NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

O Vincent Theunissen του "Katais" μας δίνει συμβουλές για τα φυτά στα μπαλκόνια και τις βεράντες μας

O Vincent Theunissen του "Katais" μας δίνει συμβουλές για τα φυτά στα μπαλκόνια και τις βεράντες μας

Ο Vincent Theunissen, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ολλανδία μπορεί να ασχολήθηκε για χρόνια με την κοινωνική εργασία και την πολιτιστική διαχείριση όμως το 2019 αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα “καλλιεργώντας” στο δρόμο του μια νέα περιπέτεια.

Η ίδια η πόλη τον ενέπνευσε να ανοίξει έναν χώρο δημιουργικό. Πάντα είχε πάθος για τα φυτά και τα λουλούδια, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ήταν κλεισμένος στο διαμέρισμά του, σε μια πόλη που ήταν αρκετά νέα για εκείνον τότε, θέλησε να δημιουργήσει ένα πιο ζεστό περιβάλλον για τον εαυτό του.

Έτσι βρέθηκε να αγοράζει φυτά σχεδόν κάθε εβδομάδα, και λίγο λίγο συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να συνδυάσει αυτό το πάθος με την πρότερη εμπειρία του ανοίγοντας έναν χώρο όπου φυτά, λουλούδια και καλλιτεχνικά projects να αναπτύσσονται μαζί.

Όλα όσα συμβολίζει το Katais μέσα σε ένα αστικό πλαίσιο

Στο Kataïs, όπως λέει και το όνομα του καταής/κατά γης - στην γη; προς το έδαφος - προς τη γη θυμόμαστε ότι η γη και το έδαφος, συχνά κρυμμένο από την άσφαλτο σε αστικά πλαίσια είναι που μας παρέχουν όλα όσα είναι απαραίτητα για να αναπτυχθούμε και να ευδοκιμήσουμε, να ζήσουμε με κάθε ενδεχόμενη σημασία αυτής της λέξης.

Αυτό που φαίνεται προφανές για τα φυτά και τα λουλούδια, σε ανθρώπινο επίπεδο και στις πόλεις συχνά μοιάζει να ξεχνιέται και το Katais για τον Vincent συμβολίζει ακριβώς αυτό, μια ανθισμένη υπενθύμιση της φύσης μας και της ανάγκης μας για αναφορές στο φυσικό περιβάλλον.

Το Kataïs είναι ένα concept store όπου ενώνονται φυτά, λουλούδια και ποικίλα projects. Από εκθέσεις τέχνης και εργαστήρια μέχρι παραστάσεις ή μαζώξεις, συνήθως ομάδων με δημιουργικούς ανθρώπους που στόχο έχουν να εμπνευστούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Συμβουλές κηπουρικής στα αθηναϊκά μπαλκόνια και τις βεράντες

Το Katais ειδικεύεται στα φυτά εσωτερικού χώρου, από κοινά αγαπημένα και μοντέρνα φυτά μέχρι σπάνια και εξωτικά είδη για αυτό και σήμερα ο Vincent Theunissen καθώς η άνοιξη είναι ήδη εδώ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε ή να μεγαλώσουμε λουλούδια και φυτά στα μπαλκόνια και τις βεράντες μας στην Αθήνα.

katais-3.jpg?mtime=20240321182634#asset:468739


1. Επιλέξτε κατάλληλα φυτά για το μπαλκόνι σας

Επιλέξτε φυτά που ευδοκιμούν στο μεσογειακό κλίμα, όπως είναι οι ελιές, τα εσπεριδοειδή ή τα βότανα όπως είναι η λεβάντα, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, μεταξύ άλλων. Αυτά τα φυτά είναι κατάλληλα για τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες της Αθήνας.

2. Αν σας αρέσουν τα περισσότερα τροπικά φυτά

προτιμήστε τα Philodendron Selloum, Monstera Deliciosa, Alocasia Macrorrhiza, Bird of Paradise (Strelitzia) και Musa Banana tree.

3. Μερικές επιλογές για ανθοφόρα φυτά είναι

Μπουκαμβίλια, Γιασεμί, Πασιφλόρα, Καλλιστήμων

4. Τοποθετήστε τα φυτά σας με βάση την έκθεση τους στο ηλιακό φως

Προσδιορίστε τις συνθήκες του ηλιακού φωτός στο μπαλκόνι σας και επιλέξτε φυτά που ταιριάζουν με το διαθέσιμο ηλιακό φως, καθώς ορισμένα φυτά προτιμούν την πλήρη έκθεση στον ήλιο ενώ μερικά φυτά ευδοκιμούν σε ένα πιο προστατευμένο και σκιερό μέρος.

katais-2.jpg?mtime=20240321182707#asset:468740


5. Ποτίστε με σύνεση

Ποτίστε τα φυτά σας έντονα μα σπάνια για να μιμηθείτε τα φυσικά μοτίβα των βροχοπτώσεων της περιοχής της Μεσογείου. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει ελαφρώς ανάμεσα στα ποτίσματα για να αποφύγετε τη σήψη των ριζών. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε συστήματα αυτοποτίσματος για αποτελεσματική διαχείριση του νερού

6. Να κλαδεύετε τακτικά τα φυτά σας

Κλαδεύετε τα φυτά σας τακτικά για να προωθήσετε την θαμνώδη ανάπτυξη, να διατηρήσετε το σχήμα τους και να αφαιρέσετε το νεκρό ή άρρωστο φύλλωμα. Το κλάδεμα ενθαρρύνει τη ροή του αέρα και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης παρασίτων και ασθενειών.

katais-4.jpg?mtime=20240321182735#asset:468741


7. Προστατέψτε τα από τους δυνατούς ανέμους

Μερικά μπαλκόνια στην Αθήνα ενδέχεται να εκτίθενται σε ισχυρούς ανέμους. Θωρακίστε τα πιο ευαίσθητα φυτά με πέργκολα, ανεμοφράκτες ή σήτες μπαλκονιού για να αποτρέψετε τη ζημιά και να εξασφαλίσετε την υγιή τους ανάπτυξη.

8. Να βάζετε λίπασμα στα φυτά στην καλλιεργητική περίοδο

Τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης είναι ιδανικά για την κηπουρική στο μπαλκόνι καθώς παρέχουν συνεχή παροχή θρεπτικών ουσιών, μειώνουν την ανάγκη για συχνή εφαρμογή και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο υπερλίπανσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr