NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Οι 8 Δομικές Προκλήσεις της Κυπριακής Οικονομίας για το 2024

Οι 8 Δομικές Προκλήσεις της Κυπριακής Οικονομίας για το 2024

Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων προκλήσεων και διλημμάτων για τα οποία απαιτείται ένα σαφές και ρεαλιστικό όραμα, ένας εν λειτουργία εξάντας, ένα πειστικό και εφικτό αφήγημα καθώς και ένα αξιακό σύστημα το οποίο θα δώσει την πολιτική ώθηση ώστε να προχωρήσουν ρωμαλέες μεταρρυθμίσεις σε πολλαπλούς τομείς της οικονομίας.

Μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον στο οποίο δημιουργούνται συνεχόμενες και μεγάλης έντασης κρίσεις η κυπριακή δημοκρατία θα πρέπει να νομοθετήσει ώστε να αμβλύνει τις επιπτώσεις και να καταρτίσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης 7 βασικών προκλήσεων.

Βελτίωση της Καθημερινότητας των Πολιτών: Μεγάλο στοίχημα είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με έργα όπως η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ως μέσο δημιουργίας ενός σύγχρονου και φιλικού προς τον πολίτη κράτους με την ηλεκτρονική υπογραφή και την ηλεκτρονική ταυτότητα. Ταυτόχρονα, προωθείται η ψηφιοποίηση επίσημων έγγραφων όπως η άδεια οδήγησης, η βιομετρική ταυτότητα και το έγγραφο καταλληλόλητας οχήματος και θα χρησιμοποιούνται μέσω της εφαρμογής του ψηφιακού πολίτη. Το 2024 επεκτείνεται και το ψηφιακό σύστημα «Ιππόδαμος» του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα αδειοδότησης, προωθείται ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών υιοθεσίας, όπως επίσης και αναδοχής παιδιών, των οποίων η φροντίδα βρίσκεται στο κράτος. Ακόμη, προωθείται νέο νομοθετικό πλαίσιο για ενίσχυση της διαφάνειας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας σε σχέση με τη διαχείριση Τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Μεταναστευτικό: Στόχος είναι η εξέταση των αιτήσεων ασύλου εντός 30 ημερών, η ενίσχυση του τομέα επιστροφών με ανθρώπινο δυναμικό, η άμεση αποκοπή επιδομάτων στις απορριφθείσες αιτήσεις και λειτουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η περαιτέρω αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για αδικήματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών και η καταβολή επιδομάτων αιτητών ασύλου μέσω προπληρωμένης κάρτας ώστε να αξιοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών διαβίωσης.

Οικονομία: Η δημοσιονομική σταθερότητα, η ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα & η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν την λυδία λίθο για την κυπριακή οικονομική ανάπτυξη. Αναγκαία θεωρείται η συνέχιση της παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων 3% του ΑΕΠ, η μείωση του δημοσίου χρέους και ο εξορθολογισμός του κρατικού μισθολογίου. Καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η συνεχής παρακολούθηση υλοποίησης του προϋπολογισμού, και η υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπρόσθετα, διευρύνεται το δίχτυ προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών και εντείνεται η προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δρομολογείται η πράσινη φορολόγηση, η οποία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δηλαδή τα έσοδα που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν για αντισταθμιστικά μέτρα προς άμβλυνση των επιπτώσεων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις

Ο εμπλουτισμός της πετυχημένης Στρατηγικής για Προσέλκυση Επενδύσεων και Ταλέντων με τη θεσμοθέτηση της «μπλε κάρτας» για προσέλκυση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε τομείς όπου εντοπίζονται ελλείψεις, η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα και η εξασφάλιση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού μέσω διακρατικών συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν εντός του 2024 θα τονώσουν τους οικονομικούς δείκτες.

Γενικό Σύστημα Υγείας: Η διοικητική ολοκλήρωση του ΓεΣΥ θα επιτευχθεί με την διαχείριση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εποπτικών μηχανισμών του ΓεΣΥ, την λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων ως τριτοβάθμιων κέντρων αναφοράς, την ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, την ανακουφιστική φροντίδα, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και κλινικών εργαστηρίων, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ασθενοφόρων και τον συνήγορο του ασθενή.

Πράσινη Μετάβαση: Όσον αφορά την κλιματική κρίση προωθείται η ηλεκτροκίνηση, με επαναπροκήρυξη βελτιωμένου σχεδίου κινήτρων για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η επέκταση και ψηφιοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, η έναρξη λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς και η διείσδυση έργων ΑΠΕ μέσω του χερσαίου και θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Εκσυγχρονισμός του Κράτους: Η λειτουργική αναβάθμιση του δημοσίου τομέα προωθείται με την ρύθμιση του ορίου συνταξιοδότησης και εξορθολογισμού των ωφελημάτων για κρατικούς αξιωματούχους, τη βελτιστοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, και την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών του ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα, και επίσπευση, με τη συνδρομή ξένων εμπειρογνωμόνων απονομης της δικαιοσυνης.

Περιφερειακή Ασφάλεια & Αμυντική Διπλωματία: Προωθείται η αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Ελλάδα, η σύσφιξη των σχέσεων με τα κράτη της περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτος, Λίβανος, Συρία ), καθώς και η γεωπολιτική της ενέργειας παρά την στασιμοτητα (συμφωνία για τα κοιτασματα «Αφροδίτη» – «Ισάι», κύρωση συμφωνίας ΑΟΖ με Λίβανο, μέλλον του EastMed Gas Forum).

Επίλυση του Κυπριακού: Η επανέναρξη των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού για μια βιώσιμη, διατηρήσιμη και συνολική διευθέτηση, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων της χώρας και την ενεργοποίηση πόρων αλλά και δυνατοτήτων. Μοναδικός στόχος η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, κοινωνική ευημερία και αναπτυξιακή προοπτική.

Καταληκτικά, η κυπριακή δημοκρατία ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια και συγκρατημένη αισιοδοξία σε μια περίπλοκη κα πολυμερή γεωγραφική θέση, στο λεγόμενο γεωστρατηγικό «μάτι της καταιγίδας», οπού συχνά ξεσπούν γεωπολιτικές κρίσεις όμως η «πυορροούσα πληγή» της διχοτόμησης δεν έχει κλείσει ακόμα. Η διαχωριστική «Πράσινη γραμμή» μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου χωρίζει τη Λευκωσία σε δύο τομείς, καθιστώντας τη σήμερα τη μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Η «χαίνουσα» αυτή πληγή θα επουλωθεί με την χάραξη μιας αποκρυσταλλωμένης και πραγματιστικής πολιτικής απαγκιστρωμένης από «ιδεολογικοποιήσεις» του εν λόγω ζητήματος, λαϊκισμό και ανεδαφικές ψευδαισθήσεις. Οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, οι Αρμένιοι, οι Μαρωνίτες και οι Λατίνοι δικαιούνται να συμβιώνουν σε έναν ενωμένο τόπο με προκοπή, αμοιβαίο σεβασμό, ευημερία διότι μοιρασμένες πατρίδες δεν χωράνε στο κοινό όραμα των ανθρώπων να συμπορεύονται αρμονικά και ειρηνικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr