NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Κατοικίες: Η διατήρηση των υψηλών τιμών… και οι περιοχές που θεωρούνται top

Κατοικίες: Η διατήρηση των υψηλών τιμών… και οι περιοχές που θεωρούνται top

Οι πρόσφατες αλλαγές που αφορούν τους όρους χορήγησης Golden Visa έχουν ως στόχο να συγκρατήσουν, μεταξύ άλλων, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος για το εγχώριο ενδιαφέρον σε κατοικίες.

Η άνοδος όμως των τιμών οικιστικών ακινήτων (αλλά και άλλων εμπορικών) διατηρούν την ανοδική τους δυναμική.

Για παράδειγμα, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,4%, έναντι αύξησης 11,9% το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το σύνολο του 2023.

Σε αυξημένα επίπεδα θα διατηρηθούν οι τιμές των ακινήτων

Σύμφωνα με τελευταία έκθεση της Cerved Property Services, στην αγορά κατοικίας εξακολουθεί να υπάρχει πλεόνασμα ζήτησης στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς η σχέση προσφοράς και ζήτησης είναι κατά κανόνα ισόρροπη.

Αν και τα αποτελέσματα, των πρόσφατων κυβερνητικών παρεμβάσεων για την Golden Visa θα φανούν απο εδώ και έπειτα, οι παράγοντες που ενδυναμώνουν τη ζήτηση είναι το ενδιαφέρον των αλλοδαπών για αυτήν.

Η ζήτηση ενισχύεται επίσης και από το ενδιαφέρον για εξοχικές κατοικίες από αλλοδαπούς, όπως και από την αυξημένη ζήτηση των ευκατάστατων Ελληνικών νοικοκυριών για ιδιοκατοίκηση και ο επενδυτικός ρόλος που έχει αποκτήσει πλέον η κατοικία.

Αντιθέτως οι παράγοντες που αποδυναμώνουν την αγοραστική ζήτηση από πλευράς Ελληνικών νοικοκυριών είναι ο πληθωρισμός με τη συνεπακόλουθη ραγδαία αύξηση των τιμών καθώς και η αύξηση των στεγαστικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το αγοραστικό ενδιαφέρον απορρέει σχεδόν εξίσου από τις ανάγκες για ιδιοκατοίκηση και επένδυση και μοιράζεται μεταξύ νεόδμητων κατοικιών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και παλαιότερων ακινήτων για ανακαίνιση, ενώ το ενδιαφέρον για τα οικόπεδα είναι συγκριτικά περιορισμένο

Οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά αυξημένα επίπεδα σύμφωνα με το 53% των ερωτηθέντων ενώ το 44% προβλέπει περαιτέρω αύξηση.

Ποιές περιοχές θέτουν υψηλά στη λίστα οι Έλληνες - που θέλουν να μείνουν και γιατί

Σε κάθε περίπτωση και πέραν των δυστοκιών που μπορεί να δημιουργούν οι αυξημένες τιμές και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της αγοράς, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που θέτει ένας εν δυνάμει αγοραστής - ενοικιαστής. Στοιχεία όπως η αίσθηση ασφάλειας, η πρόσβαση σε σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η διαθεσιμότητα πάρκινγκ μεταξύ άλλων καθορίζουν τις τελικές επιλογές.

Συγκεκριμένα, η Κάτω Γλυφάδα στα Νότια Προάστια της Αθήνας, η Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη και το κέντρο της Κομοτηνής στην υπόλοιπη Ελλάδα αναδεικνύονται οι υψηλότερα αξιολογημένες περιοχές σύμφωνα με τις αξιολογήσεις χρηστών, όπως αναφέρει σε ειδική έρευνα ο Spitogatos.

Οι top 10 περιοχές

Οι συνοικίες της Αθήνας που αξιολογήθηκαν πιο υψηλά σε σχέση με όλα τα κριτήρια της έρευνας του Spitogatos είναι οι ακόλουθες: η Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το Καλαμάκι, η Άνω Ηλιούπολη, το Κολωνάκι, η περιοχή Χιλτον, το κέντρο της Αργυρούπολης, το κέντρο του Παγκρατίου, η Άνω Γλυφάδα και το κέντρο των Βριλησσίων.

Αντίστοιχα, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με τις υψηλότερες αξιολογήσεις βάσει του συνόλου των κριτηρίων της έρευνας είναι η Νέα Παραλία, η περιοχή ΔΕΘ-Πανεπιστήμια, η περιοχή Περαία, η Άνω και Κάτω Τούμπα, η περιοχή Μαρτίου, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και η περιοχή Μπότσαρη, η Αγία Τριάδα και η περιοχή Ιπποκράτειο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι 10 περιοχές με τις υψηλότερες αξιολογήσεις από τους χρήστες είναι το κέντρο της Κομοτηνής, η Πόλη της Ρόδου, το κέντρο των Ιωαννίνων, το κέντρο της Αλεξανδρούπολης, το κέντρο των Τρικάλων, της Λάρισας, των Χανίων, της Καλαμάτας, των Σερρών και το κέντρο της Βέροιας.

Οι περιοχές που προσφέρουν υψηλή αίσθηση ασφάλειας

Η αίσθηση ασφάλειας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την επιλογή περιοχής για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας. Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις χρηστών, οι περιοχές της Αθήνας που προσφέρουν τη μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας είναι το κέντρο του Παγκρατίου, το Κολωνάκι, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το Καλαμάκι και η Άνω και Κάτω Γλυφάδα.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι περιοχές με τις υψηλότερες αξιολογήσεις σε σχέση με την αίσθηση ασφάλειας είναι οι εξής: Μαρτίου, Ιπποκράτειο, Αγία Τριάδα, Περαία και η περιοχή Μπότσαρη.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, χρήστες που αναζητούν κατοικία αναφέρουν ότι αξιολογούν ως ασφαλείς τις ακόλουθες περιοχές: το κέντρο της Κατερίνης, το κέντρο των Τρικάλων, την Πόλη της Ρόδου, το κέντρο της Αλεξανδρούπολης και τη Χώρα της Κέρκυρας.

Κρίσιμο ζητούμενο το πάρκινγκ και η πρόσβαση σε ΜΜΜ

Σε ό,τι αφορά την σύνδεση με τα ΜΜΜ, οι περιοχές που θεωρούνται πως προσφέρουν την καλύτερη εξυπηρέτηση στην Αθήνα είναι το κέντρο της Αθήνας, η περιοχή Πανόρμου, το κέντρο της Καλλιθέας, η πλατεία Αττικής, η περιοχή του Χίλτον, η Φωκίωνος Νέγρη, ο Άγιος Ελευθέριος και το κέντρο της Αργυρούπολης στα Νότια Προάστια της Αθήνας. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι περιοχές Νέα Παραλία, Αγία Τριάδα και Μαρτίου θεωρούνται αυτές με την καλύτερη πρόσβαση σε ΜΜΜ.

Η διαθεσιμότητα θέσεων πάρκινγκ αποτελεί μία πρόκληση για τους κατοίκους κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών. Οι περιοχές της Αττικής που έλαβαν τις υψηλότερες αξιολογήσεις με βάση αυτό το κριτήριο είναι το Πόρτο Ράφτη, η Άνω Ηλιούπολη, η Άνω και Κάτω Γλυφάδα και το κέντρο των Βριλησσίων στα Βόρεια Προάστια. Στην Θεσσαλονίκη, η περιοχή Περαία αξιολογήθηκε υψηλά σε σχέση με την ευκολία στο πάρκινγκ, ενώ πανελλαδικά υψηλά σκοράρει το κέντρο της Κομοτηνής, το κέντρο των Τρικάλων και η Πόλη της Ρόδου.

Πρόσβαση σε αγορές και επιλογές διασκέδασης

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις χρηστών, τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των περιοχών με την καλύτερη πρόσβαση σε αγορές στην Αθήνα είναι το κέντρο της Αθήνας, το κέντρο της Νέας Σμύρνης και του Παγκρατίου, η Άνω Κυψέλη-Ευελπίδων και η Φωκίωνος Νέγρη. Στην Θεσσαλονίκη, οι συνοικίες που βρίσκονται στην κατάταξη των 10 περιοχών με την καλύτερη πρόσβαση σε αγορές είναι η Νέα Παραλία, το Ιπποκράτειο, η Αγία Τριάδα και η περιοχή ΔΕΘ-Πανεπιστήμια και στην υπόλοιπη Ελλάδα το κέντρο της Κατερίνης.

Η πρόσβαση σε επιλογές διασκέδασης και νυχτερινής ζωής αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για την εξεύρεση κατοικίας. Με βάση αυτό το κριτήριο, στις 10 περιοχές με τις περισσότερες επιλογές διασκέδασης κατατάσσονται: η Κάτω Γλυφάδα, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το κέντρο του Παγκρατίου, η Νεάπολη Εξαρχείων, το κέντρο της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το κέντρο του Ηρακλείου της Κρήτης, το κέντρο των Τρικάλων και το κέντρο της Λάρισας.

Πρόσβαση σε πάρκα και σχολεία

Οι περιοχές που έλαβαν υψηλή αξιολόγηση για την πρόσβαση που προσφέρουν σε χώρους πρασίνου είναι τα Κάτω Ιλίσια, η Άνω Ηλιούπολη, η Άνω και Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, το κέντρο της Αργυρούπολης και το Καλαμάκι στα Νότια Προάστια της Αθήνας, το κέντρο των Βριλησσίων στα Βόρεια, η Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη και το κέντρο της Αλεξανδρούπολης στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την εύκολη πρόσβαση σε σχολεία, ένα κριτήριο σημαντικό για τις οικογένειες με παιδιά που αναζητούν κατοικία, οι περιοχές που αξιολογήθηκαν υψηλότερα είναι: η Άνω Ηλιούπολη, η Άνω και Κάτω Γλυφάδα, το κέντρο της Αργυρούπολης, το κέντρο της Καλλιθέας, το κέντρο των Βριλησσίων και τα Κάτω Ιλίσια. Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές που αξιολογήθηκαν υψηλά για την πρόσβαση σε σχολεία είναι η περιοχή Μπότσαρη και Νέα Παραλία, και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το κέντρο των Τρικάλων.

Οι πιο φιλικές περιοχές της Ελλάδας για πεζούς και κατοικίδια

Οι δέκα πιο φιλικές προς τους πεζούς περιοχές σύμφωνα με τις γνώμες των χρηστών του Spitogatos είναι η Κάτω Γλυφάδα, η Άνω Ηλιούπολη και το κέντρο της Νέας Σμύρνης στα Νότια Προάστια της Αθήνας καθώς και η Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι περιοχές που ψηφίστηκαν ως πιο φιλικές για τους πεζούς είναι και το κέντρο των Ιωαννίνων, της Βέροιας, της Αλεξανδρούπολης, το κέντρο της Λάρισας, το κέντρο των Σερρών και το κέντρο των Τρικάλων.

Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως πολύ φιλικές για κατοικίδια είναι η Κάτω Γλυφάδα, η Άνω Ηλιούπολη, η περιοχή Χίλτον, το Καλαμάκι, τα Κάτω Ιλίσια, το Πόρτο Ράφτη, το κέντρο της Νέας Σμύρνης, η Νεάπολη Εξαρχείων στην Αττική, η περιοχή Περαία στη Θεσσαλονίκη, και το κέντρο των Τρικάλων σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr