NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Συμπυκνωμένα μαθήματα ζωής από την Iris Apfel που έφυγε σε ηλικία 102 ετών

Συμπυκνωμένα μαθήματα ζωής από την Iris Apfel που έφυγε σε ηλικία 102 ετών

Μεγαλωμένη ως μοναχοπαίδι στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, η Iris Apfel πήγαινε συχνά με τους γονείς σε οικογενειακές εκδηλώσεις όπου ήταν το μοναδικό παιδί.

Ενώ για να διασκεδάσει στο πατρικό σπίτι των παππούδων της στο Μπρούκλιν, η γιαγιά της την άφηνε να παίξει με κομμάτια-υπολείμματα υφάσματος, που είχε σε μεγάλες ποσότητες, επειδή οι τέσσερις κόρες της έραβαν συχνά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και μετά από κάθε επίσκεψη η γιαγιά της της επέτρεπε να πάρει στο σπίτι έξι κομμάτια υφάσματος τα οποία τροποποιούσε ύστερα για ώρες.

Μετά από πολλά, κυριολεκτικά χρόνια, η εικόνα της είναι χαρακτηριστική. Κανείς μας δεν τη φέρνει στο νου του παρά μόνο στην τρυφερή ηλικία γύρω στα 90 φορώντας απαρέγκλιτα χρώματα φωτεινά, ρούχα με έξαλλα patterns, μεγάλων διαστάσεων γυαλιά και φανταχτερά κοσμήματα. Με ένα στυλ, ένα ιδιότυπο, δημιουργικό κράμα που μπορούσε να συνδυάσει άψογα κομμάτια fast fashion, υψηλής μόδας, ευρήματα από υπαίθριες αγορές ακόμα και εκκλησιαστικά άμφια του 19ου.

Η Iris Apfel υπήρξε μια από τις πιο ζωηρές προσωπικότητες στον κόσμο της μόδας αλλά και της εσωτερικής διακόσμησης ενώ οι λέξεις “προσωπικό στυλ” δίπλα από το όνομα της βρίσκουν ένα νόημα πιο πνευματώδες, πληθωρικό, σχεδόν απτό.

Πέρα όμως από το μοναδικό της στυλ, το επιχειρηματικό της πνεύμα και την ανεξαρτησία της, η γηραιότερη γυναίκα που πρωταγωνίστησε σε μεγάλες καμπάνιες ρούχων και καλλυντικών, σε εξώφυλλα και που έζησε πάνω από 60 χρόνια με τον αγαπημένο της συνοδοιπόρο, τον σύζυγό της, συμπύκνωσε με το “είναι” της και τα με τα λόγια της, μαθήματα ζωής που μάλλον σας ενδιαφέρουν ακόμα και αν ο λαμπερός κόσμος της μόδας σας αφήνει παγερά αδιάφορους.

1. Μην έχετε εμμονή με την ηλικία σας

«Ποτέ δεν σκέφτομαι την ηλικία μου. Δεν το σκέφτομαι ποτέ — είναι μια σκέψη περαστική. Είναι απλώς ένας αριθμός. … Ανακάλυψα ότι η δουλειά είναι που με κρατά υγιή. Μου αρέσει αυτό που κάνω και βάζω την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτό».

Είναι αλήθεια, «Το να γερνάς δεν και το καλύτερο», παραδέχεται ο Apfel. «Μπορεί να μην σας αρέσει να μεγαλώνετε, αλλά ποια είναι η εναλλακτική; Είσαι εδώ. Αποδέξου το. Λέω να βάλεις την εμπειρία σου να δουλέψει, για να μπορέσεις να προσφέρεις σε άλλους ανθρώπους».

2. Επιλέξτε έναν σύντροφο που χαίρεται με τις επιτυχίες σας

«Το χιούμορ και η γενναιοδωρία του Carl Apfel ήταν θρυλικά. Κάναμε σχεδόν τα πάντα μαζί. Η ενθάρρυνση και η αμέριστη υποστήριξή του έκαναν αυτό το βιβλίο δυνατό. Με έσπρωξε στα φώτα της δημοσιότητας και μετά απολάμβανε την επιτυχία μαζί μου. Μου λείπει τρελά. Κοιμήσου καλά, γλυκέ πρίγκιπα.»

3. Όταν κάτι σε ενθουσιάζει, προχώρα

«Ποτέ δεν περίμενα οι άνθρωποι να μάθουν το όνομά μου ή να αναγνωρίσουν το πρόσωπό μου. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα με αποκαλούσαν fashion icon. Ποτέ δεν περίμενα τα μουσεία να εκθέσουν τα ρούχα και τα αξεσουάρ μου. Δεν περίμενα ποτέ να γίνω εξώφυλλο ή το πρόσωπο μιας εταιρείας καλλυντικών στα ενενήντα μου…

Δεν περίμενα ποτέ τίποτα. Αν όμως κάτι ακούγεται συναρπαστικό και ενδιαφέρον το κάνω — και ανησυχώ για αυτό αργότερα. Το να κάνεις νέα πράγματα απαιτεί πολλή ενέργεια και δύναμη. Είναι πολύ ελκυστικό να παραμερίζεις τους φόβους. Και πολύ ενδιαφέρον».

4. «Για να μείνεις νέος, πρέπει να σκέφτεσαι σα νέος»

«Όταν γερνάς, το πιθανότερο είναι ότι κάτι θα σε πονέσει όταν σηκωθείς το πρωί. Πρέπει όμως να σηκωθείς και να προχωρήσεις πέρα από τον πόνο. Αν θέλεις να παραμείνεις νέος, πρέπει να σκέφτεσαι σα νέος. Έχοντας μια αίσθηση του χιούμορ και μια αίσθηση περιέργεια που σε κρατούν νέο, ανοιχτό σε ανθρώπους και σε πράγματα, έτοιμο για μια ακόμη μία περιπέτεια».

5. Ενδιαφερθείτε για τη δική σας γνώμη πάνω από οποιουδήποτε άλλου

«Αν πρέπει να είσαι διάφορα πράγματα για πολλούς ανθρώπους, καταλήγεις να μην είσαι «τίποτα» για κανέναν.» Ο τρόπος που ντύνομαι μπορεί να είναι «διαφορετικός» ή «εκκεντρικός» για κάποιους που νιώθουν την ανάγκη να βάζουν ταμπέλες, αλλά αυτό δεν μου προκαλεί εμένα κάποια ανησυχία.

Δεν ντύνομαι για να με κοιτάζουν. Ντύνομαι για τον εαυτό μου. Όταν δεν ντύνεσαι όπως όλοι οι άλλοι, δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι όπως όλοι».

6. Αλλά μην απομονώνεστε

«Αλλά εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Αν δεν προσπαθήσεις να γίνεις μέρος των πραγμάτων που συμβαίνουν, τότε ξέχασέ το. Τότε είναι που η πρωτοτυπία σου θα λειτουργήσει εναντίον σου. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να σε εκλαμβάνουν ως πρωτότυπο και στο να σε αποδέχονταιν και να σε αγαπούν γι' αυτό».

7. Τα χρήματα δεν αγοράζουν την επιτυχία

«Αν είσαι ευτυχισμένος, έχεις βρει αγάπη, περιτριγυρίζεσαι από καλούς ανθρώπους, κάνεις ό,τι σου αρέσει και δίνεις πίσω στους άλλους, αυτό είναι επιτυχία. Το να πουλήσεις την ψυχή σου για μερικά δολάρια δεν αξίζει το πραγματικό τίμημα που πληρώνεις».


8. Το στυλ δεν συνδέεται με το να ξοδεύεις χρήματα

«Το στυλ δεν είναι να φοράς ακριβά ρούχα. Μπορείς να έχεις πολλά χρήματα και να μην έχεις καθόλου στυλ. Μπορείς να είσαι ντυμένος με τις πιο πρόσφατες τάσεις της μόδας, να φοράς παπούτσια δέκα χιλιάδων δολαρίων και απλά να μοιάζεις με χριστουγεννιάτικο δέντρο. Δεν έχει σημασία τι φοράς αλλά πώς το φοράς. Είμαι εξίσου χαρούμενη που φοράω βραχιόλια που μου κοστίζουν τρία δολάρια, όσο και όταν φοράω πολύτιμα κομμάτια. Και γενικά είναι καλύτερα να είσαι χαρούμενος παρά να ντυμένος καλά.» Αυτό είναι στυλ…

9. Ξεκινήστε νέες προσπάθειες με ένα μικρό βήμα

«Αποτυγχάνεις μόνο αν δεν προσπαθήσεις. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι επειδή ήμουν γυναίκα. Ήθελα να ξεκινήσω μια επιχείρηση υφασμάτων, και το έκανα μόλις κατάλαβα πώς να το κάνω. Αν σκεφτόμουν να ανοίξω πάρα πολύ το Old World Weavers, μάλλον δεν θα είχα κυνηγήσει το όνειρό μου. Μερικές φορές πρέπει απλώς να αναλάβετε δράση, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα μικρό βήμα.».

10. Μην προσποιείσαι ότι είσαι νεότερος από ό,τι είσαι

«Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στις ρυτίδες. Όταν είσαι μεγαλύτερος, το να προσπαθείς να φαίνεσαι χρόνια νεότερος είναι ανόητο και δεν κοροϊδεύεις κανέναν. Όταν είσαι εβδομήντα πέντε και κάνεις λίφτινγκ, κανείς δεν θα νομίζει ότι είσαι τριάντα».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr