NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Καταλύματα, εστίαση, αφίξεις δείχνουν τον δρόμο: Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό και φέτος

Καταλύματα, εστίαση, αφίξεις δείχνουν τον δρόμο: Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό και φέτος

​Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την νέα - θερινή - τουριστική σεζόν με τους παράγοντες της αγοράς να στοχεύουν σε μια ακόμη δυναμική χρονιά για την «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Αν και εντοπίζονται τάσεις ως απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων, οι τζίροι σε καταλύματα και εστίαση με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς αποτελούν ένα μικρό δείγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί τους επόμενους μήνες.

Στα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται πως ο τζίρος σε καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψε άνοδο περί 11%.

Πιο αναλυτικά στην περίπτωση του κλάδου καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2024 ανήλθε σε 94,097 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 84,062 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα στον κλάδο εστίασης ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2024 σκαρφάλωσε σε 176,83 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 160,125 εκατ.

Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών τον φετινό Ιανουάριο ανήλθε σε 270,927 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, οπότε και είχε ανέλθει σε 244,188 εκατ. ευρώ. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (66,4%) και η μικρότερη αύξηση (6,5%) καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής.

Δυναμικό «παρών» από τα boutique ξενοδοχεία

Εστιάζοντας ειδικότερα σε μια υποκατηγορία με μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια μπορούμε να πούμε πως τα στοιχεία είναι επίσης ενθαρρυντικά. Ο λόγος για τον boutique ξενοδοχειακό κλάδο ο οποίος φαίνεται πως ξεκίνησε επίσης δυναμικά το 2024.

Αυτό προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας Square Lime με γνώση στον κλάδο, καθώς με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία για το 2024, στη «μεγάλη εικόνα» για το σύνολο της χώρας οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά.

Σε συνέχεια ενός εξαιρετικού σε πληρότητες 2023, στο οποίο τα καταγραφόμενα καταλύματα σημείωσαν 14% αύξηση σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019, η πορεία των κρατήσεων σε boutique ξενοδοχεία και βίλες κυμαίνονται επί του παρόντος στο +8% σε YTD (Year to Date) βάσει πληρoτήτων (οι κρατήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα για όλο το 2024, σε σχέση με τις αντίστοιχες κρατήσεις που είχαν σημειωθεί στο ίδιο διάστημα πέρυσι για όλο το 2023).

Η εικόνα αυτή ενδέχεται να εξελιχθεί ακόμα πιο θετικά, καθώς αναμένεται μια μεγαλύτερη ροή σε last minute κρατήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Είναι γεγονός ότι τον Φεβρουάριο παρατηρείται μια διστακτικότητα στη ροή των κρατήσεων και από την αμερικανική αλλά και από την ευρωπαϊκή αγορά.

«Εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο αρνητικός αντίκτυπος που συνεχίζουν να έχουν στην ψυχολογία των ταξιδιωτών οι δύο πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας, η συγκυρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι, η διοργάνωση του Euro 2024 αλλά και η «δυνατή» είσοδος στο ανταγωνιστικό τοπίο άλλων χωρών, όπως η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, οι οποίες κερδίζουν μερίδιο αγοράς», αναφέρει η έρευνα.

Μια «ακτινογραφία» για Αθήνα, Κυκλάδες, Πελοπόννησο

Μελετώντας πιο αναλυτικά τα στοιχεία ανά περιοχή, για την Αθήνα καταγράφεται ένα πολύ καλό πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου για το έτος, που κινείται στο +14% σε σχέση με πέρυσι. Για το σύνολο του 2024 (YTD), η πρωτεύουσα βρίσκεται στο +10%, ωστόσο αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί από μια μεγαλύτερη ροή σε last minute κρατήσεις αλλά και λόγω του positioning τής Αθήνας ως ενός 12μηνου αυτοτελούς προορισμού είτε για short breaks είτε για city hopping (π.χ. Αθήνα-Κωνσταντινούπολη).

Στις Κυκλάδες, η απόδοση των κρατήσεων μέχρι τώρα σημειώνει διαφορετικές «ταχύτητες» μεταξύ των νησιών, με καλύτερες αυτές της Νάξου και της Ίου που κινούνται στο επίπεδο του +10% YTD σε σχέση με πέρυσι. Ταυτόχρονα όμως, ο ρυθμός των κρατήσεων για Μύκονο και Σαντορίνη είναι ελαφρώς χαμηλότερος σε σχέση με τον περσινό, στα επίπεδα του -7% YTD. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις επαφές της εταιρείας με luxury agents κυρίως από Αμερική, προμηνύεται έντονη ζήτηση για αυτά τα δύο νησιά, παρότι δεν έχει ακόμα “μεταφραστεί” και στις αντίστοιχες κρατήσεις. Η ευρωπαϊκή αγορά δείχνει φέτος ένα ακόμα μικρότερο lead time όσον αφορά το πόσους μήνες νωρίτερα πραγματοποιεί τις κρατήσεις της, και αυτή την περίοδο εστιάζει σε κρατήσεις για μέχρι και τον Μάιο κυρίως.

Η Πελοπόννησος και η περιοχή της Μάνης πιο συγκεκριμένα, δείχνουν μια πτώση της τάξης του -9% YTD για το 2024, η οποία εξηγείται εν μέρει και από τη μείωση των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών που διαθέτουν πτήσεις προς Καλαμάτα και η οποία εντοπίζεται ιδιαιτέρως στη Γερμανική αγορά.

Ποιοι ήρθαν τον Φεβρουάριο - τι δείχνουν τα στοιχεία στα αεροδρόμια

Επιστρέφοντας τώρα στην «μεγάλη εικόνα», οι τουρίστες - ταξιδιώτες από γνώριμες ευρωπαϊκές χώρες και από την αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να μείνουν πιστοί στις προτιμήσεις τους.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις από τις αεροπορικές εταιρίες αλλά και τις έρευνες που διεξάγουν οι κατά τόπους τουριστικοί οργανισμοί δείχνουν αν μη τι άλλο ότι οι τουριστικές αφίξεις το 2024 στην Ελλάδα δεν θα είναι χαμηλότερες από το 2023.

Θετικό ήταν το πρόσημο τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Fraport (και για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια): Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ρόδος σημείωσαν τις υψηλότερες επιδόσεις σε απόλυτους αριθμούς.

Η διεθνής κίνηση σημείωσε μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο 11,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε άνοδο 10,3%, πάντα σε σχέση με το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Γερμανία, Κύπρος, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία βρέθηκαν στην πρώτη 5αδα των χωρών προέλευσης των ταξιδιωτών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr