NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Moody’s: Η μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και των ομολόγων απασχολεί το χρηματιστήριο

Moody’s: Η μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και των ομολόγων απασχολεί το χρηματιστήριο

Η Moody’s δεν αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας διατηρώντας τη χώρα στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές (outlook), ένα σκαλοπάτι κάτω την επενδυτική βαθμίδα.

Η απόφαση της Moody’s δεν ήταν αναμενόμενη από την αγορά μετοχών και ομολόγων.

«Καλά τα πάτε αλλά μπορείτε και καλύτερα». Τι ανησύχησε την Moody’s

Αν συνοψίσουμε τις αιτιολογίες για την μη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μπορούμε να πούμε απλά ότι βρίσκεται στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα εμπρός σε όλους τους οικονομικούς τομείς και μεταρρυθμίσεις αλλά χρειάζεται να γίνουν και άλλα προκειμένου να βρεθεί σε υψηλότερο οικονομικό επίπεδο. Η Moody’s έδειξε να ανησυχεί όχι τόσο για τα οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας όσο για την διατηρησιμότητα τους σε περιβάλλον κρίσης.

Η Moody’s ήταν ο μόνος οίκος που δεν είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα και όλοι στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στις τράπεζες περίμεναν ότι θα τελειώναμε Παρασκευή βράδυ με την ‘εκκρεμότητα’ αυτή. Ωστόσο ήταν το χρέος που παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά και η μικρότερη ανάπτυξη που διατήρησαν αμετάβλητη την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023 από 5,6% το 2022, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η νομισματική σύσφιξη επιβάρυναν τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις. Τα έσοδα από τον τουρισμό, ωστόσο, έφτασαν σε νέο ρεκόρ. Η Moody's προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πέριξ του 2%. Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και οι ισχυρότερες εξαγωγές υπηρεσιών έχουν συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023, από έλλειμμα 10,3% το 2022.

Στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας αγόραζαν οι ξένοι οίκοι ομόλογα και μετά πουλούσαν

Η πρώτη επίπτωση από την μη αναβάθμιση ήταν κυρίως στα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού είχε υποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα και μέχρι τις 14/3 στο 3,13% που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο 14 ετών. Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει αναβάθμιση και οι επενδυτές αγόραζαν σταδιακά και ελληνικά ομόλογα. Από τα μεσάνυκτα της 15ης Μαρτίου (οι αγορές ομολόγων δεν κλείνουν ποτέ γιατί διαπραγματεύονται σε όλο τον πλανήτη) με την ανακοίνωση της αξιολόγησης της απόφασης η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε από το χαμηλό 3,13% στο 3,3% για να ισορροπήσει τα ξημερώματα του Σαββάτου 16 Μαρτίου στο 3,28%. Το ίδιο συνέβη και στις άλλες μικρότερες και μεγαλύτερες διάρκειες. Από την Καθαρά Δευτέρα (οι ξένες αγορές ομολόγων λειτουργούσαν) η απόδοση του 10ετούς βρίσκονταν στα επίπεδα του 3,3%.

Οι επιπτώσεις στις μετοχές

Σε αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο, οι επιπτώσεις από την μη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα επηρεάσουν πρωτογενώς τις τραπεζικές μετοχές. Δεν γνωρίζουμε εάν οι έντονες μεταβλητότητες που είδαμε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχαν προεξοφλήσει τις εξελίξεις αυτές. Ήδη η συνεδρίασης της Τρίτης (19/3) δείχνει ότι επηρεάζονται οι τράπεζες, αλλά και τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ξένοι επενδυτές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr