NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

«Χάνονται» οι στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη;

«Χάνονται» οι στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη;

Δεν είναι κάτι που τίθεται στο δημόσιο διάλογο πρώτη φορά, ούτε και η τελευταία. Μια σειρά προκλήσεων, αναθεωρήσεων ή ακόμη έλλειψης πραγματικής διάθεσης θέτουν εν αμφιβόλω τους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα - όπως φαίνεται - την επιβράδυνση ως προς την πρόοδο με φόντο την βιώσιμη ανάπτυξη.

Κοντολογίς, οι επιχειρήσεις φαίνεται να αναθεωρούν τους κλιματικούς τους στόχους, ενώ διακρίνεται μια στασιμότητα ως προς την πρόοδο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εξαιτίας βραχυπρόθεσμων πιέσεων και αντίρροπων εξωτερικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να παρατείνουν τις προθεσμίες των δημόσια διατυπωμένων στόχων τους, με τα αντίστοιχα χρονικά ορόσημα να μετατοπίζονται, κατά μέσο όρο, κατά 14 χρόνια, έως το 2050

«Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων παγκοσμίως, αλλά και στην ελληνική αγορά, έχουν ανακοινώσει φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η επίτευξη αυτών των στόχων, δε θα πρέπει να καθυστερήσει υπό την πίεση της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και των γεωπολιτικών εντάσεων. Οι επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να λάβουν θαρραλέες αποφάσεις και να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις, εξουσιοδοτώντας τους επικεφαλής βιώσιμης ανάπτυξης να επιμείνουν στην εφαρμογή των πολιτικών για το κλίμα, οι οποίες πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής του οργανισμού», σχολιάζει η κα. Κιάρα Κόντη από την ΕΥ Ελλάδος η οποία σε ειδική έρευνα που εκπόνησε αναδεικνύει τις δυσκολίες που υπάρχουν για την «πράσινη μετάβαση»

Ποια στοιχεία δείχνουν μικρότερη πρόοδο σήμερα

Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της EY, Sustainable Value Study, η πρόοδος για τη βιώσιμη ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) να έχει περιοριστεί, κατά μέσο όρο, στο 20%, σε σύγκριση με 30% το 2022.

Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις παρατείνουν τις προθεσμίες που έχουν θέσει για την επίτευξη των στόχων τους, με τα χρονικά ορόσημα να μετατοπίζονται, κατά μέσο όρο, από το 2036 στο 2050, καθώς απαιτούνται επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σχεδιασμός και συνεργασία μεταξύ των κλάδων της οικονομίας.

«Αγκάθι» πληθωρισμός και γεωπολιτικές αναταράξεις

Από την άλλη πλευρά, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές αναταράξεις επηρεάζουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο το 34% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, από 61% το 2022.

Επιπλέον, ο αριθμός των δράσεων που αναλαμβάνουν οι οργανισμοί σχετικά με το κλίμα, έχει, επίσης, μειωθεί, από 10 ενέργειες κατά μέσο όρο το 2022, σε μόλις τέσσερις, από τα συνολικά 32 σημεία αναφοράς που παρακολουθεί η έρευνα.

Οφέλη για όποιον τα καταφέρει...

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, παρά τις προκλήσεις, η έρευνα εξακολουθεί να αναδεικνύει τα σημαντικά χρηματοοικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση πρωτοβουλιών βιώσιμης ανάπτυξης, με το 52% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι έχουν αποκομίσει από σχετικές δράσεις, χρηματοοικονομική αξία που υπερβαίνει τις προσδοκίες τους.

Επιπλέον, το 63% των ερωτηθέντων παρατήρησαν καλύτερες από τις αναμενόμενες βελτιώσεις στην αξία του προϊόντος και του brand του.

Αντίστοιχα, στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα Sustainability Value Study Ελλάδα 2023, που παρουσίασε η EY Ελλάδος τον Ιούλιο του 2023, το 45% των ελληνικών επιχειρήσεων του δείγματος αποκόμισαν υψηλότερη χρηματοοικονομική αξία από τις πρωτοβουλίες τους για το κλίμα, σε σχέση με τις προσδοκίες τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr