NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Ποιοί είναι τελικά αυτοί οι περίφημοι τρόποι για να περπατάμε περισσότερο;

Ποιοί είναι τελικά αυτοί οι περίφημοι τρόποι για να περπατάμε περισσότερο;

Συνήθως περιμένουμε τις ημέρες σαν και αυτές, του Σαββατοκύριακου, για να πάμε μια βόλτα για περπάτημα.

Και δεν είναι λίγες οι φορές που λέμε ότι δεν περπατάμε πολύ μέσα στην καθημερινότητα, αν και θα το θέλαμε. Και η συζήτηση αυτή, συνήθως παραμένει στα λόγια, στην έλλειψη χρόνου, στην αντικατάσταση της όποιας πράξης με την πολύωρη εργασία καθισμένοι σε μία καρέκλα. Τόσο γνωστά και τόσο τετριμμένα.

Και τελικά “λίγα βήματα” πριν το jogging και το γυμναστήριο υπάρχουν τρόποι, εύκολοι και πρακτικότατοι με τους οποίους μπορούμε να αναθερμάνουμε τη σχέση μας με το περπάτημα.

Βαδίζοντας προς μια νέα σχέση με το περπάτημα

Ξεκινάμε από τα πολύ απλά. Πέρα από το προφανές, ότι δεν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για να καλύψουμε μικρές αποστάσεις, συνηθίζουμε να φοράμε συχνότερα τα αθλητικά παπούτσια.

Φροντίζουμε να έχουμε μονίμως ένα ζευγάρι στο αυτοκίνητο, στο γραφείο ή στο πλησιέστερο δυνατό σημείο της εξώπορτας του σπιτιού μας για να μην χάνουμε ευκαιρία να περπατήσουμε όποτε μας παρουσιαστεί η δυνατότητα. Για παράδειγμα το διάλειμμα στο γραφείο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για χαλάρωση, μείωση της έντασης μέσα από το περπάτημα.

walking-8_240417_161326.jpg?mtime=20240417161326#asset:473882


Αν και το περπάτημα αφενός αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό βοηθώντας μας να αποκτήσουμε περισσότερη αντοχή, συνδράμει στην καλή λειτουργία της αρτηριακής μας πίεσης, στον έλεγχο της χοληστερόλης, στη διαχείριση του βάρους στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα - σύμφωνα με έρευνα 15 λεπτά περπάτημα μπορούν να περιορίσουν τη λαχτάρα μας για σοκολάτα- και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

walking-3_240417_161626.jpg?mtime=20240417161625#asset:473890


Και μια τελευταία συμβουλή προς τις “τεχνικές” είναι να μην θέτετε στόχος όπως τα 10.000 βήματα ανά ημέρα που προτείνουν οι ειδικοί αλλά να χαίρεστε και τη διαδικασία όσο μπορείτε βήμα-βήμα.

Χρησιμοποιείστε gadgets για να μετρήσετε τα βήματα σας

Χωρίς άγχος ναι μεν, αλλά γνωρίζοντας δε. Μελέτη του 2022 έδειξη ότι οι άνθρωποι που διέθεταν κάποιο gadget προκειμένου να μετράνε τα βήματα τους, περπατούσαν περίπου 400 βήματα την ημέρα περισσότερο από εκείνους που δεν είχαν κάποιο gadget που να τα καταγράφει.

Περπατήστε με παρέα Όμορφες οι έξοδοι του Σαββατοκύριακου ή οι απογευματινές οποιασδήποτε ημέρας για καφέ ή φαγητό. Θυμάστε όμως πόσο απολαυστικές ήταν και εκείνες οι μεγάλες βόλτες για περπάτημα με παρέα και καφέ στο χέρι στην διάρκεια της καραντίνας. Επιλέξτε μία όμορφη και αντικαταστήστε μία ή περισσότερες εξόδους με περπάτημα απολαμβάνοντας το τοπίο, την κίνηση και την παρέα σας.

walking-1.jpg?mtime=20240417161453#asset:473885


Σηκωθείτε, περπατήστε και μιλήστε απευθείας στα κοντινά σας πρόσωπα

Πολλοί έχουμε την συνήθεια να παίρνουμε τηλέφωνο ή να στέλνουμε μήνυμα σε γειτονικά ή σε πρόσωπα που βρίσκονται στο γραφείο μας ή μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Αντί αυτού, σηκωθείτε περπατήστε και μιλήστε τους κατά πρόσωπο. Πολύ καλύτερα, με διττή σημασία.

Περπατήστε αντί χρησιμοποιείτε υπηρεσίες delivery για τα καταστήματα της γειτονιάς

Άλλη μια συνήθεια που μας κοστίζει… σε βήματα είναι να χρησιμοποιούμε διαρκώς υπηρεσίες delivery ακόμα και αν τα φυσικά καταστήματα από τα οποία παραγγέλνουμε βρίσκονται στην γειτονιά ακόμα και στον ίδιο δρόμο με εμάς. Απλά σηκωθείτε και περπατήστε ως το κατάστημα της επιλογής σας, όποτε αυτό είναι δυνατό.

walking-6.jpg?mtime=20240417161413#asset:473883


Συνδυάστε με περπάτημα τα τηλεφωνήματα σας

Δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που περπατάμε ασυναίσθητα καθώς μιλάμε στο τηλέφωνο. Συνδυάστε λοιπόν τα επαγγελματικά τηλεφωνικά σας ραντεβού ή εκείνα με τα οικογενειακά σας πρόσωπα και τους φίλους με περπάτημα. Ιδανικά επιλέξτε ένα πάρκο ή μια πλατεία για να κάνετε τα τηλεφωνήματά σας και το πιθανότερο είναι να επιστρέψετε σπίτι με χαμόγελο.

Υιοθετείστε έναν σκύλο

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports το 2019 οι ιδιοκτήτες τετράποδων περπατούσαν για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Αν το σκέφτεστε λοιπόν θυμηθείτε ότι ένας σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος για περπάτημα. Θα είναι ένας λόγος για να περπατάτε σε καθημερινή βάση, να παίρνετε μερικές ανάσες στο πάρκο και να κατεβάζετε ρυθμούς μετά από τη δουλειά ή άλλες υποχρεώσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr