NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

CEOs: Από που πηγάζει η αισιοδοξία για το 2024 - «Αγκάθι» εκλογές και γεωπολιτικές αναταράξεις

CEOs: Από που πηγάζει η αισιοδοξία για το 2024 - «Αγκάθι» εκλογές και γεωπολιτικές αναταράξεις

Τι είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επικεφαλής των εταιρειών φέτος; Μεταξύ πολλών κρίσιμων ζητημάτων, οι φετινές εκλογικές αναμετρήσεις η πολιτική αβεβαιότητα και η παραπληροφόρηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως προκαλούν ανησυχίες. Υπάρχουν όμως οικονομικά στοιχεία και παράμετροι που κομίζουν θετικά νέα και προβλέψεις...

Καθώς πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα προσέλθει στις κάλπες κατά τους επόμενους μήνες, οι CEOs έχουν πλήρη επίγνωση των γεωπολιτικών κινδύνων και των πιθανών επιχειρηματικών επιπτώσεων.

Σε τελευταία έρευνα της EY, αποτυπώνεται το γεγονός πως πάνω από 3 στους 4 CEOs ανησυχούν ότι η ενδεχόμενη άνοδος «λαϊκίστικων κινημάτων» θα εντείνει τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και θα δημιουργήσει προκλήσεις για τις επιχειρήσεις.

Ένα παρόμοιο ποσοστό, στην ίδια έρευνα μιλά για ενδεχόμενη «κακή» χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κατά τις σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2024!

Υπάρχει οικονομικές προκλήσεις... αλλά και λόγοι αισιοδοξίας

Το γενικό συμπέρασμα όμως της εν λόγω έρευνα αναδεικνύει το γεγονός ότι οι επικεφαλής των οργανισμών παγκοσμίως είναι πιο αισιόδοξοι: Μπορεί να υπάρχουν οικονομικές προκλήσεις, αλλά 2 στους 3 «βλέπει» αύξηση εσόδων και κερδών.

Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο, μεταξύ άλλων, σήμερα είναι πως σχεδόν τριπλάσιοι (ένα 58%) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023 δίνει μεγάλη έμφαση στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων επιταχύνοντας τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο αναλυτικά:

Χαμηλοί ή μηδενικοί αριθμοί ανάπτυξης

Παρά το γεγονός ότι οι CEOs αναγνωρίζουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, με τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων να αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να κινείται με χαμηλούς ή μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επιπλέον, το 78% των ερωτηθέντων CEOs αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» εξαιτίας των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ πάνω από τους μισούς (57%) προβλέπουν αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων.

Μεγαλύτερα deals το 2024, στο επίκεντρο οι ΗΠΑ

Υψηλές είναι οι προσδοκίες για ανάκαμψη γύρω από τα μεγάλα deals παγκοσμίως (συμφωνίες άνω των 10 δισ. δολ.), όπως εκτιμούν περίπου 8 στους 10.

Μάλιστα περισσότεροι είναι αυτοί που προσβλέπουν και σχεδιάζουν νέες επενδύσεις... παρά αποεπενδύσεις (36% έναντι 29% αντίστοιχα), το επόμενο 12μηνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ διατήρησαν τη θέση τους ως η πιο ελκυστική περιοχή-στόχος, όσον αφορά τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων & εξαγορών, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και την Ινδία.

Η μεταποίηση αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος τομέας για Σ&Ε, ενώ ακολουθούν στην πρώτη πεντάδα, ο τραπεζικός κλάδος και οι κεφαλαιαγορές, ο ασφαλιστικός κλάδος, τα καταναλωτικά προϊόντα και ο κλάδος κινητικότητας.

Μετασχηματίζονται οι επιχειρήσεις: Σχεδόν 6 στους 10 «ανεβάζουν στροφές»

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η αυξημένη αισιοδοξία των CEOs συνδέεται με την πρόθεσή τους να εστιάσουν στον στρατηγικό μετασχηματισμό.

Το 58% των ερωτηθέντων επιταχύνουν τα προγράμματα επιχειρηματικού μετασχηματισμού – ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 21% που κατέγραφε η έρευνα του Ιουλίου 2023. Στον αντίποδα, μόλις το 5% αναφέρουν σήμερα ότι δεν έχουν σχέδια μετασχηματισμού, έναντι 37% τον Ιούλιο του 2023.

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία τους, οι CEOs υιοθετούν μια ρεαλιστική προσέγγιση ως προς τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό.

Οι πρωταρχικοί τομείς έμφασης περιλαμβάνουν βελτιώσεις αποδοτικότητας και στρατηγικές διαχείρισης κόστους. Συγκεκριμένα, το 42% των CEOs και το 45% των επικεφαλής εταιρειών διαχείρισης επενδυτικών ιδιωτικών κεφαλαίων που συμμετείχαν στην έρευνα, δίνουν προτεραιότητα στην αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

Οι CEOs υιοθετούν, επίσης, την τεχνολογία ως μέσο ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας, με το 41% να επιδιώκουν να υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να ενισχύσουν την επιχειρηματική απόδοση. Παρόλα αυτά, είναι ενδιαφέρον πως τρεις στους τέσσερις CEOs (76%) εκτιμούν ότι η τεχνολογία θα έχει μικρό αντίκτυπο στην αύξηση των εσόδων.

«Μισογεμάτο» το ποτήρι και από τους Έλληνες CEOs

Περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα τρία χρόνια εμφανίζονταν και οι 'Ελληνες CEOs, όπως αποτύπωνε πριν λίγο καιρό και η έρευνα της KPMG (CEO Outlook 2023).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, οι CEOs διατηρούν την αισιοδοξία τους για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, οι απόψεις τους σχετικά με το τι συνιστά κίνδυνο για την επιχείρησή τους έχουν αλλάξει σημαντικά.

Ειδικότερα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις CEOs παγκοσμίως (73%) και 84% των Ελλήνων εκφράζουν αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας τα επόμενα τρία έτη, σε σύγκριση με 71% των CEOs παγκοσμίως και 62% των Ελλήνων πέρυσι. Το ποσοστό αυτό αντανακλά μια σαφή ανθεκτικότητα και μια συλλογική επικέντρωση στην επιστροφή σε μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr