NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

3 φρέσκες γωνιές στη σκιά των έργων του Hilton

3 φρέσκες γωνιές στη σκιά των έργων του Hilton

Kάθε φορά που περνάμε πια από την συμβολή των δρόμων σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, πιο κομβικά σημεία της Αθήνας παρατηρούμε επίμονα τις ιστορικές φωτογραφίες που καλύπτουν το κάτω μέρος των έργων στο Hilton και επιδιδόμαστε σε αλλεπάλληλες μαντεψιές και ατέρμονο χάζι… ώσπου να ανάψει το φανάρι.

Εντοπίζουμε ανεπαίσθητες ή μεγαλύτερες αλλαγές και οραματιζόμαστε το τοπόσημο στην ολοκλήρωση της μεταμόρφωσης του. Όσο όμως οι εξελίξεις αυτές κλέβουν την παράσταση στο προσκήνιο, τόσο στη σκιά των έργων του εμβληματικού ξενοδοχείου και τη νοητή του ευθεία προς τα Ιλίσια, ανοίγουν νέα μέρη, νόστιμες γωνιές και μαγαζιά νέας γένιας.

Ξεχωρίσαμε, έναν φούρνο-cafe που όσοι έχουμε ζήσει στο Βέλγιο έχουμε αγαπήσει, ένα funky concept store γεμάτο με ρούχα, αξεσουάρ αλλά και καρτούν και ένα ολοκαίνουργιο σύγχρονο και φροντισμένο μαγειρείο.

Le Pain Quotidien

Λίγο το κρουασάν αμυγδάλου αλλά και εκείνο με gouda και ζαμπόν που σερβίρεται απαρέγκλιτα ζεστό, λίγο τα βιολογικά scrambled με προζυμένιο ψωμί, αβοκάντο και ταμπουλέ αλλά και τα λευκά καλαίσθητα μπολάκια συστοιχισμένα στα ράφια της κουζίνας μας, μέσα από τα οποία αδειάσαμε τα λαχτραριστά γλυκά του Le Pain Quotidien στο παρελθόν, μας θυμίζουν τα χρόνια που ζήσαμε στη γενέτειρα της αλυσίδας, στο Βέλγιο.

Εδώ και λίγες ημέρες όμως βρίσκουμε όλα τα παραπάνω καθώς και το πρώτο κατάστημα στη χώρα μας στην πλατεία Κάραβελ που με την προσθήκη αυτή και τραπεζάκια έξω άλλα και στον επάνω όροφο, έχει άλλαξει ήδη ατμόσφαιρα.

Το κατάστημα λειτουργεί στο κτίριο επί της οδού Ιοφώντος 31, όπου και έχει το ίδιο πετυχημένο μενού που βρίσκουμε στα καταστήματα της αλυσίδας σε άλλες χώρες και η ονομασία των οποίων σημαίνει «το καθημερινό ψωμί».

Ο Βέλγος σεφ και founder της αλυσίδας, Αλέν Κουμόν, εργάστηκε σε πολλά κορυφαία εστιατόρια της Γαλλίας ώσπου αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο του κατάστημα στις Βρυξέλλες, το 1990, αφού αντιμετώπιζε δυσκολία στο να βρει πραγματικά καλό ψωμί στη βελγική πρωτεύουσα. Το Le Pain Quotidien και ο κεντρικός μοναστηριακός πάγκος, σήμα κατατεθέν των καταστημάτων στον οποίο γευματίζουν διάφορες παρέες μαζί, όχι απλά κατάφερε να επεκταθεί ως ένα πετυχημένο concept αλλά πλέον διαθέτει πάνω από 200 καταστήματα σε 21 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Super Duper

Eπίσης στην οδό Ιοφώντος και τον αριθμό 14 συναντάμε εδώ και λίγο καιρό το πολύχρωμο concept store Super Duper. Σαν άλλη ανάσα από το γκρι της πόλης, το funky του design, ο συνδυασμός ποπ χρωμάτων, βιομηχανικών στοιχείων και χαρακτήρων καρτούν φωνάζει το χαρακτηριστικό αλλά κάθε φορά και πιο απολαυστικό design, του Studio Materiality.

Επιλεγμένα vintage ρούχα και γυαλιά ηλίου από την ιδιοκτήτρια Στέλλα Ζαφειρίου, ρούχα από σύγχρονους Έλληνες και Ευρωπαίους σχεδιαστές, design αντικείμενα, μεταξωτά μαντήλια, ευφάνταστες κάλτσες, φανταχτερά scrunchies, τσάντες, πολύχρωμα κοσμήματα και lego σετ…

Ουσιαστικά το Super Duper σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει όλα τα αντικείμενα, τα ρούχα και τα αξεσουάρ που αγαπήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, από τα 70s μέχρι τα 00s. Μοιάζει με ένα πολύχρωμο χρονοντούλαπο νοσταλγίας, γεμάτο υφές, μοτίβα αλλά και ανεμελιάς και ξεχασμένων ονείρων που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Goldie

Πιθανώς ο όρος “σύγχρονο” μαγειρείο να είναι ήδη κάπως παρεξηγημένος, να μη βγάζει ιδιαίτερο νόημα κάπου στην σύγκλιση των δύο λέξεων. Πως όμως όμως να περιγράψει κανείς αλλιώς ένα σύγχρονο, μίνιμαλ και καλαίσθητο χώρο που προσφέρει γνήσια μαγειρευτά; Όπου το κατσικάκι συναντά τα χόρτα, η φασολάδα το φασκόμηλο και τους παντζοροντολμάδες, το λαχανόρυζο, τα μακαρόνια με κιμά και την ψαρόσουπα;

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο 35 της οδού Διοχάρους στο νέο Goldie στο εστιατόριο της Χρύσας Γερακοπούλου με την ξεκάθαρη υπογραφή της γνωστής και μη εξαιρετέας από εγχειρήματα με ανάλογη ατμόσφαιρα illustrator, Noni Nezi.

Στα πλας να μην ξεχάσουμε το γεγονός ότι μπορούμε να πάρουμε και φαγητό μαζί μας για το σπίτι. Πως αλλιώς να το πούμε, μιλάμε επί της ουσίας για ένα “σύγχρονο μαγειρείο”.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr