NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η Ελλάδα και το ινδικό τεχνολογικό πλεόνασμα

Η Ελλάδα και το ινδικό τεχνολογικό πλεόνασμα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η πρώτη που καθιέρωσε την επιχειρηματική διπλωματία ως μοχλό ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ήταν μία κίνηση που σαφέστατα ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Το ταξίδι στην Ινδία ήταν μία καλή ευκαιρία να δημιουργηθούν επιχειρηματικές γέφυρες ανάμεσα στην Ελλάδα και στο γιγάντιο αυτό κράτος. Η Ινδία υπολογίζεται ότι σε 30 χρόνια (με τους ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού) θα είναι το μεγαλύτερο κράτος σε πληθυσμό στον κόσμο. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενη την επιχειρηματικότητα της κάστας των πλουσίων Ινδών και των πλουσίων Ινδών του εξωτερικού (ειδικά σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία) έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα τεχνολογικό πλεόνασμα που μετασχηματίζει την ινδική οικονομία. Ουσιαστικά η Ινδία έχει σε υπερεπάρκεια πλέον τους δύο βασικούς συντελεστές παραγωγής. Το ανθρώπινο και εργατικό δυναμικό και την τεχνολογία. Σιγά –σιγά αποκτά και ειδική παρουσία στις χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Από τις επιχειρηματικές επαφές Ελλάδας- Ινδίας , οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να υιοθετήσουν και τις ψηφιακές –τεχνολογικές δεξιότητες και να δώσουν τα διαπιστευτήρια σε μία τεράστια αγορά. Οι Ινδοί έχουν να κερδίσουν περισσότερα γιατί θα εισέλθουν σε μία αγορά που διψάει για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Δεν ξέρουμε εάν θα καταφέρουν να κάνουν πολλά πράγματα στο θέμα αυτό, αλλά σίγουρα η δημιουργία μίας επιχειρηματικής γέφυρας θα είναι ευκαιρία μετάδοσης τεχνολογικής τεχνογνωσίας.

Σύμφωνα με την Wikipedia, το ετήσιο διμερές εμπόριο ανέρχεται σε 0,83 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι το εμπορικό ισοζύγιο είναι σταθερά ελλειμματικό εις βάρος της Ελλάδας. Το 2021 καταγράφηκε έλλειμμα 564,8 εκατ. ευρώ καθώς οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 134,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική αύξηση 74,6% σε σύγκριση με το 2020, ενώ οι εισαγωγές σε 699,1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 68,4% σε σύγκριση με το 2020

Ενδιαφέρον για συμμετοχές Ινδών κατασκευαστών και βιομηχανιών σε ελληνικά projects

Σύμφωνα με πληροφορίες του epixeiro.gr, υπάρχουν πολλοί Ινδοί κατασκευαστικοί όμιλοι που θέλουν είτε άμεσα είτε έμμεσα (μέσω συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες) να αποκτήσουν προσβάσεις στον ελληνικό κατασκευαστικό χώρο. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον από βιομηχανικούς ομίλους να δημιουργήσουν είτε εγκαταστάσεις είτε γραφεία στην Ελλάδα, την οποία θεωρούν ένα καλό προγεφύρωμα για την Ε.Ε αλλά και για την Μέση Ανατολή, τώρα ειδικά που το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πολεμικές δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά τη «βαριά ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα» δηλαδή τον τουρισμό και την ναυτιλία, στον τομέα της ναυτιλίας οι προτάσεις προς Έλληνες εφοπλιστές για κατασκευές πλοίων ή για κλειστές συνεργασίες με Ινδούς εξαγωγείς πληθαίνουν. Σε ότι αφορά τον τουρισμό, η κατάσταση είναι σε εμβρυακό στάδιο αλλά υπάρχει ενδιαφέρον από τους Έλληνες ξενοδόχους να κάνουν άνοιγμα και στην ινδική κοινωνία. Άλλωστε είναι μία κοινωνία που οι πλούσιοι (με περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων) Ινδοί ξεπερνούν τις 300 χιλ. άτομα στον κόσμο. Διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός για τον ελληνικό τουρισμό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr