NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Το «στοίχημα» των επενδύσεων τροχοδρομεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024

Το «στοίχημα» των επενδύσεων τροχοδρομεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024

Εν μέσω μιας σειράς σύνθετων παραγόντων τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο κυρίως, η ελληνική οικονομία καλείται να παρουσιάσει ανθεκτικότητα και αναπτυξιακές προοπτικές το 2024.

Πληθωρισμός, αναμενόμενες αλλαγές στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, σημάδια κάμψης στην Γηραιά Ήπειρο, αντικρουόμενα εμπορικά συμφέροντα και φυσικά οι εν εξελίξεις συγκρούσεις δημιουργούν ένα δισεπίλυτο παζλ για το πως θα διαμορφωθεί η οικονομική πορεία της χώρας.

Αναμφίβολα, ο τουρισμός αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο ξανά, ενώ το φιλοεπενδυτικό προφίλ που έχει καλλιεργηθεί (ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, επιτυχημένα placement και ομολογιακές εκδόσεις κ.α) εκτιμάται πως θα συντηρήσουν τις θετικές προσδοκίες. Πού χρειάζεται σίγουρα όμως περαιτέρω προσπάθεια;

Aρνητική η συμβολή των επενδύσεων…

Εστιάζοντας στις εγχώριες τάσεις, η ελληνική οικονομία κατέγραψε επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης στα τέλη του 2023, ο οποίος ωστόσο παραμένει υψηλότερος του μέσου Ευρωπαϊκού.

Ο ετήσιος εγχώριος ρυθμός μεγέθυνσης στο δ’ τρίμηνο μειώθηκε σε 1,2% από 2,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Θετικά στο ρυθμό μεγέθυνσης συνέβαλλαν η ετήσια άνοδος της κατανάλωσης και των καθαρών εξαγωγών, αναφέρει το Attica Economic Review.

Από την άλλη πλευρά, αρνητική ήταν η συμβολή των επενδύσεων. Κρίσιμο στοίχημα για το 2024 αποτελεί η ώθηση των επενδύσεων, σε συνέχεια και της συστηματικής ανάκτησης της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται από τη μείωση της διαφοράς στο κόστος δανεισμού του δημόσιου από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε σε 3,2% στις αρχές του 2024, ωστόσο παραμένει υψηλός σε επιμέρους κατηγορίες, όπως τα τρόφιμα και η στέγαση. Βραχυπρόθεσμα, ξεχωρίζουν οι παρακάτω θετικές εξελίξεις, εγχωρίως:

  • Σε κλαδικό επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε ήπια αλλά σταθερή ανοδική πορεία στα τέλη του 2023.
  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στο 6,3% του ΑΕΠ το 2023, από 10,3% το 2024, ωστόσο παραμένει υψηλό.
  • Η δημοσιονομική πορεία στο 12-μηνο του 2023 καταγράφηκε εντός των ταμειακών στόχων.

Νέα - βραχυπρόθεσμα - «αγκάθια»:

  • Η αγορά εργασίας εμφάνισε στασιμότητα στην τάση μείωσης της ανεργίας τον Ιανουάριο.
  • Σε κλαδικό επίπεδο, η δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο συνεχίζει να καταγράφει πτώση στα τέλη του 2023.
  • Στο τραπεζικό σύστημα, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης καταγράφεται μειωμένος, ενώ κόπωση εμφανίζουν και οι ιδιωτικές καταθέσεις.

Γεωπολιτική αστάθεια ίσον αβεβαιότητα και πληθωριστικές πιέσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης

Όπως αναλύτεται επίσης στο report της Attica σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ, η διεθνής οικονομική δραστηριότητα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης σε συνέχεια των διαταραχών που προκάλεσαν την τελευταία διετία οι εστίες πολεμικών συγκρούσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η κρίση του κόστους ενέργειας και ο συνεπακόλουθος πληθωρισμός. Όμως, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι πληθωριστικές πιέσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης και η αβεβαιότητα που προκαλεί η γεωπολιτική αστάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κεντρικές τράπεζες τηρούν στάση αναμονής, διατηρώντας τα επιτόκια στα υψηλά επίπεδα που κατέγραψαν στα τέλη του 2023, με προσδοκία σταδιακής και αργής υποχώρησης προς το δεύτερο μισό του έτους.

3+1 τάσεις στην Ε.Ε

Από τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σήμερα, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι:

  • Το οικονομικό κλίμα σημείωσε κάμψη στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κυρίως λόγω κάμψης των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες, το Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές, ενώ οι προσδοκίες στη Βιομηχανία παρέμειναν αμετάβλητες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε.
  • Οι διεθνείς τιμές ενέργειας κατέγραψαν μεικτές τάσεις τον Φεβρουάριο, με άνοδο του πετρελαίου και πτώση στο φυσικό αέριο. Το ευρώ κατέγραψε πτώση έναντι του δολαρίου τον ίδιο μήνα.
  • Το κόστος χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα κατέγραψε σταθεροποιητικές τάσεις στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων κινήθηκαν περαιτέρω ανοδικά στο πρώτο δίμηνο του έτους.
  • Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές κατέγραψαν σημαντική άνοδο τον Φεβρουάριο, στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και την Κίνα.


















... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr