NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

Βόρεια Εύβοια, 3 χρόνια μετά στην Κοκκινομηλιά

Βόρεια Εύβοια, 3 χρόνια μετά στην Κοκκινομηλιά

Η Κοκκινομηλιά είναι από τα πιο ορεινά χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά «Ξηρόν Όρος» και «Τελέθριο», σε υψόμετρο 620 μ., απέχει 16 χιλ. από την Ιστιαία και 92 χιλ. από τη Χαλκίδα.

Το δάσος της Κοκκινομηλιάς ήταν ονομαστό για την ομορφιά του, αλλά και για τη δυνατότητα αξιοποίησής του από τους ντόπιους, αφού πολλοί εργάζονταν ως ρητινοκαλλιεργητές, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, κ.ά. Επιπλέον, η Κοκκινομηλιά, λόγω της θέσης της, προσέφερε, σε πολλούς φυσιολάτρες, ευκαιρίες για πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες στη φύση. Όλα αυτά, μέχρι το βράδυ της 5ης Αυγούστου 2021, όπου το δάσος κάηκε και η Κοκκινομηλιά υπέστη καταστροφές σε σπίτια και αποθήκες, από την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε 500.000 στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια.

Η Κοκκινομηλιά αλλάζει

Μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, πολλοί οργανισμοί ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω στην ανάπλαση των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας που καταστράφηκαν. Μεταξύ αυτών κι η εταιρεία Elpedison που ανταποκρίθηκε έμπρακτα με την πραγματοποίηση σειράς αναδασώσεων στη Βόρεια Εύβοια μέχρι και σήμερα. Πλέον όμως, η δέσμευσή της για τη στήριξη της περιοχής λαμβάνει και μία άλλη διάσταση, μέσω ενός μεγαλόπνοου έργου που αφορά στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και την παρακολούθηση του «Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης» (178 τ.μ.), στο παλιό δημοτικό σχολείο της Κοκκινομηλιάς, καθώς και την παροχή του πιο προηγμένου οπτικοακουστικού εξοπλισμού.

Σκοπός του έργου είναι να συμβάλλει στην οικονομική αναβίωση της περιοχής, την περιβαλλοντική εκπαίδευση των επισκεπτών του Κέντρου και των κατοίκων του Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού, καθώς και στην προώθηση της βιωσιμότητας.

Περιβάλλον και πολιτισμός

Οι στρατηγικοί πυλώνες δημιουργίας του «Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης» περιλαμβάνουν την ενημέρωση για τον φυσικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής, την εναλλακτική επαγγελματική αποκατάσταση/εναλλακτικά επαγγέλματα (έναντι των επαγγελμάτων που στηρίζονται στην εκμετάλλευση του δάσους), καθώς και την εκπαίδευση σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα της περιοχής. Η Elpedison έχει αναλάβει επιπλέον την παροχή του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού και περιεχομένου, το οποίο θα ανανεώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς.

Το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης» θα λειτουργήσει εντός του 2024, κατά κύριο λόγο για την προώθηση των συγκεκριμένων στρατηγικών πυλώνων και, δευτερευόντως, ως πολιτιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, φιλοξενώντας εκθέσεις, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, τόσο στον εσωτερικό χώρο του Κέντρου όσο και στον ειδικά σχεδιασμένο προαύλιο χώρο του.

Όπως αναφέρει ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison, το έργο αυτό έρχεται ως έμπρακτη συνέχεια της δέσμευσής μας για την στήριξη των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Με σταθερό γνώμονα την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα, είμαστε σίγουροι ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για την τοπική κοινωνία της Ιστιαίας-Αιδηψού, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

«Εlpedison Ενεργοποιώ»

Η δράση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Elpedison Ενεργοποιώ». Το «Elpedison Ενεργοποιώ» είναι ένα ολιστικό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με τρεις πυλώνες δράσεων υποστήριξης α) των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, β) της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας και γ) των τοπικών κοινωνιών.

Κάτι παραπάνω από φιλανθρωπικές δωρεές

Για την Elpedison, η συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι κάτι περισσότερο, κάτι μεγαλύτερο από φιλανθρωπικές δωρεές και χορηγίες. Είναι κάτι που εφαρμόζεται καθημερινά στη διαχείριση όλων των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τις θεωρίες της βιώσιμης ανάπτυξης, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα, περισσότερο από κάθε άλλο φορέα, σε συνεργασία με την πολιτεία και τις οργανώσεις πολιτών, να βελτιώσουν την ποιότητα της ανάπτυξης, δεδομένου ότι οι δραστηριότητές τους επηρεάζουν μεγάλο βαθμό ενδιαφερομένων. Γι’ αυτό και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική παράμετρο του επιχειρηματικού μοντέλου της Elpedison.

Γιατί η Κοκκινομηλιά;

Η Βόρεια Εύβοια είναι γνωστή για τα παραθαλάσσια χωριά της και τις παραλίες της. Τα γραφικά, ορεινά χωριά της όμως, έχουν μικρότερη τουριστική κίνηση, άρα λιγότερες δυνατότητες οικονομικής δραστηριοποίησης για τους κατοίκους τους. Όταν μάλιστα οι φυσικοί πόροι, που έδιναν δουλειά, καταστράφηκαν εντελώς από την πυρκαγιά του 2021, τότε γίνεται απαραίτητη η εναλλακτική λύση για τη διαβίωση των ντόπιων.

Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκε από την Elpedison η Κοκκινομηλιά, και το πάλαι ποτέ όμορφο κτίσμα του δημοτικού σχολείου της, για τη νέα αυτή δράση κοινωνικής υπευθυνότητας, που θα αφήσει το δικό της σημαντικό αποτύπωμα, τόσο προς την κοινωνία, όσο και προς το περιβάλλον της περιοχής.

SXOLEIO-KOKKINOMHLIAS.jpg?mtime=20240224111335#asset:463624

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του σχολείου, όπως θα γίνει


Ο κ. Γιάννης Κοντζιάς, Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτής της ενέργειας, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον και η στήριξη της Elpedison προς τον δήμο μας, όπως εκφράζεται μέσα από την δωρεά του «Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης» Κοκκινομηλιάς, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Βασικός σκοπός είναι το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης» Κοκκινομηλιάς να λειτουργήσει ως κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού, προσφέροντας πολλά οφέλη στους κατοίκους.

ELPEDISON_ISTIAIA_photo.jpg?mtime=20240224110411#asset:463618

Στα δεξιά ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison και στα αριστερά ο κ. Γιάννης Κοντζιάς, Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού.


Ένας πόλος ανάπτυξης της περιοχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου της περιοχής και λειτουργίας του Κέντρου υλοποιήθηκε με τη μελέτη, αμέριστη υποστήριξη και εποπτεία της Διεθνούς Εταιρείας Συμβούλων Boston Consulting Group (BCG).

Όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, Senior Partner και Managing Director της Boston Consulting Group στην Αθήνα, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την BCG η συμμετοχή στο σχεδιασμό αυτού του σημαντικού έργου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Elpedison, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης» Κοκκινομηλιάς αναμένεται να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr