NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Μειώνεται η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη

Μειώνεται η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη

Θα μειωθεί η θετική επίδραση από τα επιτόκια στις κερδοφορίες των τραπεζών εκτιμά η έρευνα της ΕΚΤ για τον Απρίλιο 2024.

Μειώθηκε η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη από τις επιχειρήσεις κατά το α’ τρίμηνο 2024 σύμφωνα με την έρευνα Απριλίου 2024 της ΕΚΤ. Η μείωση αυτή ήταν κόντρα στις προσδοκίες των τραπεζών για την ανάκαμψη και παρά το γεγονός ότι τα πιστοληπτικά κριτήρια παρέμειναν αμετάβλητα στο α’ τρίμηνο 2024 . Η μείωση της ζήτησης για δάνεια, εκτιμάται από την ΕΚΤ, ότι θα συνεχιστεί και στο β’ τρίμηνο 2024.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η θετική επίδραση από τα επιτόκια στις κερδοφορίες των τραπεζών αναμένεται να μειωθεί στους επόμενους 6 μήνες.

Οι τράπεζες για πρώτη φορά μετά το 4ο τρίμηνο 2021 ανακοίνωσαν μία ήπια υποχώρηση των κριτηρίων δανεισμού σε νοικοκυριά για την αγορά κατοικίας, όταν τα πιστωτικά κριτήρια για καταναλωτική πίστη και άλλες δανειοδοτήσεις προς τα νοικοκυριά αυξάνονται περαιτέρω.

Οι παράγοντες κινδύνου στις οικονομίες συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις προς όλες τις κατηγορίες των δανείων. Για το 2ο τρίμηνο 2024, οι τράπεζες αναμένεται να έχουν ήπια υποχώρηση στα πιστωτικά κριτήρια για δάνεια σε επιχειρήσεις και αμετάβλητα κριτήρια για δάνεια στα νοικοκυριά.

Χρηματοδοτήσεις: Στροφή προς εταιρικά ομόλογα και λιγότερο προς δάνεια για τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, οι τράπεζες, διακρίνουν μία αύξηση χρηματοδοτήσεων μέσα από χρεόγραφα (εταιρικά ομόλογα) και λιγότερο από money markets καθώς η πρόσβαση στην χρηματοδότηση των ιδιωτών επιδεινώθηκε κατά το α’ τρίμηνο 2024.

Η μείωση της νομισματικής επέκτασης (από την ΕΚΤ) είχε περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοδοτήσεις και των τραπεζών καθώς και στην ρευστότητά τους τους προηγούμενους 6 μήνες, αντανακλώντας μία ήπια σύσφιξη σε όρους και συνθήκες και μία αρνητική επίπτωση στους όγκους δανεισμού κεφαλαίων.

Η 3ή σειρά των στοχευμένων μέτρων μακροπρόθεσμων αναχρηματοδοτήσεων των τραπεζών (TLTRO III) συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά την ρευστότητα των τραπεζών.

Τέλος, οι τράπεζες εκτιμούν θετικές επιπτώσεις από την αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια στα επιτοκιακά τους περιθώρια τους προηγούμενους 6 μήνες αν και τα επιτοκιακά τους περιθώρια αναμένεται να μειωθούν στους επόμενους 6 μήνες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr