NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

VentureGarden: Από την μισθωτή εργασία στην επιχειρηματικότητα - Είστε έτοιμοι για την μεγάλη αλλαγή;

VentureGarden: Από την μισθωτή εργασία στην επιχειρηματικότητα - Είστε έτοιμοι για την μεγάλη αλλαγή;

Στο «ταξίδι της επιχειρηματικότητας», η απόκτηση πόρων και τεχνογνωσίας σε συνδυασμό με συμβουλές και κατευθύνσεις που μπορούν να δώσουν μέντορες και ειδικοί της αγοράς αποτελεί σίγουρα ένα ισχυρό εφόδιο.

Πολλές φορές βέβαια τα νερά παραμένουν «αχαρτογράφητα» και με κάθε πρόκληση που ξεπερνά κανείς αποκτά εμπειρίες και δεξιότητες που ίσως να μην είχε καν φανταστεί.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ίσως είναι πραγματικά το «πρώτο βήμα» προς την επιχειρηματικότητα: Η μετάβαση, δηλαδή, από την 8ωρη μισθωτή εργασία στην ιδιωτική πρωτοβουλία με την δημιουργία μιας επιχείρησης.

Τα προφανή διλήμματα…

Εύλογα είναι τα ερωτήματα που έχει κανείς όταν θέλει να αλλάξει την επαγγελματική του πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή, ευνοούν οι συνθήκες; Έχω τα κεφάλαια, τις γνώσεις και το πλάνο για μια τέτοια αλλαγή; Μήπως να προτιμήσω την «ασφάλεια» της μισθωτής εργασίας μου; Τι εμπόδια θα συναντήσω στην αρχή και πώς θα τα αντιμετωπίσω; Μήπως να προχωρήσω στο επόμενο βήμα διατηρώντας παράλληλα την σταθερή μου εργασία; Άραγε «χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη;

Αναντίρρητα, σκέψεις και προβληματισμοί που ο καθένας θα συναντήσει…

Τα οφέλη από την 9-5 εργασία ήδη υπάρχουν

Τι και αν πολλοί περιορίζονται καθημερινά σε αρνητικές σκέψεις για το τι καλύτερο θα μπορούσαν να είχαν κάνει στη ζωή τους αντί για ένα σύνηθες 8ωρο, για την έλλειψη κινήτρων ή για το πόσο αντιπαθούν την δουλειά τους, ασχολούμενοι άσκοπα άλλες φορές μ ένα κουτσομπολιό και μια διαφωνία στον χώρο εργασίας, τα οφέλη από την 9-5 εργασία είναι πολλά.

Αποτελούν, μάλιστα, χρήσιμα »εργαλεία» για την δική τους επιχειρηματική πρωτοβουλία όπως: Η απόκτηση πειθαρχίας, η διαχείριση χρόνου για την ολοκλήρωση εργασιών με συγκεκριμένα deadlines, η επικοινωνία με συνεργάτες, η προσαρμογή σε συγκεκριμένες δομές - πολιτικές, η απόκτηση εργασιακής ηθικής, η διαχείριση/management ομάδων εργασίας, η διαχείριση άγχους και εσωτερικών κρίσεων, οι εμπειρίες σε corporate περιβάλλον και η συνεχής απόκτηση γνώσεων και επαφών του εργασιακού πεδίου με το οποίο ασχολείται κανείς.

Ένας μίνι - οδηγός

Αισθάνεστε τελικά έτοιμοι για το επόμενο βήμα; Η απάντηση θα φαντάζει πάντα υποκειμενική, όμως η εκπλήρωση κάποιων κριτηρίων ίσως θα σας οδηγήσουν λίγο πιο κοντά στο στόχο σας: Την δημιουργία της δική σας επιχείρησης.

  • Ξεκινήστε κατανοώντας τα κίνητρα που έχετε και πόσο ισχυρή είναι η φιλοδοξία σας, σκιαγραφώντας τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας
  • Αφιερώστε χρόνο κάνοντας αναλυτική έρευνα: ποιες είναι οι τάσεις, ο ανταγωνισμός, ο στόχος σας και τι κενό της αγοράς σκοπεύετε να καλύψετε
  • Είναι αλήθεια πως τα όνειρα και οι ιδέες απέχουν από την πράξη και την πραγματικότητα. Απαιτείται ένα επιχειρηματικό σχέδιο που να περιγράφει στρατηγικές, στόχους και οικονομικές προβλέψεις.
  • Η μετάβαση από την μισθωτή εργασία 9-5 στην δική σας επιχείρηση σίγουρα μπορεί να προκαλέσει πιέσεις και στο προσωπικό/οικογενειακό budget. Δεδομένου του ρίσκου και των προκλήσεων στα πρώτα βήματα, είναι χρήσιμο να δημιουργήσετε ένα οικονομικό «δίχτυ ασφαλείας» για εσάς και την οικογένεια σας.
  • Αναγκαία είναι επίσης η έμπρακτη ενθάρρυνση από οικογένεια και κοντινούς σας ανθρώπους που θα υποστηρίξουν το όραμα σας. Εμβαθύνετε επίσης τις σχέσεις σας με μέντορες, συνεργάτες και εν δυνάμει πελάτες, καθώς η δικτύωση «ανοίγει πόρτες» σε νέες ιδέες και ευκαιρίες.

Success stories με την υποστήριξη του VentureGarden

Τώρα, αν τα παραπάνω για κάποιους φαίνονται «ασκήσεις επί χάρτου» (ή απλά χρήσιμες συμβουλές), υπάρχουν παραδείγματα επιχειρηματιών που μετουσίωσαν την ιδέα τους σε πράξη.

Άλλαξαν τη ζωή τους, μετατρέποντας μια καθημερινότητα μισθωτής εργασίας 9-5 σε full entrepreneurship... ίσως και με λιγότερα αρχικά εφόδια.

Είχαν όμως την έμπρακτη στήριξη του VentureGarden, του ολοκληρωμένου εκπαιδευτικoύ προγράμματος επιχειρηματικότητας, που υλοποιείται στην Αθήνα από το Alba Hub for Entrepreneurship and Development (AHEAD) του Alba Graduate Business School, Τhe American College of Greece.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες, τι εμπειρίες αποκόμισαν και πώς βίωσαν την μετάβαση από την 9-5 εργασία στην full-time επιχειρηματικότητα;

Μάριος Μπαλάσκας, Howdy Design Family (20ος κύκλος του VentureGarden Αθήνα)

«Η αγάπη για το design συνέβαλε στην ανάδειξη της δημιουργικότητας μου, η ευελιξία που είχα αναπτύξει από τις συνεργασίες μου με διαφορετικούς πελάτες επέτρεψε την προσαρμογή στη νέα πρόκληση να δημιουργήσω τη δίκη μου επιχείρηση, ενώ η δύναμη της επικοινωνίας διευκόλυνε τη συνεργασία, ενισχύοντας την μετάβαση από το συνηθισμένο 9 to 5 στο δικό μου επιχειρηματικό εγχείρημα», σημειώνει ο Μάριος Μπαλάσκας της Howdy Design Family.


Marios_Image.jpg?mtime=20240226005935#asset:463639


«Επιπλέον, χρειάζεσαι ηγετικές δεξιότητες για να καθοδηγείς την ομάδα, καθώς και ικανότητες όπως η λήψη αποφάσεων, η δημιουργικότητα για καινοτόμες ιδέες, και η διαχείριση του άγχους για την αβεβαιότητα που μπορεί να προκύψει σε μια επιχειρηματική πορεία. Πάνω απ´ όλα όμως, βοήθησε η μακρόχρονη συνεργασία με τη Σάρα Σαϊνίδου, η οποία αποτελεί τον πυρήνα του μοναδικού μονοπατιού που ξεκινήσαμε να χαράζουμε, όπου κάθε πρόκληση αναδεικνύεται ως ευκαιρία για δημιουργική εξέλιξη στον κόσμο της επιχειρηματικότητας», τονίζει.

Βασίλης Αποστολόπουλος, Πάνος Βρεττός Κωνσταντίνος Σιγάλας, BibeCoffee (4ος κύκλος VentureGarden Αθήνα)

Στο ίδιο πνεύμα οι ιδρυτές της BibeCoffee, που μετατρέπει κάθε επαγγελματική μηχανή καφέ σε έξυπνο συνδεδεμένο τερματικό, υπογραμμίζουν: «Η μετάβασή μας από την κλασική ωραία 9-5 εργασία στο να γίνουμε ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης ήταν μια εμπειρία που μας διαμόρφωσε βαθιά. Ο δρόμος αυτός γεμάτος προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, μας έφερε σε επαφή με τα όριά μας και μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τις αληθινές μας δυνατότητες.

Οι δυσκολίες ήταν πολλές και ποικίλες. Από την αναζήτηση κεφαλαίου και πελατών μέχρι τη διαχείριση του χρόνου και των πόρων, κάθε μέρα ήταν μια πρόκληση. Ωστόσο, αυτές οι προκλήσεις μας έκαναν πιο ανθεκτικούς και δημιούργησαν ένα αίσθημα ικανοποίησης που δεν μπορεί να συγκριθεί».


image006_240226_005055.jpg?mtime=20240226005054#asset:463638


Οι ίδιοι σημειώνουν επίσης πως «...ως ιδιοκτήτες επιχείρησης, επίσης, ανακαλύψαμε νέες πτυχές του εαυτού μας. Καθώς αντιμετωπίζαμε κάθε νέο πρόβλημα ή πρόκληση, ανακαλύπταμε καινούργια ταλέντα και δεξιότητες που δε γνωρίζαμε ότι είχαμε. Η ανάγκη να είμαστε ευέλικτοι, δημιουργικοί και προσαρμοστικοί μας έμαθε νέους τρόπους σκέψης και προσέγγισης προβλημάτων. Πέρα από όλα αυτά, η αίσθηση της ελευθερίας και της δημιουργικότητας που μας προσέφερε η ιδιοκτησία μιας επιχείρησης δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Η δυνατότητα να δημιουργούμε κάτι δικό μας, να δίνουμε σχήμα στις ιδέες μας και να βλέπουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας, είναι μια εμπειρία που αξίζει κάθε δυσκολία.»

Εβελίνα Μπάκιντα, Επιχειρηματίας, Marketing MSc (3ος κύκλος VentureGarden Αθήνα)

«Το επιχειρηματικό πνεύμα με οδήγησε το 2015, στα χρόνια της κρίσης, στη δημιουργία της σειράς εταιρικών δώρων με ελληνικό αποτύπωμα, CHIC GREEK GIFTS», σημειώνει η Εβελίνα Μπάκιντα.

«Η ευελιξία και η ανθεκτικότητα φάνηκε να αποτέλεσαν τα απαραίτητα εφόδια της μετάβασης από τη μισθωτή εργασία του 9-5 στην επιχειρηματικότητα του 24/7, ιδιαίτερα σε μια αλλόκοτη παγκόσμια οικονομία όπως η σημερινή, όπου η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή! Η επιχειρηματικότητα με έκανε να νιώθω άνετα με το άγνωστο και να προσαρμόζομαι χωρίς να χάνω χρόνο. Υπέρμαχος του multi-tasking, βρίσκω την ευκαιρία στην αποτυχία, εφαρμόζω ευέλικτο στυλ διοίκησης, επιστρατεύω τη λογική, την ενσυναίσθηση, την κατάλληλη οπτική γωνία που με βοηθά να καινοτομώ. Χρησιμοποιώ νέα εργαλεία και μεθόδους που μαθαίνω χάρη στην πληθώρα δωρεάν σεμιναρίων soft skills που είναι διαθέσιμα σε νέους επιχειρηματίες, ενώ αξιοποιώ δεξιότητες που έχω κατακτήσει μέσα στην οικογένεια, μέσα από τη μητρότητα και τις λεπτές ισορροπίες που συνεχώς καλούμαι να τηρώ», σημειώνει.


IMG_0550-Edit-Edit.jpg?mtime=20240226004951#asset:463637


«Η σημαντικότερη ικανότητα που με βοήθησε στη μετάβαση από την κλασική εργασία του σταθερού ωραρίου στην επιχειρηματικότητα, είναι πως αντιμετωπίζω με αισιόδοξο τρόπο τα ζητήματα που προκύπτουν, σηκώνω τα μανίκια και συνεχίζω, επιδεικνύοντας μια τεράστια ψυχοσυναισθηματική ευφυία και κουράγιο που με βοηθάει να ανταποκριθώ σε κάθε νέα πραγματικότητα που προκύπτει», τονίζει χαρακτηριστικά.

*Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το VentureGarden Αθήνα μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής τους μέχρι τις 03 Μαρτίου, εδώ.


VentureGarden-21ος-κύκλος_240220_111638.png?mtime=20240220111638#asset:462536



... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr