μάρκετ που έχουν κυρίως τρόφιμα έφτασε στο 25-30%, βλέπουμε ότι η μείωση της κατανάλωσης είναι μεγάλη.

Η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και τα λεφτά που υπήρχαν ακόμη στους τραπεζικούς λογαριασμούς, βοήθησε στο να μην φανούν οι απώλειες στο τραπέζι. Όμως τα έξτρα χρήματα μειώνονται το 2024, ο πληθωρισμός αναζωπυρώνεται πάλι (προς το 4%-4,5% αναμένεται για τον Δεκέμβριο) και αυτό θα συντηρήσει τις ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των αγαθών, οξύνοντας τη μείωση της κατανάλωσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr