NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Η Μάιρα Βούλτσου, η βιωσιμότητα στη μόδα και οι γούνες των γιαγιάδων μας

Η Μάιρα Βούλτσου, η βιωσιμότητα στη μόδα και οι γούνες των γιαγιάδων μας

Το αλλοτινό σύμβολο πολυτέλειας και χλιδής έχει καταχωνιαστεί στα βάθη από τις ντουλάπες μας. Η σημερινή κατεύθυνση της ένδυσης και η μεταβολή της σύγχρονης αντίληψης για τη μόδα που φέρνει στο προσκήνιο κατά κύριο λόγο την βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων, δεν αφήνει ιδιαίτερο χώρο για τα παλτό που κάποτε φτιάχτηκαν με βιζόν, τσιντσιλά και αστραχάν.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που συμβαίνει είναι πως συχνά οι γούνες των γιαγιάδων πιάνουν χώρο και όχι τόπο στις ντουλάπες και τα μπαούλα, παραμένουν απολύτως ή σχεδόν αφόρετες και απόλυτα συνυφασμένες με ένα βαθύ συναίσθημα, αυτό που μας ενώνει με τις προηγούμενες γενιές.

Η σχεδιάστρια μόδας, ενδυματολόγος και blogger, Μάιρα Βούλτσου προσεγγίζει το θέμα υπό το πρίσμα της ηθικής της μόδας, επανεκτιμά τον ρόλο της γούνας στην ντουλάπα μας με συναίσθημα, μοιράζεται ιδιαίτερα tips και μας θυμίζει ότι ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα στη μόδα, είναι ένα βαθιά προσωπικό ταξίδι.

“Τι να κάνω με το γούνινο παλτό ή τη γούνα της γιαγιάς που βρήκα στην ντουλάπα μου”;

Η Μάιρα Βούλτσου είναι η δημιουργική δύναμη πίσω από το Fashion Blog Rose Mallee που συνδυάζει τη μόδα, πληροφορίες για υφάσματα και υλικά, καθώς και νοητά ενδυματολογικά ταξίδια σε διάφορες δεκαετίες του παρελθόντος και του μέλλοντος, με την πραγματική ζωή.

Είναι σχεδιάστρια μόδας, εξειδικεύεται στην κατασκευή πατρόν, εργάζεται ως image maker, μέσω του styling σε καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα και σαν ενδυματολόγος στην διαφήμιση και το θέατρο.

Συχνά γράφει για να επικεντρωθεί στις επιπτώσεις που έχει η βιομηχανία της μόδας στον πλανήτη και δηλώνει αισιόδοξη για τη μετάβαση προς τη βιώσιμη μόδα, το δίκαιο εμπόριο και τις πρακτικές zero waste. Στόχος της είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να προσκαλέσει στην πορεία υιοθέτησης οικολογικών επιλογών.

Έτσι στο Choices Weekend αυτού του Σαββατοκύριακου μοιράζεται μαζί μας tips που απαντούν στο ερώτημα:

“Τι να κάνω με τη γούνα της γιαγιάς μου”;

Όπως μας λέει αν βρεθείς με ένα παλτό που έχει ξεχαστεί στη ντουλάπα σου ή που κληρονόμησες και δεν το θέλεις, η απλή απόρριψη δεν είναι η πιο υπεύθυνη επιλογή.

Γιατί η απόρριψη του γούνινου παλτό δεν αποτελεί λύση:

Ήδη Υπάρχει: Το παλιό σου παλτό με γούνα ήδη υπάρχει. Η απόρριψή του δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, δεδομένης της περιβαλλοντικής επίδρασης των αποβλήτων της Μόδας. Χημικά Επιβαρυντική Διαδικασία: Τα γούνινα παλτό, ως δέρματα ζώων, υποβάλλονται σε μια χημικά επιβαρυντική διαδικασία παραγωγής. Χημικά όπως η φορμαλδεΰδη, και το θειικό οξύ ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί. Έτσι η απόρριψη τους απλά επιδεινώνει την περιβαλλοντική ζημία που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας τους.

Διάβασε και αυτό:

Περιβαλλοντικά προβλήματα από την καταστροφή της ψεύτικης γούνας:

Η επιλογή της ψεύτικης γούνας ως αντικατάσταση μπορεί να φαίνεται βιώσιμη, αλλά συχνά συνοδεύεται από δικά της προβλήματα. Ορισμένες ψεύτικες γούνες κατασκευάζονται από πρώτες ύλες που εντείνουν προβλήματα όπως είναι η μικροπλαστική ρύπανση και η χημική μόλυνση, οπότε φρόντισε να ενημερωθείς πριν επιλέξεις. Άλλωστε ολοένα και περισσότερα σύγχρονα, μεγάλα ή μικρότερα brands κάνουν βιώσιμες επιλογές υλικών, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες εκτιμώνται από τους σημερινούς καταναλωτές.

Σκέψου τις Βιώσιμες Εναλλακτικές:

Η υιοθέτηση μιας συνειδητής προσέγγισης ως προς τα παλιά γούνινα παλτό ανοίγει την πόρτα σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Όταν ψάχνεις για εναλλακτικές, δώσε προτεραιότητα σε βιώσιμα υλικά. Υιοθέτησε ηθικές πρακτικές μόδας, εξερευνώντας περιβαλλοντικά φιλικά υφάσματα που συνάδουν με τις αξίες σου. Με το να υιοθετείς αυτήν τη σκεπτική και υπεύθυνη στάση, συνεισφέρεις στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου χώρου στη βιομηχανία της μόδας.

Ηθικές λύσεις, ορισμένες επιλογές

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Αν το παλτό έχει συναισθηματική αξία, σκέψου να το μετατρέψεις σε ένα αναμνηστικό αντικείμενο. Μπορείς να το μετατρέψεις σε μια κουβέρτα ή ένα έργο τέχνης.

Έτσι, μπορείς να διατηρήσεις τις αναμνήσεις που συνδέονται με το παλτό χωρίς να στηρίζεις τη χρήση γούνας στη βιομηχανία της μόδας. Με την επιλογή ηθικών λύσεων, μπορείς να συνεισφέρεις σε θετικές πρωτοβουλίες, να υποστηρίξεις τις τοπικές κοινότητες και να ευαισθητοποιήσεις για τις ηθικές επιπτώσεις της παραγωγής γούνας.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εκσυγχρονίσεις ένα γούνινο παλτό όπως η μεταποίηση, η βαφή αλλά και χρήση κομματιών του για την δημιουργία ενός νέου ρούχο, διατηρώντας όχι μόνο το υλικό αλλά και τος μνήμές του.

ΔΩΡΕΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ:

Ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ειδικά αυτά που επικεντρώνονται στη μόδα ή το Design ενδέχεται να δεχθούν δωρεές γούνας για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για τη μελέτη της ιστορίας της μόδας ή για πρακτικές αλλαγές χωρίς να υποστηρίζουν τη βιομηχανία της γούνας.

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ:

Εξέτασε επιλογές για την επαναχρησιμοποίηση της γούνας για περιβαλλοντικούς σκοπούς, όπως η χρήση της σε προγράμματα οικολογικής αποκατάστασης.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ:

Δωρίστε το σε τοπικούς καλλιτέχνες ή σχολές τέχνης για χρήση σε καλλιτεχνικά έργα. Οι καλλιτέχνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό για να δημιουργήσουν έργα που προκαλούν σκέψη ή να μεταφέρουν μηνύματα για τα δικαιώματα των ζώων και την ηθική μόδα.

ΔΩΡΕΑ ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ:

Σκέψου να δωρίσεις τη γούνα σου σε κτηνιατρικά ιδρύματα ή καταφύγια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό για κρεβάτια ζώων, παρέχοντάς τους ζεστασιά και άνεση.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ:

Ορισμένα προγράμματα και πλατφόρμες προωθούν την διαδικασία της κοινοχρηστίας. Οι άνθρωποι μπορούν να δανείζονται ή να μοιράζονται τα ρούχα και τα παλτό τους για ειδικές περιστάσεις, μειώνοντας τη ζήτηση για νέες αγορές γούνας.

Είτε ανακυκλώσεις, δωρίσεις ή φορέσεις βιώσιμα ρούχα, θυμήσου αυτό: Η ισορροπία μεταξύ της συναισθηματικής αξίας και των οικολογικά συνειδητών επιλογών δεν είναι μόνο κολακευτική· αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο συμπονετικό και κομψό μέλλον.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr