NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Hermoupolis Heritage: Αναζητώντας τις εκφάνσεις της συριανής κληρονομιάς

Hermoupolis Heritage: Αναζητώντας τις εκφάνσεις της συριανής κληρονομιάς

Στην Ερμούπολη της Σύρας, όπως συχνά την ονομάζουν ακόμα οι ντόπιοι, βρίσκει κανείς ένα μέρος διαφορετικό από κάθε άλλο κυκλαδονήσι. Ένα μέρος που πλέει σε μια σημερινή καθημερινότητα που θα μπορούσε να συνενώνει κάποια κωμόπολη της Ιταλίας, την Χώρα από κάποιο μεγάλο Κυκλαδονήσι αλλά ενίοτε και τα λιτά σοκάκια που προσεγγίζουμε με τον Σκοπελίτη, κάπου στις Μικρές Κυκλάδες.

Αλλά και βαθύτερα, πέρα από την επιφάνεια, τη μορφολογία και τη ρυμοτομία, η Σύρος είναι ένα μέρος που ιστορικά, πολιτιστικά, ακόμα και επιχειρηματικά και ναυτιλιακά έχει καταφέρει να συνενώσει το ρεμπέτικο τραγούδι και την μορφή του συριανού Μάρκου Βαμβακάρη, με τα χαρακτηριστικά της πρώτης ελληνικής «ευρωπαϊκής» πόλης, τις οπερέτες, τα έργα διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου αλλά και τα πρώτα ελληνικά μεταλλικά ατμόπλοια, τα ναυπηγεία και τους ταρσανάδες, τις βιομηχανίες, τις εμπορικές επιχειρήσεις και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το πορτοκαλί Enfield σε μια δεκαετία που η ιδέα αυτή ήταν παντελώς ανεξερεύνητη.

syros-1.png?mtime=20240411220825#asset:472809


Και στο πλαίσιο αυτό είναι που από τι 2021 έχει προστεθεί η πρωτοβουλία Hermoupolis Heritage που έχει ως αντικείμενο της τη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της υλικής και άυλης συριανής πολιτιστικής κληρονομιάς. Όχι όμως μονόπλευρα αλλά αντιθέτως με τη σύνδεσή της με το ζωντανό παρόν του νησιού και με το βλέμμα στραμμένο στον πολιτιστικό τουρισμό και την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι βιωματικές εμπειρίες του Hermoupolis Heritage

Το Hermoupolis Heritage επιχειρεί να αναβιώσει, κρατήσει ζωντανή την αύρα μιας άλλης εποχής, της παράδοσης και την πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, στοιχεία των οποίων υπάρχουν ατόφια στο σήμερα διαθέσιμα σε όποιον έχει την όρεξη να τα αναζήτησει.

Mε τη λογική αυτή δημιουργήθηκε μια σειρά αυθεντικών βιωματικών εμπειριών με βαθιές ρίζες σε όλα όσα κάνουν το νησί αυτό, τη Σύρο. Στόχος είναι η Σύρος να αναπτυχθεί ως ένα πολιτιστικό κέντρο, γεμάτο από ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στην διάδοση της ιστορίας των κτιρίων των αντικειμένων και των προσώπων του νησιού. Καθώς οι ιστορίες επαναλαμβάνονται με τρόπο ζωντανό και δημιουργούν οι νέοι μύστες μπορούν να βιώσουν την συριανή κληρονομιά βαθύτερα αλλά και με τρόπους περισσότερο μεστούς.


Hermoupolis-Heritage-7676.png?mtime=20240411220026#asset:472806


Στις εμπειρίες συγκαταλέγονται η γνωριμία με την ναυπηγική παράδοση της Σύρου, η οποία βασίζεται στην αναβίωση της ιστορικής διαδρομής που έκανε ο φαροφύλακας με ένα παραδοσιακό τρεχαντήρι που έχει ναυπηγηθεί στη Σύρο. Μεταβαίνοντας από το καρνάγιο στον φάρο με το καΐκι εξιστορείται το πως ήρθαν οι πρώτοι πρόσφυγες στην Σύρο αλλά και η μεγάλη ιστορία της ναυπηγικής στην Σύρο. Η εμπειρία συνεχίζεται με την απόλαυση ενός γεύματος με θαλασσινούς μεζέδες εν πλω και ολοκληρώνεται με μια επίσκεψη στην συνοικία Βαπόρια.

syros-2.png?mtime=20240411220902#asset:472810


Επιπλέον μια από τις επιλογές εμπειριών είναι και η περιήγηση στις εξοχές της Σύρου με ένα παλιό ελληνικό αυτοκίνητο Citroën Pony. Μέσα από στάσεις στο Επισκοπείο, στα Χρούσα, στην Παρακοπή και στην Ποσειδωνία, μπορεί να ανακαλύψει κανείς την αστική τάξη της Ερμούπολης στις εξοχές και να βιώσει λίγη από την αίγλη της, βλέποντας την αρχιτεκτονική και τα νεοκλασικά κτήρια τα οποία άφησαν στο πέρασμα τους οι εφοπλιστές και οι αστοί του νησιού. Ενώ η εμπειρία ολοκληρώνεται με ένα πικνίκ γεμάτο από τοπικές, παραδοσιακές γεύσεις.

syros-heritage-88.jpg?mtime=20240411215252#asset:472805


Τέλος μια ακόμα εμπειρία μας συστήνει την βιομηχανία ενός εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας του 1918. Το κλωστοϋφαντουργικό εργοστάσιο Ζησιμάτου είναι το μόνο που έχει διασωθεί ανάμεσα στα 68 που υπήρχαν κάποτε στη Σύρο. Σε αυτό το μέρος ο χρόνος έχει σταματήσει και οι μνήμες από τους 40 εργαζόμενους τους εργαστασίου επαναφέρουν όλη του την ιστορία μέσα από μαρτυρίες που ο επισκέπτης ακούει φορώντας στολή εργασίας, χτυπώντας κάρτα εργασίας και ακολουθώντας όλη τη γραμμή παραγωγής.

Η συγκεκριμένη εμπειρία μάλιστα καταλήγει σε ένα μοναστηριακό τραπέζι για την απόλαυση ενός εργατικού κολατσιού με γεύσεις από παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr