NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Οι πλουσιότερες ομάδες του πλανήτη: Η «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης και τα ρεκόρ εσόδων για τους μεγάλους

Οι πλουσιότερες ομάδες του πλανήτη: Η «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης και τα ρεκόρ εσόδων για τους μεγάλους

​Μετά από απουσία κάποιων ετών η βασίλισσα Ρεάλ Μαδρίτης επιστρέφει στον θρόνο της. Όχι δεν πρόκειται μια ακόμη κατάκτηση Champions League ή ισπανικού πρωταθλήματος αλλά στην επαναφορά των «μερένγκες» στην πρώτη θέση της λίστας των ποδοσφαιρικών συλλόγων με τα περισσότερα έσοδα σε όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Ρεάλ επιστρέφει στην κορυφή για πρώτη φορά από το 2017/18 με έσοδα ρεκόρ 831 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 118 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρει η 27η έκδοση της Football Money League της Deloitte.

Η ανάπτυξη του συλλόγου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές επιδόσεις του λιανικού εμπορίου, την υψηλότερη προσέλευση στα γήπεδα και την ανάκαμψη των εσόδων από χορηγίες μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19.

Ακολουθούν στην σχετική κατάταξη οι κορυφαίες ομάδες που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια όπως η τελευταία πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι με έσοδα 826 εκατ. ευρώ και η Παρί Σεν Ζερμέν με 802 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Μπαρτσελόνα με 800 εκατ. ευρώ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 746 εκατ. ευρώ.

Ρεκόρ εσόδων για τους top 20

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deloitte, οι 20 σύλλογοι με τα υψηλότερα έσοδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο πέτυχαν έσοδα ρεκόρ 10,5 δισ. ευρώ τη σεζόν 2022/23, από τις εμπορικές συμφωνίες και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ και 1,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα έσοδα των αγώνων προήλθαν από τη μεγάλη ζήτηση των φιλάθλων για live παρακολούθηση αυτών, καθώς τα γήπεδα άνοιξαν και πάλι με πλήρη χωρητικότητα σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της σεζόν 2022/23.

Διατηρείται η δυναμική στα εμπορικά έσοδα - οριακή άνοδος στα ραδιοτηλεοπτικά

Πιο αναλυτικά, 17 από τους 20 κορυφαίους συλλόγους ανέφεραν αύξηση των εμπορικών εσόδων σε σχέση με πέρυσι, με την αύξηση να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των λιανικών πωλήσεων, τα έσοδα από τις μη-αγωνιστικές εκδηλώσεις και την ανάκτηση των εσόδων από χορηγίες που είχαν επηρεαστεί από την πανδημία.

Αντίθετα, τα έσοδα από τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις σημείωσαν μέτρια αύξηση κατά 5%, με την αύξηση να περιορίζεται εν μέρει λόγω του ότι η σεζόν 2022/23 εμπίπτει στις ήδη υπάρχουσες εγχώριες αναμεταδόσεις.

Συνολικά, οι σύλλογοι της Money League ανέφεραν μέσο όρο εσόδων άνω των 500 εκατ. ευρώ, με τα εμπορικά και τα ραδιοτηλεοπτικά έσοδα να συνεισφέρουν παρόμοια ποσά ύψους 222 εκατ. ευρώ (42%) και 213 εκατ. ευρώ (40%) αντίστοιχα, ακολουθούμενα από τα έσοδα των αγωνιστικών (92 εκατ. ευρώ, 18%).

Σε αναζήτηση νέων εσόδων. Πως θα διαφοροποιηθούν οι οργανισμοί;

Ο Tim Bridge, lead partner στο Sports Business Group της Deloitte, σημείωσε: «Άλλη μία χρονιά ρεκόρ για τους συλλόγους της Money League που μαρτυρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ισχύ της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας. Η υψηλή ζήτηση για live παρακολούθηση αγώνων οδηγεί στην περαιτέρω αύξηση των εμπορικών εσόδων και των εσόδων από τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων ειδικότερα. Καθώς οι σύλλογοι φαίνεται ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην εκθετική αύξηση των εσόδων των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, η δημιουργία ενός πιο εμπορικά εστιασμένου επιχειρηματικού μοντέλου θα τους βοηθήσει να επιτύχουν μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικής τους σταθερότητας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων εμπορευμάτων ή μη-αγωνιστικών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, για τη δημιουργία νέων εμπορικών επιλογών.

Διατήρηση μια υγειούς οικονομικής βάσης ανάμεσα σε μπάλα και εμπορικές δραστηριότητες

«Τις επόμενες σεζόν, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι μπορεί να προσπαθήσουν να διαφοροποιήσουν περαιτέρω τις πηγές των εσόδων τους προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο σε μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών εσόδων τους. Αυτό θα επιτρέψει στους συλλόγους να προστατεύονται όχι μόνο από τη μεταβλητότητα της απόδοσης εντός του γηπέδου, αλλά και από ευρύτερες μακροπρόθεσμες προκλήσεις και αλλαγές στο ποδοσφαιρικό σύστημα. Σε μια εποχή που οι σύλλογοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο βαθμό χρηματοοικονομικών ελέγχων, η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της εξασφάλισης των καλύτερων ταλέντων εντός του γηπέδου και της διατήρησης μιας υγιούς οικονομικής βάσης μέσω εμπορικών δραστηριοτήτων θα αποβεί καθοριστική», συμπλήρωσε.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr