NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Σύγχρονη τέχνη στη βιτρίνα για τα 152 χρόνια του ΣΕΝ

Σύγχρονη τέχνη στη βιτρίνα για τα 152 χρόνια του ΣΕΝ

H Στοά του παλιού θεάτρου ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ, με την είσοδό της επί της οδού Κολοκοτρώνη, ακριβώς απέναντι από την Παλιά Βουλή, είναι μια από τις αναμφίβολα πιο γοητευτικές, ιστορικές και όμορφες στοές του κέντρου της Αθήνας.

Συναρμόζει τα εντυπωσιακά flagship καταστήματα επιτυχημένων ελληνικών brands μόδας και εστιατορίων που τα πάνε καλά στο εξωτερικό, αγαπημένα αλλά και νέα εστιατόρια και bars αλλά και ένα μέρος ιδιαίτερο και ιστορικό, το πωλητήριο του Σ.Ε.Ν.

Και αυτές τις οι ημέρες είναι που ο Σύλλογος Εκπαιδεύσεως Νεανίδων (Σ.Ε.Ν.) παρουσιάζει τη σειρά εκδηλώσεων «Υφαντογραφήματα : Πέρα από τον ορίζοντα, κάτω από το δέρμα. Στην ουσία η βιτρίνα του Σ.Ε.Ν. αναδιαμορφώνεται και στήνεται με τρόπο εικαστικό και σύγχρονο, σε επιμέλεια της Έφης Φαλίδα.

«Χειρογραφίες-του-Σ.Ε.Ν»-της-Σεβαστιάνας-Κωνστάκη-4.png?mtime=20240209141949#asset:460711


Η πρώτη εικαστική παρέμβαση «Χειρογραφίες του Σ.Ε.Ν» της Σεβαστιάνας Κωνστάκη έχει δημιουργηθεί με κολλάζ, υφάσματα, νήματα, σχέδια με μελάνι σε ριζόχαρτο, αντικείμενα από το αρχείο του Σ.Ε.Ν. και μια χειροποίητη καλλιτεχνική έκδοση επιχειρώντας να σκηνοθετήσει το παρόν της παράδοσης. Ενώ το έργο της συμπληρώνει μία εγκατάσταση εργαλείων και άλλων αντικειμένων που προέρχονται από τη συλλογή του ΣΕΝ .

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς ο ΣΕΝ γιορτάζει φέτος τα 150+2 χρόνια από την ίδρυσή του, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο, κάνοντας την παράδοση να «συνομιλεί» με τη σύγχρονη τέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία σε μια ιδιαίτερη γωνιά, σε μια βιτρίνα ιστορική.

Ένα χειροποίητο ταξίδι στον χρόνο και την γυναικεία χειρα-φέτηση

Τα «Υφαντογραφήματα. Πέρα από τον ορίζοντα, κάτω από το δέρμα» είναι μία σειρά τεσσάρων εικαστικών έργων στη βιτρίνα αλλά και στο εσωτερικό του πωλητηρίου του Σ.Ε.Ν καθώς και εκδηλώσεων γύρω από την ιδέα της τεχνίτρας (craftwoman) και της χειροτεχνίας της (artisanship). Η ανάδειξη αλλά και ο διάλογος με τη γυναικεία χειροτεχνία και τη συμβολή της στην οικονομία της χώρας των νεότερων χρόνων.

Ο διάλογος των καλλιτεχνών προσκαλούνται να επισκεφθούν και να εμπνευστούν από το αρχείο του ΣΕΝ όπως και από τα αντικείμενα του πωλητηρίου γεφυρώνουν το ιστορικό των δράσεων του ΣΕΝ με το δημιουργικό παρόν.

«Χειρογραφίες-του-Σ.Ε.Ν»-της-Σεβαστιάνας-Κωνστάκη-6.png?mtime=20240209142221#asset:460712


«Η ανάδειξη της χειροποίητης εργασίας, της ραφιναρισμένης λεπτομέρειας στις εξειδικευμένες τεχνικές, η επεξεργασία της αδρής πρώτης ύλης και ο μετασχηματισμός της σε ένα θαυμαστό διακοσμητικό ή λειτουργικό αντικείμενο σήμερα, στον αιώνα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ψηφιακής επικοινωνίας- αποκτά ιδιαίτερη σημασία», σημειώνει η Επιμελήτρια. «Το κέντημα, το πλέξιμο, η ύφανση δεν είναι απλά γυναικείες εργασίες , αλλά πράξεις δημιουργίας και ενδυνάμωσης, εργαλεία προσωπικής έκφρασης και οικονομικής ανεξαρτησίας».

Κάτω από την επιφάνεια του δέρματος των χεριών συμβαίνει μία διαδικασία παραγωγής που η ζωντάνια της μεταφέρεται στο αντικείμενο, έτσι η έννοια του χειροποίητου καταφέρνει να ξεπερνά τον χρόνο. Στην πρώτη εικαστική παρέμβαση, η Σεβαστιάνα Κωνστάκη προτείνει τη δημιουργία μίας θεατρικής σκηνής όπου τον ρόλο των δραματικών προσώπων έχουν τα επιλεγμένα αντικείμενα, η γυναικεία εργαλειοθήκη που αποτελείται από ρόκες, σφοντύλια, σαΐτες, χτένια, τροχαλίες, δείγματα υφαντών σε αργαλειό.

«Χειρογραφίες-του-Σ.Ε.Ν»-της-Σεβαστιάνας-Κωνστάκη-5.png?mtime=20240209142528#asset:460713


Η ίδια επισημαίνει: «Η βελόνα, «το έμβλημα της γυναικείας εργασίας», είναι το βασικό αντικείμενο της χειρουργού, της μοδίστρας, της κεντήστρας. Η εγκατάσταση συντίθεται από πειραματικές παραλλαγές επανασύνδεσης και ερμηνείας του σώματος που ενεργεί και αισθάνεται με τα χέρια. Κρατώντας τη βελόνα τα χέρια γίνονται εργαλείο όρασης, διεκδίκησης και απόλαυσης».

Περπατώντας λοιπόν τις ημέρες στο κέντρο της Αθήνας έχετε να ευκαιρία να "κεντήσετε" μια νέα εμπειρία, εν μέρει μουσειακή και εν μέρει απόλυτα σύγχρονη και σημερινή. Οι οδηγίες είναι απλές: διασχιστείτε την όμορφη στοά, εντοπίστε τη υπεραιωνόβια βιτρίνα και κοντασταθείτε. Επαναλάβετε 4 φορές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr