NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Φλωρεντία: To πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο με terminal-αμπελώνα

Φλωρεντία: To πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο με terminal-αμπελώνα

Πολυτελή καταστήματα, διεθνείς και εγχώριοι οίκοι μόδας, fast fashion points, tax free προϊόντα, πολύβουα cafe , εστιατόρια με φίνες τοπικές γεύσεις και άνετα σύγχρονα lounges με τεχνολογικές καινοτομίες. Είναι γεγονός ότι στα αεροδρόμια του κόσμου έχουμε δει πολλά μέχρι τώrα, σίγουρα όμως όχι, ακόμα, έναν αμπελώνα 19 στρεμμάτων στην κορυφή ενός terminal.

Και όμως, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Amerigo Vespucci στη Φλωρεντία πρόκειται να διαμορφωθεί ύστερα φυσικά από μια μεγάλη και πολυετή αναμόρφωση ένας ολόκληρος αμπελώνας -19 στρεμμάτων - στην οροφή της νέας περιοχής Αφίξεων και Αναχωρήσεων.

Μια αναμόρφωση που θα προσθέσει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ως ένα ακόμη κουτάκι στις ταξιδιωτικές μας λίστες, στον προορισμό "Φλωρεντία".

Ο οινικός τουρισμός στην Φλωρεντία θα ξεκινά από το αεροδρόμιο

Το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο της Νέας Υόρκης Rafael Viñoly Architects μοιράστηκε τα σχέδια για τη μεταμόρφωση του αεροδρομίου με τον αμπελώνα είναι αποτελεί αναμφίβολα το πιο απροσδόκητο χαρακτηριστικό τους χωρίς να αποκαλύψει ωστόσο «τον κορυφαίο οινοποιός από την περιοχή» που θα επιφορτιστεί με τη φύτευση και τις εργασίες του αμπελώνα αλλά και με την παραγωγή και την παλαίωση του κρασιού στα κελάρια κάτω από τον τερματικό σταθμό του αεροδορομίου.

Πάντως το γεγονός ότι καθώς τα αεροπλάνα θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται, οι επιβάτες τους θα έχουν την ευκαιρία να χαζέψουν από τα παράθυρα τον εν λόγω αμπελώνα, ο οποίος θα περιλαμβάνει 38 σειρές αμπέλου φυτεμένες σε μια ειδικά διαμορφωμένη τεράστια τσιμεντένια έκταση που θα καλύπτει συνολική έκταση 19 στρεμμάτων, μας φαντάζει πέρα για πέρα γοητευτικό.

Ενώ εκτός από την παραγωγή του κρασιού, ο αμπελώνας αναμένεται να προστεθεί στα τοπόσημα της πόλης που είναι ορατά και την κάνουν αναγνωρίσιμη "από ψηλά". Άλλωστε και σύμφωνα με τον Ραφαέλ Βινιόλι, ο οποίος σχεδιάσε το έργο και απεβίωσε τον Μάρτιο του 2023 «το αεροδρόμιο είναι η πόρτα της πόλης και της κουλτούρας της» μιας πόλης άμεσα συνδεδεμένης με την περιοχή της Τοσκάνης, την οινική παράδοση, τον οινικό τουρισμός και τα κρασιά "να τα πιεις στο ποτήρι".

Τα εμμένοντα ερωτηματικά

Αναμενόμενο είναι ωστόσο κάθε νέα ιδέα να ακολουθείται και από ορισμένα ερωτηματικά στην προκειμένη που έχουν να κάνουν με τεχνικούς παράγοντες όπως η κατανομή του βάρους στην όλη κατασκευή, το σύστημα αποστράγγισης των υδάτων του αμπελώνα αλλά και το σπουδαιότερο για τους οινόφιλους... η ποιότητα του κρασιού που με ένα αεροδρόμιο για μικροκλίμα θα είναι ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο οι οινοπαραγωγοί μιλούν πάντα για το «terroir». Τα σταφύλια καλλιεργούνται σε χωράφια που έχουν συσσώρευσει ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά για εκατονταδες χρόνια ενώ και η κατ-ψη ενός αμπελώνα, η κλίση και την κατεύθυνση προς φως του ήλιου ή το νερό της βροχής που αγιδεύεται στο έδαφος, είναι κθορισικής σημασίας για την ποιότητα του κρασιού.

Στην εξίσωση θα πρέπει να προσθέσουμε φυσικά και τα αεροπλάνα που θα πετούν ακριβώς πάνω από τα σταφύλια με τη ρύπανση να αναμιγνύεται άμεσα στο όποιο blend...

Και όλα αυτά πριν φτάσουμε να αναρωτηθούμε το πως οι διαδικασίες του τρύγου θα μπορέσουν να συνδυαστούν με εκείνες του αεροδρομίου. Σε κάθε περίπτωση η ιδέα είναι πρωτότυπη και εμείς δεν θα χάσουμε να βγάλουμε εισιτήριο για το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο με αυτό το χαρακτηριστικό και γιατί όχι... και για οινογνωσία ώστε να δοκιμάσουμε τα αποτελέσματα στο ποτήρι μας.

Σύμφωνα με τα ιταλικά δημοσιεύματα η ανακαίνιση του αεροδρομίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, το 2026 και το το 2035.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr