NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Να λειτουργήσει ως διαιτητής το Κράτος απέναντι στην στάση των τραπεζών για τα POS

Να λειτουργήσει ως διαιτητής το Κράτος απέναντι στην στάση των τραπεζών για τα POS

Για καταχρηστικές πρακτικές και χρεώσεις καταγγέλλουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στις Ενώσεις Καταναλωτών μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες τις τράπεζες για τα POS.

Το Κράτος καλείται να παίξει τον ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στις υπάρχουσες κόντρες στις σχέσεων τραπεζών και επαγγελματιών για τα POS, καθώς η υποχρεωτικότητα πλέον για την πλειονότητα των κλάδων των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τους στρέφει στα γκισέ των τραπεζών οι οποίες έχουν αυξημένες –και συχνά μη συμφέρουσες-απαιτήσεις.

Ο χρόνος τοποθέτησης εκπνέει τον επόμενο μήνα και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες ωθούνται στα τραπεζικά γραφεία προκειμένου να εφοδιαστούν τα μηχανήματα τους. Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται, εκτός από την χρονική προσαρμογή, είναι ότι οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις είναι έρμαιο στις απαιτήσεις των τραπεζών που εκτός από τα αυξημένα κόστη εστιάζουν και στα «χτυπήματα» που πρέπει να κάνουν κάθε μήνα οι επαγγελματίες. Αυτό, μας έχουν καταγγείλει αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες το προηγούμενο διάστημα θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο να γνωρίσει η ΑΑΔΕ, τις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών, αλλά και να προστατέψει σε δεύτερη φάση τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα ολιγοπώλιο στο θέμα των POS και ουσιαστικά οι 4 συστημικές τράπεζες μαζί με την VIVA κατέχουν περίπου το 90% της αγοράς οδηγεί και σε αύξηση του κόστους χρήσης των μηχανημάτων αλλά και των απαιτήσεων των τραπεζών. Άλλες ζητούν αυξημένους –συχνά μη εφικτούς- τζίρους από τους επαγγελματίες, άλλες ζητούν αυξημένες τραπεζικές σχέσεις (να μεταφέρουν καταθέσεις, να πάρουν δάνεια, να ασφαλιστούν) από τους πελάτες που ζητούν τα POS. Συχνότατα, οι απαιτήσεις αυτές ξεφεύγουν από το θεμιτό και το σύντομο χρονικό διάστημα

Τα επιχειρήματα των περισσότερων μικροεπαγγελματιών για το θέμα είναι ότι από την στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών καθιστά υποχρεωτική την χρήση των POS οφείλει αφ’ ενός να δώσει ένα εύλογο περιθώριο (η ιστορία είχε ξεκινήσει από πέρυσι τον Μάιο αλλά λόγω τεχνικών δυσκολιών δόθηκαν συνεχόμενες παρατάσεις) αλλά και στη λογική ότι σε καθεστώς υποχρεωτικότητας δεν επιτρέπεται οι πάροχοι να κερδοσκοπούν απέναντι στους ενδιαφερόμενους. Ουσιαστικά οι επαγγελματίες δεν έχουν άλλες διεξόδους πλην από τις τράπεζες και ορισμένους μη τραπεζικούς οργανισμούς, οπότε θα πρέπει να τύχουν τις προστασίας του Κράτους στις συναλλαγές.

Αύξηση επιδοτήσεων ή ρύθμιση του κόστους

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ορίσει τις επιδοτήσεις και για την εισαγωγή των POS αλλά και την μετατροπή των παλαιών POS ώστε να διοχετεύονται τα στοιχεία απευθείας στην ΑΑΔΕ. Εάν οι τράπεζες συνεχίσουν τις αυξητικές τάσεις και τις υπόλοιπες απαιτήσεις από τους επαγγελματίες, τότε οι επιδοτήσεις θα είναι «δώρον άδωρον». Ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρξει μία συμφωνία Κράτους –Τραπεζών όπως είχε γίνει στα χρόνια των Μνημονίων για πάγωμα του κόστους προμήθειας POS και χωρίς περαιτέρω απαιτήσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr