NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

Παραλίες, ένα τεράστιο «τασάκι»

Παραλίες, ένα τεράστιο «τασάκι»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει θέσει στόχους για τη μείωση των αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένων των αποτσίγαρων. Αν και οι προσπάθειες διαφέρουν από χώρα σε χώρα, υπάρχουν οδηγίες και νομοθεσία, σε επίπεδο ΕΕ, που ρυθμίζουν την ανακύκλωση των τσιγάρων.

Στην Ελλάδα, παράγονται ετησίως περίπου 30 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει οδηγία (2019/904), η οποία περιλαμβάνεται στην Εθνική Νομοθεσία, για την αναγνώριση των αποτσίγαρων ως «πλαστικών μίας χρήσης» και την προώθηση μέτρων για την ενημέρωση, τη συλλογή και την ανακύκλωσή τους, με στόχο τη μείωση της επίδρασής τους στο περιβάλλον.

Τι περιέχουν τα αποτσίγαρα;

Τα αποτσίγαρα δεν μπορούν να υποστούν βιοδιασπώμενη διάσπαση, ενώ χρειάζονται έως και 15 χρόνια για να αποσυντεθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι «παράγονται» 22 δις. αποτσίγαρων ετησίως, ενώ 12 δις. εξ αυτών καταλήγουν στη θάλασσα.

Τα αποτσίγαρα περιέχουν πληθώρα τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικού στα φίλτρα τους, αναφέρει η «Gigaret Cycle ΑΜΚΕ», η οποία μέσω του προγράμματος #gopafree στοχεύει στην τοποθέτηση ειδικών κάδων, σε επιλεγμένα δημόσια σημεία και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια, ώστε να μπορούν οι καπνιστές να σβήνουν εκεί τα αποτσίγαρα τους, αντί να τα πετούν αλόγιστα, οπουδήποτε αλλού.

Μόνο ένα αποτσίγαρο μπορεί να είναι μοιραίο για τους μικροοργανισμούς που ζουν σε 500 λίτρα γλυκού ή αλμυρού νερού. Επιπλέον, το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται στους καθαρισμούς παραλιώνπαγκοσμίως αποτελείται από αποτσίγαρα.

Πώς γίνεται η ανακύκλωση αποτσίγαρων;

Σύμφωνα με την «Cigaret Cycle ΑΜΚΕ», ειδικοί κάδοι τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία, στη συνέχεια, τα αποτσίγαρα συλλέγονται είτε μέσω συνεργείων της, είτε μέσω του προσωπικού καθαριότητας των συνεργαζόμενων φορέων, που είναι εγκατεστημένοι οι κάδοι, και προωθούνται, προς το παρόν, σε εργοστάσια του εξωτερικού. Εκεί τα αποτσίγαρα υποβάλλονται σε επεξεργασία όπου διαχωρίζονται τα υπολείμματα χαρτιού και καπνού από τα φίλτρα. Τα φίλτρα υποβάλλονται σε ειδική διαδικασία αποτοξικοποίησης για τη δημιουργία νέων ανακυκλωμένων υλικών, ενώ τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα, κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα που χρησιμοποιείται στην ανθοκομία.

Στόχος της «Cigaret Cycle ΑΜΚΕ» είναι η προστασία και ο σεβασμός του δημόσιου χώρου, καθώς και η αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των αποτσίγαρων, το οποίο επηρεάζει τους πάντες, ακόμα και τους μη καπνιστές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, της συλλογής και της ανακύκλωσης των αποτσίγαρων.

Μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Σακελλαρίοιυ, Co Founder & Director της «Cigaret Cycle AMKΕ», ο οποίος μας είπε χαρακτηριστικά, «με πείσμα και αφοσίωση, ως ομάδα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ρεύμα ανακύκλωσης, εστιάζοντας αποκλειστικά στην απομάκρυνση των αποτσίγαρων από τους δημόσιους χώρους. Αυτή η πρωτοβουλία αντλεί την έμπνευση της όχι μόνο από την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και από τις αξίες της αλληλεγγύης και του πολιτισμού. Πιστεύω πως κάθε πράξη για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μας, ως πολίτες, αποτελεί ένδειξη ενσυναίσθησης προς την ανθρώπινη ζωή. Η προσπάθεια μας συνεχίζει με επιτυχία την πορεία της και γίνεται μια καθημερινότητα για μια Ελλάδα χωρίς αποτσίγαρα».

George-Sakellariou-cigaret-cyrcle.jpg?mtime=20240325172928#asset:469093

Ο κ. Γιώργος Σακελλαρίοιυ, Co Founder & Director της «Cigaret Cycle AMKΕ»


Στον αγώνα ενάντια στα αποτσίγαρα και ο «Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη»

Η υπεύθυνη διαχείριση μιας βλαβερής συνήθειας για την υγεία, όπως το κάπνισμα, μπορεί να συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον, αναφέρει ο «Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη», που έχει συμπεριλάβει στις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας που υλοποιεί την ανακύκλωση αποτσίγαρων σε συνεργασία με την «Cigaret Cycle ΑΜΚΕ».

Σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε, για το διάστημα από 1/1/2023 έως και 31/12/2023, από τους 4 ειδικούς κάδους αντοχής ανακύκλωσης αποτσίγαρων που έχουν τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, επί της Λεωφόρου Αθηνών 71, ανακυκλώθηκαν 17.700 αποτσίγαρα βάρους 17,70kg.

Από την επεξεργασία τους, μέσω της ανακύκλωσης θα προκύψουν:

  • -3,89kg λιπάσματος
  • -14kg πρώτης ύλης βιομηχανικού πλαστικού.

O θετικός αντίκτυπος στο περιβάλλον αποτιμάται στο γεγονός ότι:

  • -124 m3 (κυβικά) γλυκού ή αλμυρού νερού δε μολύνθηκαν
  • -113 kg διοξειδίου του άνθρακα CO2 δεν αποδεσμεύθηκαν στο περιβάλλον
  • -2.760 Mega Joule μη ανανεώσιμης ενέργειας εξοικονομήθηκαν από την παραγωγή νέων υλικών.

Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης ΟΗΕ

Η πρωτοβουλία του «Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη» συμβάλλει στους ακόλουθους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης UNSDGs των Ηνωμένων Εθνών:

Στόχος 6: Καθαρό Νερό και Αποχέτευση

Στόχος 7: Φθηνή και Καθαρή Ενέργεια

Στόχος 9: Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές

Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες

Στόχος 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή

Στόχος 13: Δράση για το Κλίμα

Στόχος 14: Ζωή στο Νερό

Στόχος 15: Ζωή στη Στεριά

Σκοπός του «Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη», μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, είναι να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση όλων για τους κινδύνους ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα αποτσίγαρα και να διευρύνει τους τρόπους με τους οποίους φροντίζει για την ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων των τελικώς παραγομένων αποβλήτων, εφαρμόζοντας βέλτιστες τεχνικές ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr