NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Μεγάλες καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων των δύο νέων δράσεων ΕΣΠΑ

Μεγάλες καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων των δύο νέων δράσεων ΕΣΠΑ

Χιλιάδες αιτήσεις μένουν πίσω στην επεξεργασία τους και καθυστερούν επικίνδυνα οι εκταμιεύσεις.

Tην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών εγκρίσεων των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027 (ειδικά στις δράσεις ‘πράσινου μετασχηματισμού’) και στις εκταμιεύσεις στα παλιά προγράμματα ΕΣΠΑ επισημαίνουν επιχειρηματικοί κύκλοι στο epixeiro.gr.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, σοβαρά μηχανογραφικά και γραφειοκρατικά προβλήματα παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) και με τις υποβολές των δύο νέων Δράσεων ΕΣΠΑ καθώς το πληροφοριακό σύστημα δεν επιτρέπει οριστικοποίηση αίτησης λόγω τεχνικών θεμάτων.

Καθυστέρηση 40 ημερών στην οριστικοποίηση των αιτήσεων - Μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα

Συγκεκριμένα ενώ θεωρητικά θα μπορούσε ο επενδυτής να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης από 18 Δεκεμβρίου, ημερομηνία προκήρυξης των Δράσεων «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» για νέες και υπο σύσταση επιχειρήσεις, μόλις πριν λίγες ημέρες το πληροφοριακό σύστημα έδινε τη δυνατότητα να οριστικοποιηθούν οι αιτήσεις. Από χθες παρουσιάζει νέα προβλήματα που σύμφωνα με το help desk του πληροφοριακού αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διορθωθούν.

Οι εταίροι του ΕΦΕΠΑΕ καθώς και το γραφείο πληροφόρησης για τα προγράμματα ΕΣΠΑ αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πλήθος ερωτήσεων των επενδυτών, ενώ δεν απαντούν γραπτώς.

Οι αιτήσεις καθυστερούν παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας

Απορίας άξιο είναι πως ο Αρμόδιος Υπουργός σε συνέντευξη του πριν λίγες ημέρες αναφέρθηκε ότι έχουν ήδη υποβληθεί 3.000 αιτήσεις.

Υπενθυμίζουμε πως οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις υποβολές αιτήσεων χρηματοδότησης και για τις δύο Δράσεις είναι η 29η Φεβρουαρίου 2024, ενώ η πρόσφατη τροποποίηση δεν έλυσε αρκετά θέματα που είχαν προκύψει.

Με ‘ρυθμό χελώνας’ κινούνται οι εγκρίσεις στα περυσινά προγράμματα ενώ υπάρχει διακοπή πληρωμών σε παλιότερα

Θα επανέλθουμε τόσο για τα ενεργά προγράμματα, όσο για τα προγράμματα που έτρεξαν πέρυσι (και τα αποτελέσματα βγαίνουν με ρυθμούς χελώνας), καθώς και με τη στάση πληρωμών από τον Νοέμβριο σε παλιότερα προγράμματα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr