NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών - Εκδήλωση EPO και ΟΒΙ στις 12 Μαρτίου

Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών - Εκδήλωση EPO και ΟΒΙ στις 12 Μαρτίου

Έκθεση με θέμα «Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι εφευρέσεις μάς βοηθούν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο» διοργανώνουν ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (OBI) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) στις 12 Μαρτίου 2024 και ώρα 18.00 στο Ζάππειο Μέγαρο, Αίθουσα 13. ​

Στόχος της είναι να αναδείξει καινοτόμες τεχνολογίες και εφευρέσεις που στοχεύουν στην πρόληψη, την πυρόσβεση και στην αποκατάσταση περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για το θέμα.

Το 2022 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία των πυρκαγιών στην Ευρώπη, καθώς οι δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν περισσότερα από 8.300.000 στρέμματα γης με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Κάηκε μία έκταση περίπου ίση με το μέγεθος της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS), το 2022 ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά στην Ευρώπη από το 2006, όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις, καθώς και το μεγάλο πλήθος των πυρκαγιών.

Η αντιμετώπιση αυτού του καταστροφικού φαινομένου, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, αποτελεί για όλους μας μία καθοριστικής σημασίας πρόκληση. Το κόστος της οικονομικής καταστροφής αυτών των δασικών πυρκαγιών ανήλθε στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες ήταν ανυπολόγιστες.

Το European Patent Office σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας παρουσιάζουν σε Έκθεση όλη τη σύγχρονη τεχνογνωσία και τις τεχνικές πληροφορίες που περιέχονται στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της εξειδικευμένης Πλατφόρμας που δημιούργησε το EPO σχετικά με τη διάσωση της γης και των ανθρώπων της από τις, δυστυχώς, επαναλαμβανόμενες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Στη μοναδική διαδραστική Έκθεση «Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι εφευρέσεις μας βοηθούν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο», θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό σπουδαίες καινοτόμες τεχνολογίες πρόληψης, θωράκισης, καταπολέμησης και αποκατάστασης καμένων εκτάσεων, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές.

Η εποχή των δασικών πυρκαγιών δεν πρόκειται να σταματήσει. Λόγω των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, τίθεται πλέον απαραίτητη η επένδυση στην Έρευνα και η αξιοποίηση της Καινοτομίας.

Οι εξεταστές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με εξεταστές και αναλυτές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τα εθνικά γραφεία ΔΕ της Ελλάδας, Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας προκειμένου να συγκεντρώσουν σχετικά ερωτήματα που αφορούν την κατάσβεση πυρκαγιών.

Η εξειδικευμένη Πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί έχει σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των τοπικών αρχών και των εθνικών κυβερνήσεων για την αποτροπή του ολέθρου των προηγούμενων ετών και την παροχή βοήθειάς τους. Με την ανταλλαγή παγκοσμίου επιπέδου σημαντικών πληροφοριών μέσα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας παρέχει στους χρήστες σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις υπάρχουσες εφευρέσεις και μπορούν να οδηγήσουν τους επιστήμονες, τους εφευρέτες και τις κυβερνήσεις σε νέες, εις βάθος γνώσεις, πρωτοποριακές ιδέες και σημαντικές συνεργασίες.

«Με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να προειδοποιεί για αύξηση των πυρκαγιών κατά 30% έως το 2050, η συλλογική μας απάντηση πρέπει να υπερβαίνει τις ατομικές προσπάθειες. Πρέπει να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους καινοτόμους να φέρουν νέες τεχνολογίες στην αγορά», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΡΟ António Campinos. «Πιστεύω ότι δεν θα οριζόμαστε απαραίτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά από τις συλλογικές προσπάθειες με τις οποίες τις αντιμετωπίζουμε. Η έκθεση είναι μια απόδειξη αυτού».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ Παναγιώτης Κανελλόπουλος σε δήλωσή του ανάφερε «Η έρευνα και η καινοτομία δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Η κλιματική αλλαγή φέρνει τον κόσμο αντιμέτωπο με ολοένα και πιο ακραία φαινόμενα. Η έκθεση του EPO σε συνεργασία με τον ΟΒΙ, που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, στην καρδιά της Μεσογείου, συμβολίζει την αποφασιστική εμπλοκή του συστήματος διανοητικής ιδιοκτησίας στην προαγωγή των νέων τεχνολογιών στην μάχη κατά των πυρκαγιών».

FF_key-visual_1100x292-with-text-GR.jpg?mtime=20240307145618#asset:466000


Οι επισκέπτες της Έκθεσης, η οποία διοργανώνεται με την πολύτιμη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα λειτουργήσει για το ευρύ κοινό από τις 13.03.2024 έως και τις 27.03.2024 στο Ζάππειο Μέγαρο και εστιάζει σε 4 βασικούς τομείς:

  • ανίχνευση και πρόληψη πυρκαγιάς
  • κατάσβεση
  • προστατευτικό εξοπλισμό
  • μεταπυρική αποκατάσταση

Λειτουργία Έκθεσης:

Καθημερινά: 09:00 – 17:00

Σάββατο-Κυριακή: 11:00-19:00

Ζάππειο Μέγαρο, Αίθουσες 2 & 3

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 105 57 Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr