NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Οι ΜμΕ θέλουν να επενδύσουν... αλλά πρέπει να αξιοποιήσουν και το RRF

Οι ΜμΕ θέλουν να επενδύσουν... αλλά πρέπει να αξιοποιήσουν και το RRF

​Η σημερινή συγκυρία διαφαίνεται ως μια μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές ΜμΕ να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ωστόσο, η αποτελεσματική αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας έχει ως κρίσιμα προαπαιτούμενα την υποστήριξη και εκπαίδευση των ΜμΕ σε ζητήματα χρηματοοικονομικής και επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας.

Δεν λείπουν και οι φωνές βέβαια στο δημόσιο διάλογο που κάνουν λόγο πως οι ΜμΕ δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στα αναπτυξιακά κεφάλαια του Ταμείου: Αρκετοί φορείς και επιμελητήρια έχουν επισημάνει στρεβλώσεις και εμπόδια.

Στον αντίποδα, πολλές φορές υπάρχει διστακτικότητα, έλλειμμα εκπαίδευσης ή ακόμη και την άρνηση πολλών μικρών επιχειρήσεων να παρέχουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία στις τράπεζες, προκειμένου να αξιολογηθεί η πιστοληπτική ικανότητά τους και να προχωρήσουν οι διαδικασίες, επισημαίνουν στελέχη του τραπεζικού τομέα.

Ωστόσο, σε μια περίοδο με σημαντικές πιέσεις από ακραία κλιματικά φαινόμενα και γεωπολιτικές εντάσεις, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η επενδυτική διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει υγιής: Οι ελληνικές ΜμΕ θέλουν να αναπτυχθούν, αξιοποιώντας τα αναπτυξιακά εργαλεία που προσφέρει το RRF.

Σε αυτό το πλαίσιο και με την 3η δόση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει εκταμιευθεί και τη συνολική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα να ανέρχεται πλέον στα €14,7 δις (8% του ΑΕΠ), κρίσιμο ζητούμενο παραμένει η παρακολούθηση της αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζει το τελευταίο report της Εθνικής Τράπεζας.

Όλο και περισσότεροι θέλουν να επενδύσουν - Κάποιοι έχουν «καταθέσει χαρτιά», κάποιοι είναι ακόμη διστακτικοί...

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΤΕ, 2 στις 3 ΜμΕ επιχειρήσεις θέλει να επενδύσει (66% έναντι 60% προηγούμενης έρευνας).

Παράλληλα, το ενδιαφέρον για αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει σταθερά στο 1/4 του τομέα.

Εξετάζοντας την εκδήλωση ενεργού ενδιαφέροντος για το Ταμείο, διαπιστώνεται ότι το 33% των ενδιαφερομένων έχει καταθέσει (ή προτίθεται άμεσα να καταθέσει) αίτηση ένταξης.

Συνεπώς, η ενθάρρυνση των διστακτικών ΜμΕ να μετουσιώσουν την πρόθεσή τους σε επενδυτικά σχέδια (14% του συνόλου) έχει τη δυναμική να υπερδιπλασιάσει την κινητικότητα που μέχρι τώρα αποτυπώνεται στις αιτήσεις (από 11% σε 25% του συνόλου).

Από την άλλη πλευρά, ακόμα μια ευκαιρία για αύξηση συμμετοχής στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης εντοπίζεται στο κομμάτι των ΜμΕ που, ενώ σχεδιάζει επενδύσεις, δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ταμείο.

Συγκεκριμένα, μόλις το 40% αυτών δηλώνει ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος για το Ταμείο είναι συνειδητή επιλογή. Από τους υπόλοιπους, η συντριπτική πλειοψηφία (43% αυτών ή 18% του συνόλου ΜμΕ) δηλώνει ότι δεν το έχει αξιολογήσει ως δυνητική επιλογή χρηματοδότησης – αποκαλύπτοντας έτσι ένα έλλειμμα γνώσης (και ενδεχομένως και διάθεσης) για διερεύνηση αναπτυξιακών επιλογών.

Ενθάρρυνση και υποστήριξη θα φέρει συμμετοχή και έξτρα επενδύσεις

Συμπερασματικά, κατά τις εκτιμήσεις της ΕΤΕ - αν συνυπολογισθούν όσοι δεν έχουν ενημερωθεί αποτελεσματικά για τις δυνατότητες του Ταμείου ώστε να προχωρήσουν σε αιτήσεις κλπ - η συμμετοχή στο Ταμείο θα μπορούσε να ανέλθει από το σημερινό 11% σε έως και 43% των ΜμΕ!

3 στους 4 δεν θα προχωρούσαν σε επένδυση χωρίς το RRF

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο που αποτυπώνει πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια από τις πιο σημαντικές διεξόδους καθώς σύμφωνα με ευρήματα της ίδια έρευνας, 3 στους 4 δηλώνουν πως δεν θα προχωρούσαν σε επένδυση χωρίς την στήριξη του RRF. Την ίδια ώρα, ένα επιπλέον 12% θεωρεί ότι λειτούργησε υποστηρικτικά ως προς το χρόνο ή το ύψος της επένδυσης τους.


ete_mme_rrf.JPG?mtime=20240213152232#asset:461273





... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr